Τι είναι η θεραπεία Gottman που υπόσχεται να λύσει τα προβλήματα ανάμεσα στο ζευγάρι;

Τι είναι η θεραπεία Gottman που υπόσχεται να λύσει τα προβλήματα ανάμεσα στο ζευγάρι;

Δυστυχώς, οι σχέσεις δεν είναι πάντα ρόδινες. Πολλά ζευγάρια, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν διστάζουν να απευθυνθούν σε έναν θεραπευτή ζεύγους όταν προκύπτουν ορισμένα προβλήματα στη σχέση και δυσκολεύονται να τα λύσουν μόνοι τους.

Μία από τις πιο επιτυχημένες μεθόδους θεραπείας ζευγαριών είναι η θεραπεία Gottman που βασίζεται στην έρευνα του ψυχολόγου John Gottman και της συζύγου του, της ψυχολόγου Julie Schwartz Gottman.

Μαζί δημιούργησαν το κλινικό πλαίσιο θεραπείας γνωστό ως Μέθοδος Gottman και εγκαινίασαν το Ινστιτούτο Gottman, ένα κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και κατάρτισης.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της κατανόησης που είναι απαραίτητες για τους συντρόφους ώστε να διατηρούν τη στοργή και τον θαυμασμό, να στρέφονται ο ένας προς τον άλλον για να ικανοποιούν τις ανάγκες τους και να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις. Επικεντρώνεται επίσης στο πώς τα ζευγάρια μπορούν να αντιδράσουν και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις όταν πληγώνουν ο ένας τον άλλον.

Σε ποιους απευθύνεται:

Η μέθοδος Gottman απευθύνεται σε όλα τα ζευγάρια, σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε στάδιο μιας σχέσης. Έχει αποδειχτεί, ότι έχει σπουδαία αποτελέσματα σε συντρόφους που:

  • Είναι εγκλωβισμένοι σε χρόνιες συγκρούσεις
  • Αντιμετωπίζουν την απιστία
  • Παλεύουν με την επικοινωνία
  • Είναι συναισθηματικά αποστασιωποιημένοι
  • Αντιμετωπίζουν δυσκολίες για συγκεκριμένα θέματα, όπως τα χρήματα, η ανατροφή των παιδιών ή το σεξ

Πώς λειτουργεί

Η μέθοδος Gottman βασίζεται σε δεκαετίες έρευνας και παρατήρησης σχετικά με το πώς αλληλεπιδρούν τα ζευγάρια. Ο Gottman διαπίστωσε ότι η αρνητικότητα έχει ισχυρό αντίκτυπο στον εγκέφαλό μας και ότι, αν τα ζευγάρια δεν λάβουν μέτρα για να εξουδετερώσουν τις περιπτώσεις αρνητικότητας, απομακρύνονται συναισθηματικά.

Η μέθοδος, λοιπόν, εντοπίζει και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις του νου και τις συμπεριφορές που έχει αποδειχθεί ότι διέπουν την οικειότητα και βοηθά τους συντρόφους να διατηρήσουν έναν θετικό προσανατολισμό ο ένας προς τον άλλον, ο οποίος μπορεί να τους στηρίξει μέσα από ανατρεπτικές καταστάσεις.

Η θεραπεία που προκύπτει εστιάζει στα εννέα συστατικά μιας υγιούς σχέσης, αυτό που ο Gottman αποκαλεί «Το υγιές σπίτι της σχέσης» και περιλαμβάνει τα εξής:

Oι χάρτες της αγάπης: Εστιάζει στο πόσο καλά οι σύντροφοι γνωρίζουν ο ένας τον εσωτερικό κόσμο του άλλου, τις ελπίδες, τους στρεσογόνους παράγοντες, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες τους.

Στοργή και θαυμασμός: Δίνεται έμφαση στο επίπεδο σεβασμού και τρυφερότητας που υπάρχει μεταξύ του ζευγαριού. Ο Gottman αποκαλεί αυτό το επίπεδο «το αντίδοτο της περιφρόνησης».

Η θετική προοπτική: Η προσέγγιση των προβλημάτων και η αποκατάσταση των αποτυχιών της σχέσης με θετική στάση.

Διαχειριστείτε τη σύγκρουση: Ενώ η σύγκρουση σε μια σχέση είναι αναπόφευκτη, και μερικές φορές μπορεί να είναι και ωφέλιμη, λέει ο Gottman, η διαχείρισή της είναι διαφορετική από την επίλυσή της. Κάποια προβλήματα μπορούν να διορθωθούν, αλλά πολλές συγκρούσεις στη σχέση πρέπει απλώς να διαχειρίζονται.

Κάντε τα όνειρα της ζωής πραγματικότητα: Δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει κάθε άτομο να μιλάει ειλικρινά για τις ελπίδες, τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τις φιλοδοξίες του.

Εμπιστοσύνη: Ο Gottman ορίζει την εμπιστοσύνη ως το να γνωρίζουν οι σύντροφοι ότι ο καθένας θα σκέφτεται και θα ενεργεί προς το συμφέρον του άλλου.

Δέσμευση: Γνωρίζοντας ότι ο σύντροφός σας θα παραμείνει μαζί σας και στις δύσκολες στιγμές και θα εργαστεί για να τις ξεπεράσετε. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ευγνωμοσύνη που πρέπει να νιώθετε ο ένας για τον άλλον.

Πηγή: psychologytoday.com

v