8 σημάδια ότι έχεις σχέση με έναν νάρκισσο

8 σημάδια ότι έχεις σχέση με έναν νάρκισσο

Μερικές φορές, ο έρωτας δεν μας επιτρέπει να δούμε το αληθινό πρόσωπο του ανθρώπου που έχουμε επιλέξει να είναι δίπλα μας, και το καταλαβαίνουμε πολύ αργότερα - εξού και η λαϊκή ρήση πως «ο έρωτας είναι τυφλός»!

Ειδικά στις περιπτώσεις που ο σύντροφός μας διαθέτει ναρκισσιστικές τάσεις, η κατάσταση δυσκολεύει και η σχέση γίνεται τοξική. Μπορεί στην μυθολογία η ωραιοπάθεια του Νάρκισσου να του κόστισε την ζωή, στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να κοστίσει την δική μας ψυχική ηρεμία και αυτοεκτίμηση.

Αποζητά συνεχώς την προσοχή και την επιβεβαίωσή σας

Το να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει και τονώσει την ήδη υπέρμετρη αυτοπεποίθηση που διαθέτει. Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποσπάσει λόγια θαυμασμού. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα σας «καπελώσει» σε μια παρέα προκειμένου να το καταφέρει. Για οποιαδήποτε κίνηση αγάπης μικρής ή μεγάλης θα περιμένει επαίνους και ανταλλάγματα ενώ θα φροντίσει να περάσει το μήνυμα ότι είστε υποχρεωμένη να πείτε και «ευχαριστώ».

Δεν συμπαθεί τον κοινωνικό σας περίγυρο

Είναι εκείνα τα άτομα, τα οποία αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να σχολιάζουν αρνητικά τους φίλους σου, τους συνεργάτες σου, αλλά και γενικότερα τον κοινωνικό σου περίγυρο. Και γιατί θα τον κάνουν αυτό; Προφανώς για να θεωρήσεις μόνο εκείνους ως «ιδανικό άτομο». Θα προσπαθήσουν να σε απομονώσουν από τις επαφές σου και αυτό γιατί έτσι, θα εξαρτάσαι αποκλειστικά από εκείνους.

Γίνεται χειριστικός

Όλοι οι ναρκισσιστές έχουν την τάση να πιστεύουν ότι έχουν μια «υπεραξία», γι’ αυτό και διακατέχονται από μια βαθιά επιθυμία για κυριαρχία πάνω στους άλλους. Πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι πνευματικά και εμφανισιακά και φροντίζουν να το υπενθυμίζουν συνεχώς στο ταίρι τους. Με έμμεσα και υποτιμητικά σχόλια, τροφοδοτούν ανασφάλειες, μέχρι να βρεθούν σε θέση ισχύος και να κυριαρχήσουν.

Γίνεται εκδικητικός

Σε έναν καυγά θα περιοριστεί σε ένα απαξιωτικό βλέμμα και θα προσπαθήσει να σας «ελέγξει» μέσα από μικρές εκδικητικές πράξεις. Μπορεί να ακυρώσει το ραντεβού σας, να αποφεύγει να σας μιλάει και να αδιαφορεί για την σχέση σας, μέχρι να λυγίσετε και να ζητήσετε «συγγνώμη» ακόμη κι αν δεν φταίτε.

Ζηλεύει έντονα και θεωρεί πως τον ζηλεύουν

Ένας νάρκισσος έχει έντονη ανάγκη για θαυμασμό και υπεροχή. Πιστεύει ότι οι άλλοι οφείλουν να τον ζηλεύουν για την μοναδικότητα και την μεγαλοπρέπεια του, ενώ παράλληλα έχει έντονα συναισθήματα ζήλιας. Θα σου κάνουν σκηνές, αλλά και θα σου ζητήσουν αποκλειστικότητα, όταν οι ίδιοι μπορεί καν να μην στην προσφέρουν.

Προσπαθεί να σας πείσει ότι φταίτε πάντα εσείς

Ένα από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά των ναρκισσιστών είναι να φροντίζουν να σε κάνουν να νιώθεις ένοχη ακόμη κι αν δεν είσαι. Οποιαδήποτε αναποδιά συμβαίνει στην σχέση σας για εκείνον είναι εξ’ ολοκλήρου δικό σας λάθος. Σας δημιουργεί εσκεμμένα τύψεις, λέγοντας σας ότι δεν τον καταλαβαίνετε και ότι δεν τον νοιάζεστε. Μην απορήσετε αν γυρίσει μια μέρα και σας πει με στόμφο «Μόνο τον εαυτό σου σκέφτεσαι!»

Δεν ενδιαφέρονται για τους προβληματισμούς σας…

…ή ακόμη και για τις επιτυχίες σας. Η μεγαλομανία τους δεν αφήνει κανέναν και τίποτα να επισκιάσει την ύπαρξή του. Σε μια συζήτηση θα περιμένει να τελειώσετε, μόνο και μόνο για να μιλήσει για εκείνον. Κανένα πρόβλημα δεν είναι πιο σημαντικό από το δικό του! Μπορεί να συζητάτε για μια απόφασή σας και η απάντηση του να είναι «Αυτό δεν είναι τίποτα. Εγώ…».

Του αρέσει να σας κριτικάρει

Ακόμη και να σας υποτιμά μεταξύ σοβαρού και αστείου. Τα υποτιμητικά σχόλια είναι ένα είδος εθισμού για έναν νάρκισσο, γιατί έτσι του δίνεται η δυνατότητα να προβάλλει την υποτιθέμενη ανωτερότητά του. Το μόνο που έχει ανάγκη είναι έναν άνθρωπο να τον αποθεώνετε, όταν την ίδια στιγμή εκείνος σας υποβιβάζει.

v