Σπιτική πολίτικη βασιλόπιτα για την Πρωτοχρονιά

Σπιτική πολίτικη βασιλόπιτα για την Πρωτοχρονιά

Όσοι κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη, έχουν να καμαρώνουν για τη Βασιλόπιτα που φτιάχνουν. Τυχαίνει να συμφωνούμε! Δοκιμάστε μια πολίτικη συνταγή για Βασιλόπιτα και πείτε αντίο στον παλιό το χρόνο!

Το ελληνικό έθιμο επιτάσσει κάθε Πρωτοχρονιά, αμέσως μόλις μπει ο νέος χρόνος, μετά το φαγητό και πριν την χαρτοπαιξία, να κόβεται η Βασιλόπιτα. Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ενώ η οικογένεια τραγουδά: «Πάει ο παλιός ο χρόνος...»

Τότε προσκομίζεται η Βασιλόπιτα στο τραπέζι και ο νοικοκύρης αφού τη σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να τη κόβει σε τριγωνικά κομμάτια προσφερόμενο σε κάθε ένα παριστάμενο μέλος της οικογένειας ή φίλων και συγγενών με πρώτο κομμάτι του σπιτιού, του Χριστού και του φτωχού (ανάλογα με τα έθιμα της κάθε οικογένειας). Το έθιμο λέει επίσης ότι όποιος πετύχει το φλουρί, θα είναι τυχερός για όλο το νέο έτος.

Πολίτικη Βασιλόπιτα

Τι θα χρειαστείτε:

60 γραμ. φρέσκια μαγιά
1 kg αλεύρι extra δυνατό για τσουρέκια (και λίγο ακόμη)
250 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
100 γραμ. μαργαρίνη
2 κουταλάκια γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι γλυκού κακουλέ κοπανισμένο
1 φλυτζανάκι του καφέ, ρόφημα γλυκάνισου
300 γραμ. ζάχαρη
5 μεσαία αυγά
200 γραμ. γάλα
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 βανίλιες

1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
ελάχιστο γάλα

Τι θα κάνετε: 

Ζεσταίνετε το γάλα ελαφρά, να είναι χλιαρό προς ζεστό και όχι καυτό, για να μην κόψει η μαγιά. (Δοκιμάζετε με το δάχτυλο κι αν αντέχετε μετρώντας μέχρι το 10 είναι εντάξει). Σε ένα μπολ ρίχνετε το γάλα και διαλύετε την μαγιά καλά.

Προσθέτετε 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη και 4 γεμάτες κουταλιές απο το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά να ενωθούν τα υλικά και σκεπάζετε με μεμβράνη. Αφήνετε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπάτε σε γουδί το μαχλέπι και τους σπόρους κακουλέ καθαρισμένους από τα τσόφλια τους.

Φτιάχνετε το ρόφημα γλυκάνισου, βάζοντας σε καυτό νερό ένα φακελάκι γλυκάνισου. Το αφήνετε να σκουρύνει αρκετά. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο και την μαργαρίνη μέχρι να λιώσουν και τα διατηρούμε ζεστά (όχι να βράσουν).

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνετε την ζάχαρη και τα αυγά. Τ' αφήνετε να χτυπηθούν καλά. Κατόπιν, προσθέτετε την γλυκάνισο και τα μυρωδικά μαζί με τις βανίλιες. Προσθέτετε και την φουσκωμένη μαγιά και συνεχίζετε απαλά το ανακάτεμα.

Μέσα στο αλεύρι, ρίχνετε το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο. Τ' ανακατεύετε καλά ώστε να βραχεί όλο το αλεύρι με το βούτυρο. Γίνεται τριφτό το αλεύρι, μην το φοβηθείτε.

Καθώς δουλεύει το μίξερ, ρίχνετε το αλεύρι. Θα το πάρει όλο. Αν δείτε ότι το μείγμα κολλάει αρκετά, ρίχνετε λίγο ακόμη, περισσότερο στο χέρι και το ανακατεύετε απαλά έως ότου μπορέσετε να το βγάλετε απο τον κάδο του μίξερ. Το ζυμάρι θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό.

Το τοποθετείτε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και το τυλίγετε μερικές φορές. Κατόπιν το βάζετε σε ελαφρά βουτυρωμένη λεκάνη και το σκεπάζετε με μεμβράνη. Αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρα.

Στην συνέχεια, στρώνετε σε ένα ταψί διαμ. 36 εκατ. λαδόκολλα. Τα τοιχώματα του ταψιού, τα βουτυρώνετε ελαφρά. Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι φουσκωμένο, το ρίχνετε μέσα στο ταψί και το πατάτε με το χέρι να απλώσει και να πάει παντού ισόπαχα. Το αφήνετε πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί, σχεδόν να φτάσει στο χείλος του ταψιού, περίπου 1 1/2 ώρα. Κατόπιν, απαλά το αλείφετε με αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα.

Έχετε ανάψει τον φούρνο να προθερμανθεί στους 175 βαθμούς και όταν είναι έτοιμος, βάζετε απαλά το ταψί στην μεσαία σχάρα. Το ψήνετε για 30' μόνο με την κάτω αντίσταση και μετά για άλλα 15'- 20' με πάνω κάτω αντιστάσεις. (Αν δεν υπάρχει στην κουζίνα σας, τότε βάζετε πάνω κάτω αντιστάσεις από την αρχή.)

Μόλις ψηθεί, την αφήνετε 30΄ περίπου να κρυώσει και την ξεφορμάρετε προσεκτικά, αφαιρούμε την λαδόκολλα και βάζετε το φλουρί. Την βάζετε στην πιατέλα και την στολίζετε όπως αρέσει.

Συμβουλές:

- Το φούσκωμα και στα 3 στάδια: Ανάψτε το φούρνο στους 50 βαθμούς, και μόλις σβήσει το φωτάκι, κλείστε το φούρνο και τοποθετείστε τη ζύμη. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, πριν απο κάθε φούσκωμα.
- Με τη δόση αυτή γίνεται μία μεγάλη βασιλόπιτα. Εσείς μπορείτε, να την μοιράσετε την ζύμη σε 2 μικρότερες.
- Αν επιθυμείτε να στολίσετε την βασιλόπιτα με αμύγδαλα φιλέ ή να γράψετε την χρονολογία με αμύγδαλα, θα το κάνετε την στιγμή που την περνάτε με το αυγό.
- Αν θελήσετε να την καλύψετε με άχνη θα περιμένετε να κρυώσει τελείως.
- Μπορείτε να ψήσετε την βασιλόπιτα και με αέρα, απλά η θερμακρασία θα είναι στους 160 βαθμούς.

Συνταγή / φωτογραφία: koukfamily-cook.blogspot.gr

v