«Η σχέση μου με τη μαμά μου ήταν εφιαλτική -ώσπου ένα τραγικό γεγονός τα άλλαξε όλα»

«Η σχέση μου με τη μαμά μου ήταν εφιαλτική -ώσπου ένα τραγικό γεγονός τα άλλαξε όλα»

Η σχέση της φωτογράφου Lori Grinker με τη μητέρα της δεν ήτανε ποτέ καλή. Υπήρχαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ τους και δεν μπορούσαν να βρουν ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας για να λύσουν τα προβλήματά τους. Όλα άλλαξαν, όμως, όταν η μαμά της αρρώστησε σοβαρά...

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο wqln.org μοιράστηκε αρκετές λεπτομέρειες για την προσωπική της ζωή και την μητέρα της και μίλησε για το project της «All the Little Things» που επικεντρώνεται στη νόσο του Αλτσχάιμερ από το οποίο έπασχε η μητέρας της.

«Η μητέρα μου ήταν 18 ετών όταν παντρεύτηκε και απέκτησε τον αδελφό μου στα 20  και εμένα στα 21. Ήταν εντελώς απροετοίμαστη να γίνει μητέρα, καθώς ήταν και η ίδια παιδί και ήθελε να τη φροντίζουν.

Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν 16 χρονών και το διαζύγιο αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για εκείνη. Είχε πάλι ανάγκη από φροντίδα, αλλά εγώ δυσανασχετούσα. Πήγα μάλιστα σε οικοτροφείο στο γυμνάσιο, επειδή δεν ήθελα να ζήσω μαζί της.

Τα πάντα έπρεπε να περιστρέφονται γύρω από εκείνη. Υπήρξε εγωίστρια ακόμα και όταν ο αδερφός μου αρρώστησέ. Το 2000 διαγνώστηκα με καρκίνο και συγκεκριμένα  με λέμφωμα non-Hodgkin, με το οποίο διαγνώστηκε αργότερα και η μητέρα μου τον Μάρτιο του 2020.

Όταν ήμουν άρρωστη ήθελε να με φροντίζει. Είχε το  λεγόμενο μητρικό ένστικτο.

Το 2020, όταν επρόκειτο να μετακομίσει σε στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης λόγω του καρκίνου και της νόσου Aλτσχάιμερ, επρόκειτο να τη βοηθήσω, αλλά μας πρόλαβε η πανδημία και έτσι μείναμε μαζί σ' ένα διαμέρισμα.

Κοιμόμασταν δίπλα δίπλα. Όλα ήταν κλειστά τότε και δεν μπορούσες να δεις κανέναν και έτσι αρχίσαμε να μιλάμε και να ξεπερνάμε διάφορα. Είπαμε μάλιστα η μία στην άλλη «σ' αγαπώ» για πρώτη φορά στη ζωής μας. Ήταν μια όμορφη, μαγική, αλλά πολύ δύσκολη στιγμή.

Η σχέση μας θεραπεύτηκε κάπως. Στο διάστημα που μέναμε μαζί ρίξαμε πολλούς καβγάδες, γελάσαμε και κλάψαμε παρέα. Δεν νιώθω πια θυμό απέναντι στη μητέρα μου. Δεν μπορώ να την συγχωρέσω ακόμα και τώρα για κάποια πράγματα αλλά την καταλαβαίνω καλύτερα.»

 Όσο καιρό φρόντιζε τη μητέρα της, η Lori απαθανάτιζε στον φακό της διάφορες στιγμές της καθημερινότητάς τους. Μικρές στιγμές που όμως δεν θα ξεχαστούν ποτέ! Έχασε τη μητέρα της τον Μάρτιο του 2021, αλλά τουλάχιστον πρόλαβαν και οι δύο να φτιάξουν την μεταξύ τους σχέση.

Πηγή: wqln.org

v