10 πολύτιμες συμβουλές για γονείς που παίρνουν διαζύγιο

10 πολύτιμες συμβουλές για γονείς που παίρνουν διαζύγιο

Το διαζύγιο είναι ίσως σωτήρια λύση για ένα ζευγάρι που ζει δυστυχισμένο και... μεταβιβάζει τη δυστυχία του και στα παιδιά του. Όπως τονίζουν και οι ψυχολόγοι, το διαζύγιο δεν συνεπάγεται το τέλος του κόσμου ή της ζωής των ανθρώπων. Η πορεία της οικογένειας συνεχίζεται και οι ευκαιρίες για ευτυχία δεν σταματούν ποτέ. Αρκεί οι γονείς να φροντίζουν πάντα να εξασφαλίζουν στα παιδιά προτεραιότητα, φροντίδα και αγάπη, ακολουθώντας μερικές πολύτιμες συμβουλές. 

Συμφωνήστε σε πρακτικά θέματα που αφορούν τα παιδιά 

Εκτός από τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές που θα «μοιράζεστε» τα παιδιά, σκεφτείτε προσεκτικά όλες τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς σας και συμφωνήστε για το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών αλλά και για τις κοινές, οικονομικές υποχρεώσεις σας. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν του καλούς φίλους και, από δω και πέρα, θα πρέπει να μάθετε να λειτουργείτε περισσότερο σαν φίλοι με κοινές ευθύνες. 

Μην αθετείτε τις συμφωνίες διαζυγίου

Μην κάνετε τίποτα που αντίκειται στους όρους του διαζυγίου σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να νιώσουν τα παιδιά σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά και για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους. Η οικογένειά σας άλλαξε μορφή και πρέπει να διέπεται από αυστηρούς κανόνες και συγκεκριμένα όρια για να λειτουργήσει προς όφελος όλων σας. 

Μην μιλάτε άσχημα για τον πρώην σύζυγό σας (ούτε στα παιδιά ούτε στα social media)

Είναι λογικό να νιώθετε θυμό για τους λόγους που σας οδήγησαν στο διαζύγιο και αδικημένοι απέναντι στον/στην πρώην σύντροφό σας. Αν θέλετε ν αξεσπάσετε, κάντε το σε ασφαλές περιβάλλον με έναν ειδικό ή με τους φίλους σας. Όταν κατηγορείτε τον/την πρώην στα παιδιά, τους δημιουργείτε συναισθηματικά τραύματα, τα μπερδεύετε και τελικά τα στρέφετε εναντίον σας. Τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν πως στην οικογένειά τους υπάρχει σεβασμός και αγάπη ακόμα και μετά το διαζύγιο. 

Μην τσακώνεστε για το παραμικρό με τον/την πρώην

Οι διαρκείς καβγάδες ή έντονες συνομιλίες με τον πρώην σύντροφο είναι αγχωτικές και τραυματικές για τα παιδιά σας. Ακόμη και οι σύντομες αλλά θυμωμένες ανταλλαγές μηνυμάτων μπορεί να γίνουν τοξικές και να επηρεάσουν την ψυχολογία ολόκληρης της οικογένειας. Προτιμήστε τυπικές συνομιλίες για τα διαδικαστικά και πρακτικά θέματα των παιδιών και αποφύγετε τις περιττές συγκρούσεις. Στην ανάγκη, αφήστε και κάτι να «πέσει κάτω». 

Δημιουργήστε μια νέα ρουτίνα

Τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια όταν ακολουθούν μια συγκεκριμένη ρουτίνα - όπως άλλωστε κι εμείς! Φτιάξτε λοιπόν μια ήρεμη και όμορφη ρουτίνα, με εξωσχολικές δραστηριότητες, δείπνα με φίλους και συγγενείς, μηνιαίες εκδρομές ή βόλτες στη φύση. Με τον καιρό, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά θα μάθετε να απολαμβάνετε τη νέα σας ζωή ακόμα κι αν είναι τελείως διαφορετική από αυτή που είχατε φανταστεί. 

Φτιάξτε τη νέα σας ζωή

Το διαζύγιό σου ΔΕΝ καθορίζει ποιοι είστε. Μην το αφήσετε να γίνει η ταυτότητά σας. Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες, ανακαλύψτε νέα χόμπι (π.χ. γράψιμο, ζωγραφική, τραγούδι, κατασκευή κοσμημάτων, εκμάθηση μιας νέας γλώσσας κ.λπ.) και κοινωνικοποιηθεί από την αρχή! Όταν οι γονείς είναι χαρούμενοι και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους, τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και σταδιακά ακολουθούν το παράδειγμά τους. 

Μην προσποιείστε ότι είστε καλά όταν δεν είστε

Κάθε χωρισμός είναι σαν ένας μικρός θάνατος. Πόσο μάλλον όταν έρχεται μετά από έναν μακροχρόνιο γάμο με παιδιά! Μην νιώθετε τύψεις που στεναχωριέστε ή θυμώνετε. Όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και πρέπει να εκτονωθούν πριν προχωρήσετε παρακάτω. Το να τα καταπιέζετε και να τα κρύβετε τα για το καλό των παιδιών, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα αφού τα παιδιά τα καταλαβαίνουν όλα! 

Μην αφήσετε να σας… πάρει από κάτω!

Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι χρειάζεστε  λίγο χρόνο να πενθήσεις το τέλος της σχέσης σας. Ωστόσο, όταν έχεις παιδιά πρέπει να επιστρατεύσεις όλη σου τη δύναμη και να σταθείς στα πόδια σου όσο πιο γρήγορα μπορείς. Εκτονωθείτε, κλάψτε, κλειστείτε στον εαυτό σας να το χρειάζεστε, αλλά μην αφήσετε  το πένθος να σας κυριεύσει! Αν σας πάρει από κάτω,  τα παιδιά πρώτον θα μεγαλώσουν σε ένα θλιβερό περιβάλλον και δεύτερον δεν θα έχουν την ευκαιρία να πενθήσουν τα ίδια, καθώς θα πρέπει να φροντίσουν τους δυστυχισμένους γονείς τους. 

Ίσως ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει

Δεν είναι κακό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να ξεπεράσετε τον χωρισμό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανώδυνα! Ίσως οι συμβουλές του σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τη νέα κατάσταση, να στηρίξετε ψυχολογικά τα παιδιά και να προχωρήσετε τη ζωή σας. Εξίσου βοηθητικός θα μπορούσε να είναι και ένας παιδοψυχολόγος. 

Μην αρχίσετε αμέσως τα ραντεβού

Είναι ωραίο να συνεχίσετε τη ζωή σας και να βρείτε έναν άνθρωπο που ταιριάζετε, δίνοντας έτσι και στα παιδιά σας το μήνυμα πως οι σχέσεις είναι όμορφες και μπορεί να έχουν διάρκεια. Ωστόσο, μην βιαστείτε! Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στα παιδιά σας να συνηθίσουν τη νέα κατάσταση, δημιουργήστε μια όμορφη καθημερινότητα, βρείτε τα νέα σας πατήματα και μετά, όταν ξεπεράσετε (όλοι!) το διαζύγιο και νιώσετε ασφαλείς, αρχίστε την… αναζήτηση. 

Πηγή: lovewhatmatters

v