«Μακάρι να είχα πάει νωρίτερα τον γιο μου σε λογοθεραπευτή...»

«Μακάρι να είχα πάει νωρίτερα τον γιο μου σε λογοθεραπευτή...»

Είναι σημαντικό εφόσον εντοπίζουμε ότι το παιδί μας έχει προβλήματα στην ομιλία του, να ζητάμε χωρίς καθυστέρηση (και φυσικά απενοχοποιημένα!) βοήθεια από επαγγελματίες. Αυτή η μαμά άργησε να πάει τον γιο της σε λογοθεραπευτή και το μετανιώνει. Γι' αυτό και μέσα από το κείμενό της θέλει να συμβουλεύσει τους γονείς να μην αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια.

«Στους γονείς που βρίσκονται σε δίλημμα και δεν ξέρουν αν πρέπει να πάνε το παιδί τους σε λογοθεραπευτή, θα ήθελα να πω το εξής: μακάρι να το είχα κάνει νωρίτερα.

Θυμάμαι την αδερφή μου, η οποία είναι λογοθεραπεύτρια, να με παροτρύνει να πάω σ’ έναν ειδικό τον γιο μου, όταν ήταν μόλις 2 ετών. Είχα παραξενευτεί, καθώς δεν είχα εντοπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην ομιλία του. Η παιδίατρος μάλιστα, με είχε καθησυχάσει.

Δεδομένου ότι μπορούσαμε να καταλάβουμε την πλειονότητα όσων έλεγε και η ομιλία του αντιστοιχούσε στην ομιλία των συνομηλίκων του, όλα μας φαίνονταν φυσιολογικά. Επιπλέον, ακόμα κι αν έλεγε μερικές λέξεις διαφορετικά, τον καταλαβαίναμε. Έτσι, πέρασαν δύο χρόνια…

Όταν ο γιος μου έγινε τεσσάρων ετών, έκανε πολύ παρέα με ένα παιδάκι στο νηπιαγωγείο. Η μαμά του έγινε σύντομα φίλη μου και σε μία από τις πολλές μας συζητήσεις μού αποκάλυψε ότι ο γιος της έκανε λογοθεραπεία.

Νομίζω ότι γνώρισα αυτή τη γυναίκα την κατάλληλη στιγμή. Γιατί ήταν περίπου την ίδια εποχή που αρχίσαμε να παρατηρούμε ότι ο γιος μας απογοητευόταν όταν δεν καταλαβαίναμε ορισμένες λέξεις που έλεγε. Καθώς το λεξιλόγιό του αυξανόταν, υπήρχαν όλο και περισσότερες λέξεις που έλεγε διαφορετικά και που δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε. Συνεχώς του λέγαμε να τις επαναλάβει ή να εξηγήσει με άλλα λόγια τι εννοούσε.

Τότε ήταν που τον πήγαμε για πρώτη φορά σε λογοθεραπευτή και ανακαλύψαμε ότι έχει διαταραχή άρθρωσης. Μετά από μερικούς μήνες εβδομαδιαίων συνεδριών, το αγοράκι μου έμαθε πώς να προφέρει σωστά ορισμένους ήχους. Είναι πολύ πιο χαρούμενος και λιγότερο απογοητευμένος.

Μάλιστα, έχει δεθεί πολύ με τη λογοθεραπεύτριά του, καθώς το βλέπει σαν ''παιχνίδι'' και χαίρεται πολύ να πηγαίνει!

Η συνεδρία διαρκεί 45 λεπτά και κατά τη διάρκειά της, η λογοθεραπεύτρια επιλέγει 10 λέξεις για να του μάθει να προφέρει σωστά και το κάνει μέσω παιχνιδιού.

Πολλές φορές παρακολουθήσαμε τις συνεδρίες μαζί με τον σύζυγό μου και πραγματικά επωφεληθήκαμε. Μάθαμε συγκεκριμένες τεχνικές έτσι ώστε να βοηθάμε τον γιο μας με διάφορες λέξεις και ήχους. Με λίγα λόγια είδαμε με ποιον τρόπο μαθαίνει καλύτερα το παιδί μας. Μακάρι να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα.

Σκεφτείτε τη λογοθεραπεία σαν μια έξτρα υποστήριξη για το παιδί σας. Μην διστάζετε. Προγραμματίστε ένα ραντεβού να δείτε τι θα σας πει ο ειδικό και στη συνέχεια, αποφασίστε τι είναι καλύτερο για την οικογένειά σας.»

Πηγή: herviewfromhome.com

v