Η γονιμότητα μιας γυναίκας σχετίζεται με την εμμηνόπαυση της μητέρας της

Η γονιμότητα μιας γυναίκας σχετίζεται με την εμμηνόπαυση της μητέρας της

Οι γυναίκες των οποίων οι μητέρες είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση έχουν πολύ λιγότερα ωάρια σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων οι μητέρες είχαν εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία, ανακοίνωσαν πρόσφατα Δανοί ερευνητές.

Οι γυναίκες με λιγότερα βιώσιμα ωάρια έχουν λιγότερες πιθανότητες σύλληψης.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction, συμμετείχαν 527 γυναίκες ηλικίας από 20 έως 40 ετών.

Ωοθηκικό απόθεμα

Οι ερευνητές ακολούθησαν δύο επιστημονικά αποδεκτές μεθόδους προκειμένου να εκτιμήσουν πόσα ωάρια είχαν οι γυναίκες -το ωοθηκικό τους απόθεμα, δηλαδή- μετρώντας τα επίπεδα της ορμόνης ΑΜΗ (anti-Mullerian hormone) και πραγματοποιώντας υπερηχογραφική μέτρηση των ωοθυλακίων (Antral Follicle Count, AFC).

Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάρια που θα έχουν συνολικά στην ζωή τους. Αυτά απελευθερώνονται κυκλικά από τις ωοθήκες, συνήθως ένα κάθε μήνα μετά την εφηβεία και μέχρι την εμμηνόπαυση.

Οι δείκτες AMH και AFC δίνουν εικόνα στους γιατρούς ως προς το πόσα ωάρια απομένουν προς απελευθέρωση στην κάθε ωοθήκη.

Στην έρευνα, οι ερευνητές βρήκαν πως τόσο η ΑΜΗ όσο και η AFC μειώνονταν ταχύτερα στις γυναίκες των οποίων οι μητέρες είχαν πρώιμη εμμηνόπαυση (πριν την ηλικία των 45 ετών), συγκριτικά με τις γυναίκες των οποίων οι μητέρες είχαν εμμηνόπαυση αργά (μετά την ηλικία των 55 ετών).

Τα επίπεδα ΑΜΗ μειώνονταν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο περί το 8,6% στις γυναίκες με μητέρες με πρόωρη εμμηνόπαυση, περί το 6,8% σε αυτές με μητέρες με κανονική εμμηνόπαυση και περί το 4,2% σε γυναίκες των οποίων οι μητέρες άργησαν να έχουν εμμηνόπαυση. Αντίστοιχα ήταν και τα ποσοστιαία δείγματα της AFC για κάθε μία από τις τρεις ομάδες γυναικών.

Ξεκινήστε νωρίς

Παλαιότερη έρευνα είχε υποστηρίξει πως μεσολαβούν περίπου 20 χρόνια από την στιγμή που η γονιμότητα μιας γυναίκας θα αρχίσει να φθίνει μέχρι την αρχή της εμμηνόπαυσης. Έτσι, μία γυναίκα που μπήκε στην εμμηνόπαυση στα 45 της πιθανώς είχε αρχίσει ήδη να έχει φθίνουσα γονιμότητα από τα 25 της.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Janne Bentzen, είπε σχετικά: «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι το ωοθηκικό απόθεμα επηρεάζεται από κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, χρειάζεται να ακολουθήσουν περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες που να το επιβεβαιώνουν».

Επιπλέον, το να έχει μία γυναίκα λιγότερα ωάρια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αποκτήσει λιγότερα μωρά.

Ο Dr. Valentine Akande, σύμβουλος γυναικολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας, ανάφερε ότι τα ευρήματα είναι πολύ χρήσιμα, ωστόσο οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά αν οι μητέρες τους πράγματι είχαν πρώιμη εμμηνόπαυση. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «υπάρχει τεράστιο περιθώριο απόκλισης από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες θα έχουν περισσότερα ωάρια και κάποιες λιγότερα. […] Ενώ η υπόθεση είναι πως ο μικρότερος αριθμός ωαρίων συνδέεται με περισσότερες δυσκολίες στην απόκτηση παιδιού, τελικά δεν είναι αυτό που εξετάζει η έρευνα.»

Και κατέληξε πως «ακόμα δεν υπάρχει κάποιο τεστ που να μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την γονιμότητα μιας γυναίκας. Η συμβουλή που έχουμε, λοιπόν, να δώσουμε παραμένει ίδια -όσο πιο νέα ξεκινήσει μια γυναίκα να προσπαθεί για παιδί, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να τα καταφέρει». Διευκρίνισε, μάλιστα, πως σε γενικές γραμμές οι γυναίκες είναι περισσότερο γόνιμες μεταξύ των 18 και 31 ετών.

Πηγή: BBC

v