Το μυστικό της μακροζωίας

Το μυστικό της μακροζωίας

Η φράση ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου ακούγεται συχνά. Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι τα αγαπημένα κατοικίδια, ένας ευτυχισμένος γάμος και αρκετοί καλοί φίλοι μπορεί να είναι το μυστικό της μακροζωίας.

Η έρευνα καταλήγει ότι όλα τα παραπάνω είναι πιο σημαντικά από τον τόπο γέννησης, την οικονομική κατάσταση ή την κοινωνική τάξη και αποδεικνύει ότι η ευτυχία είναι ο λόγος που ένας άνθρωπος ζει περισσότερο.

Ο διευθυντής της έρευνας George Vaillant από το Harvard Medical School σχολίασε στο BBC Radio Four's Today programme ότι οι ουσιαστικές σχέσεις είναι το μυστικό της ευτυχίας και της μακροζωίας συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το να έχει κανείς μια αγαπημένη οικογένεια.

Πρόσθεσε ότι: ‘‘Αν θέλεις κάποιος να είναι χαρούμενος και δεν έχει ένα μωρό για να του χαρίζει χαμόγελα, να πάρει ένα σκυλάκι.’’

Συνέστησε επίσης ότι το κλειδί της ευτυχίας είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, το χτίσιμο ουσιαστικών σχέσεων, το δέσιμο με ανθρώπους και οι καθημερινές στιγμές χαράς.

Η έρευνα έφερε στην επιφάνεια ότι ο γάμος φέρνει μεγαλύτερη ικανοποίηση μετά την ηλικία των 70, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ποτέ αργά για να βρει κανείς την ευτυχία. Επιπρόσθετα το DNA δεν είναι αυτό που καθορίζει πόσο θα ζήσει κάποιος. Η μακροζωία είναι απόρροια του τρόπου ζωής και των καθημερινών συνηθειών, κυρίως πριν τα 50.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε δείξει ότι το να έχει κανείς ένα σκύλο βελτιώνει την σωματική και ψυχολογική του κατάσταση πιο πολύ από μια γάτα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queens, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας για την υγεία του ιδιοκτήτη τους καθώς βοηθούν στο να μην αρρωσταίνουν ή/ και να ξεπερνούν γρηγορότερα τα συμπτώματα. Αποκομίζουν επίσης οφέλη από την συχνή άσκηση λόγω του περιπάτου.

Τέλος έχει αποδειχτεί ότι αυτοί που έχουν σκύλο έχουν τόσο χαμηλότερη πίεση όσο και επίπεδα χοληστερίνης.

Πηγή: Dailymail

v