Πώς να γίνουμε σωστό πρότυπο για τα παιδιά μας

Πώς να γίνουμε σωστό πρότυπο για τα παιδιά μας

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που περιλαμβάνει ο γονεϊκός ρόλος είναι η ανάγκη να είμαστε θετικά πρότυπα για τα παιδιά μας. Τα μάτια τους είναι πάντα πάνω μας, το μυαλό και η καρδιά τους είναι σφουγγάρια κι εμείς αγωνιούμε για όσα βλέπουν και μαθαίνουν. Υπάρχουν, όμως, απλοί και καθημερινοί τρόποι να είμαστε σωστά πρότυπα.

Προσπάθησε να περνάς καλά ακόμα και στα δύσκολα

Είναι σημαντικό να τους δείχνουμε ότι πάντα μπορεί να βρεθεί διάθεση και χαμόγελο. Φυσικά, υπάρχουν δύσκολες στιγμές και δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά μπορούμε να προσπαθούμε να περνάμε καλά, να αφήνουμε για λίγο πίσω τις δυσκολίες και με χαμόγελο να προχωράμε. 

Μην υποκύπτεις στις προκλήσεις

Τα παιδιά τείνουν να επηρεάζονται πολύ από τις κοινωνικές συμπεριφορές που βλέπουν γύρω τους. Δώσε το καλό παράδειγμα και μην παρασύρεσαι από τις λάθος πράξεις κι αντιδράσεις των άλλων. Μην εμπλακείς σ' αυτόν τον καυγά που τόσο απεγνωσμένα ζητάει αυτός ο τύπος στον δρόμο, για παράδειγμα. Δείξε στα παιδιά ότι ο σωστός δρόμος ίσως να είναι πιο δύσκολος, γιατί περνάει μέσα από την ηρεμία και την αυτοπειθαρχία. 

Να είσαι ευγενική

Πώς να ζητήσουμε απ' τα παιδιά μας να δείχνουν ευγένεια και σεβασμό, αν δεν μας έχουν δει να φερόμαστε αντίστοιχα; Παραχώρησε τη θέση σου στο μετρό σε κάποιον που τη χρειάζεται, βοήθησε τον γείτονα που κουβαλάει τέσσερις χιλιάδες πράγματα, μίλα με ευγένεια σε όσους σε εξυπηρετούν.

Μην το παρακάνεις με την κριτική! 

Εννοείται πως πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες κι εννοείται επίσης πως θα χρειαστεί να τους υπενθυμίσεις. Πρέπει ωστόσο να τηρούμε ένα μέτρο σε όλα και να μην πνίγουμε διαρκώς με τα «πρέπει» μας τα παιδιά. Η καταπίεση μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που θέλουμε. 

Δείξε σταθερότητα

Τόσο στις αποφάσεις όσο και στις πρακτικές πτυχές της καθημερινότητας. Τήρησε την υπόσχεσή σου, κράτα ένα πρόγραμμα ύπνου, δείξε ότι σέβεσαι τους κανόνες που εσύ έχεις θέσει. Και προσοχή: δεν γίνεται η συνέπεια αυτή να εφαρμόζεται μόνο στο πρόγραμμα και τις συμπεριφορές του παιδιού. Ξεκίνα από τον εαυτό σου.

Πρόσεξε τον τρόπο που μιλάς 

Καμιά φορά χάνεται κάθε δίκιο, αν ο τόνος μας είναι λάθος. Δείξε στα παιδιά ότι υπάρχει πάντα η επιλογή της κατανόησης και της ευγένειας, ακόμη κι όταν είμαστε πιεσμένοι. Απάντησέ τους με ηρεμία και ειλικρίνεια, δώσε τους να καταλάβουν ότι οι δυσκολίες μας μπορούν πάντα να ξεπεραστούν και να μην «περάσουν» με άσχημο τρόπο στους ανθρώπους που αγαπάμε.

Δώσε το καλό παράδειγμα: έχε υγιεινές συνήθειες 

Δεν είναι δυνατόν να λέμε στα παιδιά «πρέπει να τρως υγιεινά» μπουκώνοντας δυο ντόνατς, ούτε «είναι σημαντικό να αθλείσαι» όταν δεν κάνουμε ούτε μισή ώρα γυμναστική την εβδομάδα. Να είμαστε εμείς το υγιές, δραστήριο πρότυπο που χρειάζονται και να τους δείχνουμε μέσα από τις καθημερινές μας επιλογές ότι εννοούμε κάθε μας παραίνεση «να τρώνε σωστά» ή να αθλούνται. 

Προσπάθησε να διατηρείς την αισιοδοξία σου 

Απολύτως ανθρώπινο πού και πού νιώσουμε καταβεβλημένοι από τις αντιξοότητες. Η δουλειά είναι πολλή, τα χρήματα λίγα και οι αντοχές μας έρχονται στιγμές που εξαντλούνται. Αν όμως επιστρέφεις, για παράδειγμα, μουτρωμένος καθημερινά απ' τη δουλειά τότε τα παιδιά εκτίθενται σε ένα πρότυπο απαισιοδοξίας και μιζέριας που δεν μπορεί παρά να υιοθετήσουν.

Να είσαι παρών στη ζωή τους! 

Δείξε με την ενεργή παρουσία σου σε ό,τι κάνουν τι σημαίνει να ανήκεις σε μια δεμένη οικογένεια. Κάνε πράξη το «είμαστε ο ένας για τον άλλο». Εκτός απ' τη συναισθηματική ασφάλεια που είναι τόσο απαραίτητο να νιώσουν, θα γίνεις και το παράδειγμα αγάπης και στήριξης που κάποτε θα ακολουθήσουν. 

Πηγή: brightside.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v