Δεν είναι εύκολο να ξεκολλήσουμε τα παιδιά από την οθόνη, αλλά υπάρχουν τρόποι!

Δεν είναι εύκολο να ξεκολλήσουμε τα παιδιά από την οθόνη, αλλά υπάρχουν τρόποι!

Οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα όλων μας και, καλώς ή κακώς, δεν γίνεται να τις βγάλουμε εντελώς από τη ζωή μας. Όπως είναι επόμενο, τα παιδιά μας ακολουθούν πιστά την τάση της εποχής και δεν είναι καθόλου εύκολο να τα ξεκολλήσουμε από τα tablet ή τα κινητά, όσο κι αν προσπαθούμε.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να τα καταφέρουμε χωρίς φωνές και τιμωρίες, που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τα μεγάλα μας όπλα: τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. 

Τους συστήνουμε το βιβλίο

Ένα βιβλίο προσφέρει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις νοερά, και αυτό είναι κάτι ανεκτίμητο. Αν ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διαβάζουν περισσότερα βιβλία, θα ανακαλύψουν σύντομα ότι οι οθόνες δεν έχουν να τους προσφέρουν τίποτα παραπάνω. Θέλει αρκετή προσπάθεια από την πλευρά μας, αλλά γίνεται. 

Καταρχάς, μη διστάζετε να αγοράζετε παιδικά βιβλία ακόμα κι αν δεν σας τα ζητάνε. Θα έρθει η στιγμή που όχι μόνο θα τα διαβάσουν, αλλά θα γίνουν οι καλύτεροί τους φίλοι. Μέχρι τότε, μπορείτε να τους τα διαβάζετε εσείς (ακόμη και από την ηλικία του ενός έτους) ή να προτείνετε την ανάγνωση βιβλίων ως εναλλακτική κάθε φορά που θέλουν να δουν μια ταινία ή να παίξουν κάποιο παιχνίδι στον υπολογιστή.

Επίσης, μπορείτε να καθιερώσετε μια εβδομαδιαία επίσκεψη στην πλησιέστερη παιδική βιβλιοθήκη, ώστε να μυήσετε το παιδί στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας. Μιας και είστε το πιο ισχυρό του πρότυπο, είναι σημαντικό να βλέπει ότι κι εσείς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας συντροφιά με ένα καλό βιβλίο και όχι μπροστά στην τηλεόραση ή το laptop. 

Παίζουμε μαζί πρωτότυπα και διασκεδαστικά παιχνίδια

Ένας πολύ καλός λόγος για να αφήσει το παιδί τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι για να παίξει με τη μαμά και τον μπαμπά. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι συχνά αμείλικτοι και ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε ως οικογένεια περιορισμένος. Όσο τον λαχταράμε εμείς, άλλο τόσο τον λαχταρούν και τα παιδιά μας! Αρκεί να βρίσκουμε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να διασκεδάζουμε όλοι μαζί, χωρίς να καταφεύγουμε συνέχεια στα ίδια επιτραπέζια.

Μπορούμε να αναζητήσουμε πιο πρωτότυπα παιχνίδια στο διαδίκτυο ή σε κάποια από τα πολλά βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά. Το «Κόλλα πέντε» της διάσημης Βρετανίδας blogger Daisy Upton, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, περιλαμβάνει πάνω από 150 δραστηριότητες για να απασχολήσετε το παιδί δημιουργικά, ασκώντας τις δεξιότητές του και βοηθώντας το να διευρύνει τις γνώσεις του. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως κάθε δραστηριότητα που προτείνει απαιτεί μόνο πέντε λεπτά για το στήσιμό της και άλλα πέντε λεπτά για το συμμάζεμα!

Εάν τα πράγματα ζορίσουν και μοιάζει αδύνατο να ξεκολλήσετε τα παιδιά από τον υπολογιστή, ο «Απόλυτος οδηγός για διασκέδαση στο σπίτι: 100+ δραστηριότητες για δημιουργικές μέρες» (ή αλλιώς, ο απόλυτος οδηγός αντι-βαρεμάρας) του Mike Lowery μπορεί να γίνει ο καλύτερός σας σύμμαχος σε αυτή τη μάχη. Με πάνω από 100 προτάσεις για διασκέδαση εντός και εκτός σπιτιού, θα ανακαλύψετε δημιουργικά παιχνίδια και δραστηριότητες που θα σας κάνουν να γελάσετε, να δεθείτε μεταξύ σας και να δημιουργήσετε όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις, μακριά από το YouTube και το TikTok. 
 

Βρισκόμαστε με φίλους

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για ένα παιδί από το να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του παίζοντας με τους φίλους του. Καμία οθόνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χαρά της προσωπικής επαφής με αγαπημένους ανθρώπους. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να βγαίνουν έξω και να παίζουν, αντί να κάθονται μόνα τους στο σπίτι και να καταφεύγουν στις ηλεκτρονικές συσκευές ως μια εύκολη λύση.

Λόγω κορονοϊού, δεν είναι εύκολο να προσκαλούμε πολλά παιδάκια στο σπίτι. Ωστόσο μια βόλτα στο πάρκο ή μια ημερήσια εκδρομή με φίλους είναι η ιδανική λύση για να συναναστραφούν με συνομηλίκους τους, να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να σκαρφιστούν παιχνίδια ρόλων, που καλλιεργούν τη φαντασία τους. Όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει, αρκεί να φωνάξουμε στο σπίτι τον καλύτερο φίλο τους για να περάσουν παρέα ένα ευχάριστο απόγευμα, μακριά από οθόνες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v