Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία το Σάββατο 18/5, με ξεναγήσεις και δράσεις

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία το Σάββατο 18/5, με ξεναγήσεις και δράσεις

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι αύριο Σάββατο η είσοδος στα μουσεία όλης της χώρας είναι ελεύθερη, ενώ μια σειρά από δράσεις, όπως εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις, διοργανώνονται από μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς καθ' όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.

Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.

Μουσείο Ακρόπολης – Δωρεάν εικαστική βόλτα

Το Μουσείο της Ακρόπολης ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC
Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στην φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με τις εξής δράσεις:

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα είναι ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα (τηλεφωνικές κρατήσεις 210 9000915).

Όπως κάθε Σάββατο τις πρωινές ώρες, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεματική παρουσίαση «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα». Πρόκειται για έναν περίπατο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, κατά τον οποίο μύθοι και θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.

Ώρες: 12:30 π.μ. ελληνικά & 10:30 π.μ. αγγλικά / Κρατήσεις: https://events.theacropolismuseum.gr/

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – Δωρεάν είσοδος

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 στις 12:00 με τη δράση “Αναζητώντας το χαμένο κειμήλιο”, για εφήβους 13-18 ετών. Παιχνίδι στα πρότυπα του escape room, στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου. Παρέες και μεμονωμένοι συμμετέχοντες παρατηρούν, συλλέγουν στοιχεία, λύνουν γρίφους και εκπληρώνουν αποστολές αλληλεπιδρώντας με τον χώρο και τους ανθρώπους του Μουσείου, υπό την αφόρητη πίεση του χρόνου ώστε να αποδράσουν εγκαίρως. Αλλιώς, θα μείνουν για πάντα παγιδευμένοι στο Μουσείο! Δεν απαιτούνται ιστορικές γνώσεις. Δωρεάν συμμετοχή. Απαιτείται προκράτηση: Α. Κάνδια, 6938395635 και [email protected]. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ σε όλα τα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Ισλαμικής Τέχνης, Πινακοθήκη Γκίκα, Πειραιώς 138, Μουσείο Παιχνιδιών, Εργαστήρι Γιάννη Παππά, Νηματουργία Μέντης Αντωνόπουλος ΝΗ.Μ.Α.) σε μόνιμες και κάποιες περιοδικές εκθέσεις: 

  • Renée Revah TEHOM
  • Νίκος Αλεξίου. Η Συλλογή
  • Grand Tour
  • “Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…”. Το ΙΕΜΚ στην Πινακοθήκη Γκίκα

Ειδικα για τον εορτασμό θα πραγματοποιηθούν δράσεις στο Μουσειο Μπενάκη Παιχνιδιών, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) και στην Πειραιώς 138. Αναλυτικά στοbenaki.org.

ΕΜΣΤ – Εγκαίνια 3ου μέρους του project “Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο”

Στις 17 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, εγκαινιάζονται δύο εκθέσεις ως τρίτο μέρος του κύκλου των εκθέσεων “Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;” Συγκεκριμένα πρόκειται για την αναδρομική έκθεση της σημαντικής Νοτιο-αφρικανής καλλιτέχνιδας Penny Siopis “For Dear Life” και την βιντεοεγκατάσταση του καλλιτεχνικού διδύμου Mary Reid Kelley και Patrick Kelley “O Βιασμός της Ευρώπης”. Εγκαίνια εκθέσεων: 19:30-23:30

Πηγή: news247.gr

v