Στη σημερινή εποχή η γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα δεν πρέπει να φοβάται τίποτα!

Στη σημερινή εποχή η γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα δεν πρέπει να φοβάται τίποτα!

Η σύλληψη είναι αυτονόητο δικαίωμα για τις περισσότερες γυναίκες αλλά δυσπρόσιτο όνειρο δυστυχώς για τις υπογόνιμες.

Είναι αυτόματη κατάκτηση στα πλαίσια της γενετήσιας πράξης για τους πολλούς και για κάποιους άλλους είναι ο καρπός μιας τεράστιας προσπάθειας που περιλαμβάνει πολλαπλές φαρμακευτικές θεραπείες, επεμβάσεις, ωοληψίες και εμβρυομεταφορές.

Είναι ένας δρόμος με ανηφοριές, δυσκολίες, απογοητεύσεις που όσο δύσκολος και αν φαίνεται στην αρχή σχεδόν πάντα οδηγεί στην ολοκλήρωσή του.

Η γυναίκα του 2024 δεν πρέπει όμως να φοβηθεί τίποτα! Έχουν περάσει ήδη 36 χρόνια από τη γέννηση του "πρώτου παιδιού" του σωλήνα, όπως τότε λεγόταν ο καρπός αυτής της προσπάθειας, και πλέον γνωρίζουμε μετά από τεράστιες μελέτες ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι απόλυτα ασφαλής τόσο για τα παιδιά που παράγονται από αυτή όσο και για τις υποψήφιες μητέρες.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα τείχη που έπεσαν. Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι μια γυναίκα ηλικίας άνω των 43 ετών είναι αδύνατο να αποκτήσει παιδί με το δικό της ωάριο και πλέον βλέπουμε ολοένα περισσότερες να κατακτούν με συστηματική προσπάθεια τη μητρότητα αξιοποιώντας τα "τελευταία" τους πρακτικά ωάρια. Επιπλέον άδικα καταδικαστική υπήρξε η βιβλιογραφία για τους δείκτες ωοθηκικού αποθέματος όπως η FSH και η ΑΜΗ αποτρέποντας οποιοδήποτε ειδικό γονιμότητας να ασχοληθεί με το γενετικό υλικό της ασθενούς του εφόσον η FSH υπερέβαινε συγκεκριμένα όρια. Πλέον η εμπειρία δείχνει ότι τα όρια αυτά είναι ενδεικτικά δυσκολίας και σε καμία περίπτωση αποδεικτικά παντελούς αδυναμίας της υπογόνιμης γυναίκας να αποκτήσει παιδί με το δικό της γενετικό υλικό! Στον αγώνα αυτόν πλέον ο ειδικός γονιμότητας έχει στη διάθεσή του και επιπρόσθετα όπλα όπως την τεχνική αναζωογόνησης των ωοθηκών ή αλλιώς PRP ωοθηκών η οποία μπορεί να ανατρέψει τη φθίνουσα πορεία των γονάδων στο ένα τρίτο των ασθενών.

Παλαιότερα αγνοούσαμε γιατί ζευγάρια που δεν είχαν κανένα προφανές πρόβλημα δηλαδή είχαν διαβατές σάλπιγγες, καλό σπέρμα και πλούσιες ωοθήκες δυσκολεύονταν να αποκτήσουν παιδί με τον φυσιολογικό τρόπο ή γιατί ζευγάρια που υποβάλλονταν σε διαδοχικές εμβρυομεταφορές με άριστα έμβρυα δεν καταφέρναν ποτέ να δούνε τις προσπάθειες τους να ευδοκιμούν. Πλέον γνωρίζουμε ότι και οι δύο περιπτώσεις οφείλονται σε έναν αθόρυβο εχθρό  που ήταν πάντα εκεί αλλά δεν τον βλέπαμε και δεν είναι άλλος από τον λοιμώδη παράγοντα δηλαδή μικρόβια στο εσωτερικό της μήτρας ή αλλιώς ενδομητρίτιδα. Η θεραπεία αυτής της οντότητας είναι σωτήρια για τις περισσότερες περιπτώσεις επιτρέποντας ακόμα και τη φυσική σύλληψη να συμβεί!

Μέχρι  πρότινος θεωρούσαμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει καμία θέση στην αναπαραγωγική ιατρική. Όμως ήδη έχει εμπλακεί παρέχοντας μας τη δυνατότητα να διαλέξουμε τα ικανότερα σπερματοζωάρια προς γονιμοποίηση των πολύτιμων ωαρίων μιας προχωρημένης ηλικιακά υποψήφιας μητέρας αλλά και επιτρέποντας μάς να παρακολουθούμε σε κλειστό κύκλωμα φύλαξης την ανάπτυξη των εμβρύων μας χωρίς να διαταράσσουμε τις συνθήκες καλλιέργειας τους. Με αυτόν το τρόπο βελτιώνονται τα κριτήρια επιλογής των καταλληλότερων εμβρύων προς μεταφορά αυξάνοντας τις αντίστοιχες πιθανότητες εμφύτευσης.  

Όλα αυτά μαζί με τον προεμφυτευτικό έλεγχο, την πιθανή χρήση βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία της ωοθηκικής ανεπάρκειας αλλά και για την ανάπλαση του κατεστραμμένου ενδομητρίου, τη μελέτη των εκκρινόμενων ουσιών από το έμβρυο στο τριβλίο επώασης του αποτελούν τεράστια βοηθήματα στον αγώνα που δίνει η σύγχρονη υπογόνιμη γυναίκα για να κρατήσει στην αγκαλιά της το παιδί της.   

Στον αγώνα αυτό δεν είναι μόνη. Είμαστε δίπλα της πιστεύοντας ακράδαντα ότι το φαινομενικά ανέφικτο γίνεται πραγματικότητα με πίστη, αυταπάρνηση και  μεθοδικότητα. Η υπογόνιμη γυναίκα που κόντρα σε όλες τις δυσκολίες καταφέρνει και τερματίζει σε αυτόν τον μαραθώνιο είναι η δική μου ηρωίδα και σε αυτήν υποκλίνομαι με όλο τον σεβασμό μου. 

Κωνσταντίνος Σφακιανούδης
Μαιευτήρας- Γυναικολόγος
Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
210 6565112
www.drsfakianoudis.com

v