Απλές συμβουλές για μια πιο ευτυχισμένη οικογένεια

Απλές συμβουλές για μια πιο ευτυχισμένη οικογένεια

Η φόρμουλα για μια τέλεια οικογένεια δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα. Έρευνες ωστόσο έχουν αποδείξει ότι απλές και συνηθισμένες «τελετουργίες» αυξάνουν το αίσθημα της συντροφικότητας και ενισχύουν τους δεσμούς στην οικογένεια κατά 20%. Ακόμη, τέτοιου είδους οικογενειακά έθιμα, βελτιώνουν την κοινωνικότητα των παιδιών και τα βοηθούν στην ανάπτυξή τους. Δείτε απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φτιάξετε ευχάριστες οικογενειακές αναμνήσεις.

Γιορτάστε την επιτυχία

Δεν χρειάζεται να παντρευτεί κάποιος για να το γιορτάσετε. Πήρε το παιδί άριστα στην ορθογραφία; Κέρδισε σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου; Πήρε προαγωγή ο μπαμπάς; Βρείτε έναν τρόπο να το γιορτάσετε χωρίς να χρειαστεί να ξοδευτείτε. Φτιάξτε του το αγαπημένο του γλυκό ή βάλτε ένα «στολίδι» στο πιάτο του.

Η καληνύχτα

Το βράδυ είναι για τους περισσότερους η καλύτερη στιγμή της ημέρας. Διαβάστε στο παιδί ένα παραμύθι, αγκαλιάστε το και δώστε του ένα φιλί. Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα παραλείψτε το παραμύθι αλλά όχι την καληνύχτα και το φιλί.

Το «σ' αγαπώ»

Η κάθε οικογένεια έχει τον δικό της τρόπο να λέει «σ' αγαπώ». Άλλοι τρίβουν τις μύτες τους σαν Εσκιμώοι, άλλοι μπεμπεκίζουν κι άλλοι βρίσκουν πιο... πλάγιους τρόπους. Σε κάθε περίπτωση καθιερώστε έναν τρόπο που θα είναι «ο δικός σας», αυτός που θα σας χαρακτηρίζει και θα το θυμάστε ακόμα κι όταν μεγαλώσετε.

Γενέθλια

Όταν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει γενέθλια, μην αρκεστείτε σε ένα τυπικό δώρο ή (στην περίπτωση των παιδιών) σε χρήματα. Δείξτε τον ενθουσιασμό σας και εκφράστε την αγάπη σας, με ένα δώρο που δείχνει ότι νοιάζεστε τον άλλον, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει κάτι εντελώς ανέξοδο όπως να του μαγειρέψετε το αγαπημένο του φαγητό ή να του ετοιμάσετε μια ανθοδέσμη. Βρείτε επίσης ένα έθιμο που θα το καθιερώσετε σε κάθε γενέθλια.

Μουσικές αναμνήσεις

Τα τραγούδια ξυπνούν αναμνήσεις. Αρκεί βέβαια να τις δημιουργήσετε. Επιλέξτε τραγούδια για ειδικές ή μη περιστάσεις έτσι ώστε όταν τα ακούσετε μετά από χρόνια, να σας θυμίσουν εκείνες τις στιγμές. Μπορεί να είναι ένα CD ή μια Playlist που ακούτε πάντα όταν κάνετε τις δουλειές του σπιτιού ή ένα συγκεκριμένο τραγούδι που ακούτε σε κάθε γιορτή ή γενέθλια.

Στην ύπαιθρο

Δημιουργήστε μια ανάμνηση με το παιδί σας που θα αφορά σε μια δραστηριότητα στην ύπαιθρο ή ένα άθλημα. Πάρτε το μαζί στο ψάρεμα ή στο βουνό, μαζέψτε μανιτάρια ή χόρτα μαζί του, κάντε ιστιοπλοΐα ή πεζοπορία.

Εθελοντισμός

Συλλέξτε και ξεδιαλύνετε μαζί τα ρούχα που δεν χρειάζεστε και δωρίστε τα σε μια τοπική εθελοντική οργάνωση. Βοηθήστε μαζί κάποιο αδέσποτο ή μια οργάνωση που βοηθά τους αστέγους. Κάντε οικογενειακά μια εθελοντική πράξη σε σταθερή βάση. Θα αισθανθείτε καλύτερα και θα περάσετε και στο παιδί ένα μάθημα.

Οικογενειακό τραπέζι

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, η σημασία του οικογενειακού γεύματος είναι μεγάλη όχι  μόνο για τη διατροφή αλλά και για τους δεσμούς της οικογένειας. Απαγορέψτε το φαγητό μπροστά από την τηλεόραση και επιλέξτε να τρώτε πάντοτε όλοι μαζί, όσο αυτό είναι εφικτό.

Ώρα για παιχνίδι

Τα επιτραπέζια για όλη την οικογένεια αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους για να περάσετε το χρόνο σας όλοι μαζί και μία από τις πιο αγαπημένες οικογενειακές στιγμές. Επιλέξτε το επιτραπέζιο που σας ταιριάζει (βλ. σχετικό θέμα) και στρωθείτε στο... παιχνίδι.

Πάρτε ιδέες για αθλητικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια από τη στήλη του mama365.gr Οικογένεια / Όλοι μαζί

v