Πασίγνωστα αξιοθέατα: 5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο

Πασίγνωστα αξιοθέατα: 5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο

Τα ταξίδια είναι συναρπαστικά, είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσει κανείς τον χρόνο του και να ξοδέψει τα χρήματά του. Ποιος δεν θέλει να περπατήσει σε νέους τόπους, να νιώσει τον παλμό άλλων πολιτισμών, να θαυμάσει διάσημα αξιοθέατα και να δοκιμάσει τοπικές λιχουδιές;

Όλα όμως αυτά γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα αν πηγαίνουμε κάπου «διαβασμένοι», γνωρίζοντας μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα μέρη που επισκεπτόμαστε. Αυτό μας βοηθάει να κατανοούμε καλύτερα γιατί κάποια αξιοθέατα είναι τόσο σημαντικά αλλά και να θυμόμαστε καλύτερα όλα όσα είδαμε ακόμα και μετά από χρόνια. 

Αν λοιπόν ο δρόμος σας σάς βγάλει στο Λονδίνο, στη λίστα με τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της πόλης, ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο, το London Eye, το Μπιγκ Μπεν και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, θα δείτε να φιγουράρει και ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθετε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον διάσημο καθεδρικό ναό που θα κάνουν μια επίσκεψη ακόμα πιο συναρπαστική!

Bομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου το Λονδίνο βομβαρδίστηκε ανελέητα από τα αεροσκάφη της ναζιστικής Λουφτβάφε. Οι συντονισμένες επιθέσεις διήρκησαν από τον Σεπτέμβριο του 1940 έως τον Μάϊο του 1941, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, αμέτρητους άστεγους και πλήττοντας σοβαρά τις υποδομές και τα κτίρια της αγγλικής πρωτεύουσας. 

Φυσικά ούτε τα ιστορικά μνημεία γλίτωσαν από τις ναζιστικές βόμβες, με τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου να γίνεται στόχος των επιθέσεων δύο φορές κατά την πολύμηνη αυτή επιχείρηση που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «Blitz». Αν και οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν εκτεταμένες και οι εργασίες αποκατάστασης πανάκριβες και πολυετείς, το κτίριο άντεξε και το 1948 ήταν πια έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του για τον εορτασμό των 25 ετών γάμου του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ και της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η πρώτη αίθουσα τυχερών παιχνιδιών στην Αγγλία

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και λιγότερο γνωστά γεγονότα αυτού του διάσημου κτιρίου είναι ότι φιλοξένησε την πρώτη λοταρία που διεξήχθη στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 11 Ιανουαρίου του 1569 παρουσία της ίδιας της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’.

Αν και την εποχή εκείνη η έννοια του δίκαιου στοιχηματισμού απείχε έτη φωτός από τα σύγχρονα πρότυπα, κάθε λαχνός αντιστοιχούσε σε ένα έπαθλο αφού η κλήρωση δεν αποσκοπούσε στο κέρδος αυτό καθ’ εαυτό αλλά στην εξεύρεση πόρων για τη συντήρηση του στόλου και των λιμανιών.

Εκδόθηκαν 400.000 λαχνοί οι οποίοι πωλούνταν προς 10 σελίνια έκαστος, ποσό αστρονομικό για τον μέσο κάτοικο του Λονδίνου της εποχής. Η όλη διοργάνωση δεν σημείωσε κάποια ιδιαίτερη επιτυχία αφού πουλήθηκε λιγότερο από το 10% των λαχνών. Έστω κι έτσι, όμως, το στέμμα κατόρθωσε να συγκεντρώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την ενίσχυση των αμυντικών του δαπανών.

Εκεί παντρεύτηκαν ο Κάρολος και η Νταϊάνα

Στις 29 Ιουλίου 1981, η υπέρλαμπρη αίθουσα του Αγίου Παύλου φιλοξένησε ίσως το μεγαλύτερο βασιλικό γεγονός του προηγούμενου αιώνα: τον γάμο του πρίγκιπα Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, με χιλιάδες λάτρεις της βασιλικής οικογένειας να κατακλύζουν τους δρόμους γύρω από τον ναό και να επιδίδονται σε παραληρηματικούς πανηγυρισμούς για την ένωση του ζεύγους.

Όσα ακολούθησαν είναι ιστορία. Ο γάμος διαλύθηκε οδηγώντας στο πολύκροτο διαζύγιο, ενώ στη σύντομη ζωή της η Νταϊάνα πρόλαβε να γίνει η «πριγκίπισσα του λαού» και ένα από τα πιο φωτογραφισμένα και πολυσυζητημένα πρόσωπα της εποχής της. Για τους λάτρεις των λεπτομερειών, ωστόσο, η μυθιστορηματική πορεία της προς το τραγικό τέλος ξεκίνησε στον ναό του Αγίου Παύλου ο οποίος είναι πια άρρηκτα συνδεδεμένος μαζί της.

Ολημερίς τον χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν

Το ίδιο το κτίριο του ναού έχει μια μακρά και πολυτάραχη ιστορία που εκτείνεται σε βάθος χιλίων ετών. Ήδη από το 604 μ.Χ. στην περιοχή υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος στον Απόστολο Παύλο, ο οποίος είχε την ίδια τύχη με πολλά ξύλινα κτίρια της εποχής αφού κάηκε σε πυρκαγιά και χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να ξαναχτιστεί.

Την ίδια μοίρα είχε και το δεύτερο κτίριο. Τον 10 αιώνα μ.Χ. η περιοχή είχε μπει στο στόχαστρο των Βίκινγκ, οι οποίοι σε μια από τις ετήσιες επιδρομές τους λεηλάτησαν και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στον ναό (952 μ.Χ.). Ακολούθησε ακόμα μία ανοικοδόμηση, ακόμα μία πυρκαγιά, και ο ναός που χτίστηκε και πάλι στην ίδια θέση άντεξε μέχρι το 1666 οπότε παραδόθηκε στις φλόγες για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς του Λονδίνου, η οποία έκαιγε τα πάντα στο διάβα της για 3 ημέρες αφήνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες άστεγους, ανυπολόγιστες καταστροφές και άγνωστο αριθμό θυμάτων. 

Η επόμενη και τελευταία ανακατασκευή του ναού ανατέθηκε στον σπουδαίο Άγγλο αρχιτέκτονα Κρίστοφερ Ρεν, ο οποίος το 1711 παρέδωσε το κτίριο που διασώζεται μέχρι σήμερα.

Ο δεύτερος ψηλότερος τρούλος στον κόσμο

Με ύψος που αγγίζει τα 111 μέτρα, ο τρούλος του καθεδρικού του Αγίου Παύλου κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο ύψος παγκοσμίως και βλέπει την πλάτη μόνο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ο οποίος είναι ψηλότερος κατά 26 μέτρα.

Το αριστούργημα του Κρίστοφερ Ρεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ενώ από τον «Χρυσό Εξώστη» οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την υπέροχη θέα της αγγλική πρωτεύουσας που απλώνεται τριγύρω.

v