Έρχεται εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα προστατεύει τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση

Έρχεται εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα προστατεύει τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση

Σήμερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και αναφέρθηκε στις καινοτομίες που εισάγονται στο σχέδιο που περιλαμβάνει συνολικά 80 μέτρα με στόχο την ουσιαστική πρόληψη, προστασία, φροντίδα των ανηλίκων.

Το θέμα, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, είχε ήδη τεθεί πριν έρθει στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση του Κολωνού, τονίζοντας ότι η κακοποίηση ανηλίκων -ιδιαίτερα η σεξουαλική- βρίσκεται σε έξαρση και πρέπει να υπάρξει απάντηση από το κράτος.

Μάλιστα, το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι ένα στα πέντε παιδιά μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. «Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι στο 16% και στη συντριπτική πλειονότητα από μέλη της οικογένειας. Γνωστά γίνονται πολύ λιγότερα, γύρω στο 2%», δήλωσε και επισήμανε την πολυνομία που φέρνει καθυστερήσεις στις διώξεις των εγκλημάτων και διαχρονικές αγκυλώσεις έρχονται να πριμοδοτήσουν τη συγκάλυψη.

Σε όλα αυτά παρεμβαίνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που ξεκινά από την πρόληψη, προχωρά στη γρήγορη διερεύνηση, την τιμωρία των ενόχων και την περίθαλψη των θυμάτων.

Συγκεκριμένα οι καινοτομίες του σχεδίου είναι οι εξής:

  • Μέχρι το 2027 είναι στόχος όλες οι θεσμικές λειτουργίες να είναι φιλικές προς το παιδί, σημείωσε περιγράφοντας το εθνικό σχέδιο ο πρωθυπουργός.
  • Βάζει επίσης, όπως είπε, τάξη στο πολύπλοκο νομοθετικό μωσαϊκό που φέρνει εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης. Όλοι οι φορείς αποκτούν σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια κάθε δράσης τους για να είναι έγκυρη και γρήγορη.
  • Αναδιοργανώνει τον τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα. Είναι ένα εγχειρίδιο σημείωσε για την αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
  • Μέσα επίσης από το αρχείο καταγραφής και επιτήρησης αποτρέπει να εργάζονται δίπλα σε παιδιά άτομα με βεβαρημένο παρελθόν. Όποιος εργάζεται δίπλα σε παιδιά πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να είναι εκπαιδευμένος να εντοπίζει σημάδια κακοποίησης. 
  • Θα υπάρχει επίσης σειρά πρωτοκόλλων από το υπουργείο Δικαιοσύνης που θα διευκολύνουν την πρόσβαση ανηλίκων με τις δικαστικές αρχές.
  • Προβλέπει περισσότερες δομές φροντίδας ανηλίκων με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης. Θα ιδρυθούν νέα κέντρα υποστήριξης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.
  • Έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές και δικάζονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις αυτές και τέτοιου είδους εγκλήματα τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη και με πολύ σκληρούς όρους για την απόλυση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εμπλέκονται πολλά υπουργεία σε αυτό τον σχεδιασμό και είναι σημαντικό ότι θα παρακολουθείται το έργο αυτό από τον υπουργό Επικρατείας και δυο όργανα θα τον συνεπικουρούν σε αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v