Έρευνα: Τα άτεκνα ζευγάρια κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο

Έρευνα: Τα άτεκνα ζευγάρια κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο

Πολλοί γονείς έχουν σε ισχυριστεί κάποια -δύσκολη- στιγμή της ζωής τους ότι τα παιδιά τους θα τους πεθάνουν. Όπως λένε οι επιστήμονες, όμως, είναι πιθανότερο να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το να είναι κάποιος άτεκνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδιαίτερα όταν αφορά σε γυναίκες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μελέτη αυτή ρίχνει νέο φως στο αιώνιο ερώτημα κατά πόσο η ολοκλήρωση στην ζωή, που προσφέρεται με τα παιδιά, μπορεί πραγματικά να δώσει χρόνια στους γονείς.

Η απάντηση φαίνεται πως είναι θετική, αλλά μόνο αναφορικά με ανθρώπους που θέλουν παιδιά και δε μπορούν να αποκτήσουν. Δεδομένων αυτών των συνθηκών, η υιοθεσία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, λένε Δανοί ερευνητές.

Η έρευνά τους, όμως, δεν ελέγχει αν τα ζευγάρια που επιλέγουν να μείνουν άτεκνα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

Ανάμεσα στους πιθανούς λόγους πρόωρων θανάτων περιλαμβάνονται οι επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες, καθώς και άλλες παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με την υπογονιμότητα των ανθρώπων αυτών.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Esben Agerbo, του Πανεπιστημίου Aarhus, είπε ότι πρόκειται για ένα «φυσικό πείραμα», καθώς αναλύονται στοιχεία αποκλειστικά από γονείς, οι οποίοι ήθελαν παιδί και προσπάθησαν να αποκτήσουν μέσω τεχνητής γονιμοποίησης.

Ανάφερε, επίσης, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του να είναι κανείς άτεκνος και να πεθαίνει νέος αλλά όχι με τα υψηλότερα ποσοστά πνευματικών παθήσεων. Τόνισε, βέβαια, ότι το να πεθάνει κάποιος πρόωρα δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είναι άτεκνος.

«Τα ποσοστά των ψυχιατρικών παθήσεων δεν δείχνουν να διαφέρουν μεταξύ των άτεκνων, όμως φαίνονται μειωμένα στους ανθρώπους που υιοθετούν», συνέχισε ο ειδικός. Η έρευνα μελέτησε τους θανάτους 21.276 ζευγαριών στη Δανία, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για τεχνητή γονιμοποίηση.

Μεταξύ των γυναικών που έμειναν άτεκνες, τα ποσοστά όσων πέθαναν εξαιτίας παθήσεων του κυκλοφορικού συστήματος, καρκίνου και ατυχημάτων ήταν τέσσερις φορές υψηλότερα από αυτών που κάποια στιγμή στην ζωή τους απέκτησαν παιδί. Το δε ποσοστό πρόωρων θανάτων ήταν κατά 50% μειωμένο μεταξύ των γυναικών που υιοθέτησαν, αναφέρει η έρευνα, όπως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Epidemiology and Community Health.

Τα ποσοστά θανάτων ήταν σχεδόν διπλάσια μεταξύ των ανδρών που δεν έγιναν γονείς, είτε βιολογικά είτε μέσω υιοθεσίας, σε σύγκριση με όσους έγιναν.

Τα ποσοστά ψυχικών παθήσεων ήταν σχεδόν τα ίδια ανάμεσα στα ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά, με την διαφορά των λίγο υψηλότερων ποσοστών σε καταχρήσεις αλκοόλ και ναρκωτικών από άτεκνα ζευγάρια.

Η έρευνα βρήκε ότι τα ποσοστά ψυχικών παθήσεων στα ζευγάρια που υιοθέτησαν παιδιά ήταν σχεδόν τα μισά από αυτά των βιολογικών γονιών, αν και αυτό μπορεί να μην είναι εντελώς αληθές εύρημα, λένε οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες βάσισαν τα ευρήματά τους σε στοιχεία από πληθυσμιακές καταχωρήσεις της Δανίας ως προς τις γεννήσεις και τους θανάτους, από διαδικασίες τεχνητής γονιμοποίησης, από εισαγωγές σε νοσοκομεία, επαφές με ψυχιατρικές κλινικές και στατιστικές τοκετών το διάστημα μεταξύ 1994-2008.

Στη Δανία πολλοί γονείς που θέλουν να υιοθετήσουν χρειάζεται να ολοκληρώσουν πρώτα έναν κύκλο θεραπείας τεχνητής γονιμοποίησης.

Η έρευνα βρήκε ακόμα πως τα ποσοστά υιοθεσίας ήταν υψηλότερα ανάμεσα στα οικονομικά εύρωστα ζευγάρια, τα οποία έδειξαν τάσεις μακροζωίας και εμφάνισαν λιγότερες ψυχικές ασθένειες.

Κριτικές στην εν λόγω μελέτη είπαν ότι μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική για τα ζευγάρια γενικώς, αλλά δείχνει ότι το να αποκτά κανείς παιδί είναι πολύ σημαντικός στόχος ζωής για τους ανθρώπους που ενεργά φροντίζουν την υγεία τους. Έτσι, φαίνεται πως οι άνθρωποι που επιτυγχάνουν τους στόχους της ζωής τους έχουν συνολικά καλύτερη υγεία από τους υπόλοιπους.

Πηγή: Dailymail

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v