Όσοι δεν δέχονται επισκέψεις από συγγενείς και φίλους πεθαίνουν πρόωρα, σύμφωνα με έρευνα 

Όσοι δεν δέχονται επισκέψεις από συγγενείς και φίλους πεθαίνουν πρόωρα, σύμφωνα με έρευνα

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσίευσε ο Guardian, ο καθένας μας θα πρέπει να επισκέπτεται τους φίλους και τους συγγενείς του τουλάχιστον μία φορά τον μήνα προκειμένου να αποτρέψει τη μοναξιά τους και να μειώσει τον κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα.

Ακαδημαϊκοί απ’ το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης υπολόγισαν ότι το να μην βλέπεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και να μένεις μόνος σου, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ακόμα και του δικού σου θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι κάθε μορφή κοινωνικής απομόνωσης, όπως το να ζεις μόνος ή συχνά να νιώθεις μοναξιά ή οι σπάνιες επισκέψεις από φίλους και συγγενείς, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που δεν δέχονταν ποτέ επίσκεψη από φίλους ή συγγενείς είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο και είχαν και 39% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που αντιθέτως οι φίλοι και οι συγγενείς τους επισκέπτονταν καθημερινά.

Επίσης, όσοι ζούσαν μόνοι τους είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, ενώ το να μην μπορούν να εμπιστευτούν κάποιον και να του ανοιχτούν ή να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες αύξανε επίσης τον κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα.

Ταυτόχρονα, όσοι βίωναν περισσότερες από μία μορφές κοινωνικής απομόνωσης διέτρεχαν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο. Οι άνθρωποι που ζούσαν μόνοι και δεν έβλεπαν ποτέ φίλους ή την οικογένειά τους είχαν 77% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και ακόμη υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό, σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν με κάποιον ή που έβλεπαν φίλους και οικογένεια καθημερινά.

Αλλά ακόμη και η μία επίσκεψη τον μήνα θα μπορούσε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, υπολόγισε ότι τα άτομα που δέχονταν επισκέψεις από φίλους ή συγγενείς σε τουλάχιστον μηνιαία βάση είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν, κάτι που δείχνει ότι πιθανόν να υπάρχει μία προστατευτική επίδραση μέσα απ’ αυτήν την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Πηγή: news247.gr

v