Σκοπεύεις να παντρευτείς; 4 συμβουλές από ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί

Σκοπεύεις να παντρευτείς; 4 συμβουλές από ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί

Ποιο είναι το μυστικό ενός πετυχημένου γάμου; Αν μπορούσατε να συμβουλεύσετε τους νέους που είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα τι θα τους λέγατε; Σίγουρα πάντως δεν είναι μια απόφαση που παίρνει κανείς ελαφρά τη καρδία, γι' αυτό και συγκεντρώσαμε αυτές τις σοφές (και σωτήριες!) συμβουλές από ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί και αγαπημένα.

Σπίτι χωρίς σεβασμό θα πέσει (και θα σας πλακώσει!)

«Ο σύζυγός μου και εγώ είμαστε μαζί 15 χρόνια. Σκέφτηκα πολύ τι μας κρατάει τόσα χρόνια ενωμένους, ενώ οι γάμοι γύρω μας διαλύονται καθημερινά και κατέληξα στο ότι σεβόμαστε ουσιαστικά ο ένας τον τον άλλον. Σπίτι χωρίς σεβασμό δεν μπορεί να αντέξει. Θα πέσει και θα σας πλακώσει!

Ο σεβασμός στη σχέση μας δεν είναι επιφανειακός. Σέβομαι βαθιά και ειλικρινά τον σύζυγό μου για την εργασιακή του ηθική, την υπομονή του, τη δημιουργικότητά του, την ευφυΐα του και την ηθική του. Από αυτόν τον σεβασμό πηγάζουν όλα τα υπόλοιπα - εμπιστοσύνη, υπομονή, επιμονή (γιατί μερικές φορές η ζωή είναι πραγματικά δύσκολη και πρέπει και οι δύο να επιμείνετε).

Θέλω να ακούω τι έχει να πει (ακόμη και αν δεν συμφωνώ μαζί του), γιατί σέβομαι τη γνώμη του. Θέλω να του δώσω τη δυνατότητα να έχει λίγο ελεύθερο χρόνο μέσα στην τρελά πολυάσχολη ζωή μας, γιατί σέβομαι το πώς περνάει τον χρόνο του και με ποιον περνάει τον χρόνο του.

Και, πραγματικά, αυτό που σημαίνει αυτός ο αμοιβαίος σεβασμός είναι ότι αισθανόμαστε ασφαλείς να μοιραζόμαστε τον βαθύτερο, πιο οικείο εαυτό μας ο ένας με τον άλλον

Νικολέτα, 45 ετών

Επιλέξτε να αγαπάτε ο ένας τον άλλον ακόμη και στις στιγμές που δεν συμπαθείτε ο ένας τον άλλον

«Λυπάμαι που σας το χαλάω, αλλά θα υπάρξουν στιγμές στο γάμο σας (πολλές!) που δεν θα συμπαθείτε ιδιαίτερα ο ένας τον άλλον. Η ρουτίνα, τα προβλήματα, τα άγχη - όλα αυτά θα τρυπώσουν στις καρδιές σας και θα προσπαθήσουν να σας κάνουν να ξεχάσετε τον λόγο που είστε μαζί. Μην το επιτρέψετε!

Επιλέξτε να αγαπάτε ο ένας τον άλλον ακόμη και στις στιγμές που δεν χωνεύεται ο ένας τον άλλον. Δεν είναι εύκολο, όμως, γίνεται!

Ο γάμος έχει να κάνει με τον συμβιβασμό και την κατανόηση. Βρείτε ο ένας τον άλλον στη μέση και φροντίστε να ακούτε καλά τις ανάγκες της συντρόφου σας.»

Αργύρης 60 ετών

 

Μην συγκρίνετε τον γάμο σας με άλλους

«Κάθε γάμος είναι μοναδικός και ξεχωριστός, γι' αυτό μην κάνετε το λάθος να πέσετε στην παγίδα της σύγκρισης. Είναι άδικο και για τον σύντροφό μας και οδηγεί στο να έχουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Γι' αυτό, λοιπόν, αντί να προσπαθείτε να έχετε τον τέλειο γάμο, αφιερώστε χρόνο στο να χτίσετε μια υγιή, ευτυχισμένη ζωή μαζί. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, θυμηθείτε για ποιον λόγο ερωτευτήκατε τον άνθρωπό σας. Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό τη δική σας σχέση; Κρατηθείτε από αυτές τις σκέψεις και προχωρήστε μπροστά. Μαζί.» 

Μαρία, 38 ετών

Δεν είναι δουλειά του συντρόφου μας να μας κάνει ευτυχισμένες

«Με τον άντρα μου είμαστε μαζί 25 ολόκληρα χρόνια. Έχουμε γευτεί πολλές χαρές και αμέτρητες λύπες, αλλά τίποτα και κανείς δεν κατάφερε ποτέ να μας χωρίσει. Ποιο είναι το μυστικό; Είμαστε ευτυχισμένοι. Τόσο απλά.

Η ευτυχία απαιτεί προσωπική δουλειά και περνάει από το δικό μας χέρι. Δεν είναι δουλειά του συντρόφου μας να μας κάνει ευτυχισμένες. 

Δεν λέω ότι δεν πρέπει να κάνετε ωραία πράγματα ο ένας για τον άλλον ή ότι ο σύντροφός σας δεν μπορεί να φροντίζει τα θέλω και τις ανάγκες σας. Απλά, πρώτα πρέπει να βρείτε ως άτομα τι σας κάνει ευτυχισμένους και στη συνέχεια ο καθένας σας να το φέρει αυτό στη σχέση»

Άννα, 40 ετών

v