«Είναι και τα δικά σας εφηβάκια όλη μέρα στο TikTok ή μόνο εγώ κάνω κάτι λάθος;»

«Είναι και τα δικά σας εφηβάκια όλη μέρα στο TikTok ή μόνο εγώ κάνω κάτι λάθος;»

Social media, αυτή η μάστιγα... Οι σημερινοί έφηβοι δεν μπορούν καν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς TikTok ή Instagram, ενώ οι γονείς ανησυχούν για τον εθισμό που δείχνουν να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Μια αναγνώστρια καταθέτει την δική της εμπειρία, καθώς αναρωτιέται πού έχει κάνει λάθος. Το λάθος, όμως, είναι αποκλειστικά δικό της ή ολόκληρης της κοινωνίας; 

«Η κόρη μου δεν είχε ποτέ εθισμό από οθόνες.

Μεγάλωσε σε ένα σπίτι χωρίς οθόνες, προτιμούσε να παίζει με τα παιδιά της γειτονιάς παρά ηλεκτρονικά παιχνίδια και άργησε να ζητήσει κινητό και social media. Όλα άλλαξαν στην Α΄ λυκείου, όταν είπα το μεγάλο "ναι" στο TikTok. 

H πρώτη φορά που συνειδητοποίησα ότι υπάρχει πρόβλημα, ήταν ένα απόγευμα στο σπίτι. Είχαμε καλέσει τις φίλες της και, μπαίνοντας στο σαλόνι, τις είδα να κάθονται η μία δίπλα στην άλλη. Αντί όμως να μιλάνε μεταξύ τους όπως συνήθως, ήταν χωμένες στο κινητό τους και σκρόλαραν μανιωδώς στο TikTok. 

Η εικόνα ήταν σχεδόν θλιβερή... Τέσσερα νέα κορίτσια, με ένα κάρο ενδιαφέροντα και μυαλό ξυράφι, κοιτούσαν αποχαυνωμένες μια οθόνη χωρίς να ανταλλάσσουν λέξη. Αντίθετα, έστελναν η μία στην άλλη βιντεάκια και κάθε τόσο χασκογελούσαν χωρίς να σηκώνουν τα μάτια τους από το κινητό. 

Από την επόμενη μέρα, άρχισα να παρακολουθώ πιο προσεχτικά τις κινήσεις του παιδιού μου και αυτό που ανακάλυψα δεν μου άρεσε. Το τηλέφωνο είναι σχεδόν μόνιμα κολλημένο στο χέρι της και χωρίς αυτό δεν πάει ούτε στην τουαλέτα. Το έχει δίπλα της όπου κι αν πάει, το κρατάει όταν καθόμαστε στον καναπέ να πούμε τα νέα μας και της αποσπά την προσοχή ακόμα κι όταν διαβάζει τα μαθήματά της. 

Ένα μεσημέρι που καθίσαμε να φάμε, με το δεξί χέρι κρατούσε το πιρούνι και με το αριστερό σκρόλαρε βιντεάκια στο TikTok. Η αφοσίωσή της ήταν τέτοια που νόμιζες πως ολόκληρη η ζωή της κρέμεται από μια οθόνη. Κάπου εκεί ξέσπασα και, μετά από έναν τρικούβερτο καβγά κατά τον οποίο μπήκαν αυστηρά όρια για τη χρήση του κινητού, άρχισα να αναρωτιέμαι πού έχω κάνει λάθος.

Μετά από πολλές συζητήσεις με άλλους γονείς, κατάλαβα πως δεν είναι μόνο η κόρη μου όλη μέρα το TikTok. Πρόκειται για μια συνήθεια που έχουν υιοθετήσει σχεδόν όλοι οι έφηβοι, ενώ αρκετοί φίλοι εκπαιδευτικοί τη χαρακτήρισαν "μάστιγα της εποχής". 



Αυτό, βέβαια, δεν με απαλλάσσει από τις προσωπικές μου ευθύνες. Παρόλο που προσπάθησα να της διδάξω από μικρή έναν τρόπο ζωής που δεν περιλαμβάνει οθόνες (τουλάχιστον όχι παραπάνω από 1-2 ώρες τη μέρα), στα 15 της μoιάζει απόλυτα εξαρτημένη από το κινητό της κι από τα social media. 

Παρόλο που της έχω διαβάσει άπειρες επιστημονικές έρευνες για τη βλάβη που προκαλεί στον εγκέφαλο η συνεχής ενασχόληση με το TikTok και το Instagram, συνεχίζει να ακολουθεί το ρεύμα της εποχής χωρίς να συνειδητοποιεί τις επιπτώσεις. 

Γενικά, νιώθω πως απέτυχα παταγωδώς να την πείσω πως η ευτυχία κρύβεται στην πραγματική ζωή, και πως η πραγματική ζωή βρίσκεται έξω από τις οθόνες. Κι έρχομαι, λοιπόν, να ρωτήσω: είναι και τα δικά σας εφηβάκια όλη μέρα στο TikTok ή μόνο εγώ κάνω κάτι λάθος; Κι αν δεν είναι, πώς το καταφέρατε;». 

v