Γιατί δεν αρέσει το διάβασμα στα αγόρια;

Γιατί δεν αρέσει το διάβασμα στα αγόρια;

Ένας γενικός κανόνας που ισχύει για τα αγόρια είναι ότι δεν διαβάζουν τόσο όσο τα κορίτσια. Και ένας βασικός λόγος αυτής της ασυμφωνίας είναι ότι τα κορίτσια διαβάζουν από ευχαρίστηση, ενώ τα αγόρια όχι. Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ann Dolin απαντά στις απορίες των γονιών και δίνει «βιβλιοφίλ» συμβουλές.

Πώς αποδεικνύεται ότι τα κορίτσια αγαπούν τα διάβασμα;

Σε δημοσκόπηση εθνικού επιπέδου που έγινε σε αμερικανικά σχολεία, το 53% των μαθητριών της Τετάρτης Δημοτικού απάντησαν πως διαβάζουν για δική τους ευχαρίστηση σχεδόν καθημερινά, ενώ μόνο 39% των μαθητών είπαν ότι κάνουν το ίδιο.

Τι είδους βιβλία μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αγοριών;

Τα πιο μικρά αγόρια αγαπούν ιστορίες με αθλήματα, ζώα και περιπέτειες με πρωταγωνιστές άντρες ή με φυσικά γεγονότα. Τέτοια βιβλία, όμως, είναι δύσκολο να βρεθούν στις σχολικές βιβλιοθήκες, ενώ σπάνια διδάσκονται στην τάξη. Αν υπήρχε μεγαλύτερη πληθώρα βιβλίων αυτού του είδους, πιθανώς τα αγόρια να διάβαζαν περισσότερο.

Θεωρείται το διάβασμα «κοριτσίστικο» χόμπι;

Σε γενικές γραμμές, ναι. Ειδικά αν βρεθούν κάποιοι να πουν ότι το διάβασμα είναι «κοριτσίστικο», θα τους ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα αγόρια μιας τάξης, ακόμα και αν τους αρέσει να διαβάζουν.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον γιο σας να αγαπήσει το διάβασμα

Μάθετε τι του αρέσει
Ξεκινήστε από τα ενδιαφέροντα ή τα χόμπι του. Αν αγαπά το ποδόσφαιρο, βρείτε μικρά βιβλία με ποδοσφαιρικές ιστορίες ή ακόμα και άρθρα από το internet. Σταδιακά, μπορείτε να του παρουσιάσετε βιβλία με συναφές περιεχόμενο (π.χ., αθλητικό) ώστε να εξοικειωθεί με το διάβασμα.

Βιβλία σε σειρές
Ακόμα και οι πιο απρόθυμοι αναγνώστες μπορεί να «κολλήσουν» με κάποια σειρά παιδικών βιβλίων (π.χ. ο Ντετέκτιβ Λουκ των εκδόσεων Ψυχογιός) ή με βιβλία που δεν έχουν ακριβώς ιστορίες αλλά κάποιο άλλο ενδιαφέρον, π.χ. γενικές γνώσεις, όπως το Βιβλίο Γκίνες. Σε πρώτη φάση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν το βιβλίο που θα δώσετε στο παιδί σας αποτελεί λογοτεχνικό διαμάντι. Ο σκοπός σας είναι να το παρακινήσετε να διαβάζει. Αν αρχίσει να του αρέσει, μόνο του θα ζητήσει τη συνέχεια της σειράς ή ένα άλλο παρόμοιο βιβλίο.

Επαναλάβετε ένα αγαπημένο του βιβλίο
Η κατανόηση και η άνεση στο διάβασμα επιτυγχάνεται ευκολότερα όταν το παιδί διαβάσει ένα βιβλίο λίγο χαμηλότερου επιπέδου από το δικό του (π.χ. από την ηλικία του ή την τάξη του στο σχολείο). Έτσι, αν το παιδί σας προτιμά τα «εύκολα» αναγνώσματα, μην το αποτρέψετε. Δώστε του ένα βιβλίο που έχει ξαναδιαβάσει και θα δείτε πως μπορεί να το εκτιμήσει περισσότερο – και αυτό αλλά και το διάβασμα γενικότερα. Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, θα καταλάβει πόσο σημαντική είναι η επανάληψη για να μάθει κάτι καλύτερα.

Ο κανόνας των 5 δακτύλων
Αν δεν είστε σίγουροι αν ένα βιβλίο είναι «εύκολο» ή «δύσκολο» για το παιδί σας, χρησιμοποιήστε τον κανόνα των πέντε δακτύλων. Αν το παιδί σας δε μπορεί να προφέρει σωστά πέντε ή περισσότερες λέξεις σε μία σελίδα, τότε το βιβλίο είναι υπερβολικά δύσκολο. Αν «κολλάει» σε τέσσερις λέξεις, είναι κάπως δύσκολο, αλλά θα καταφέρει να το διαβάσει. Σε αυτή την περίπτωση, ο γονιός μπορεί να βοηθήσει το παιδί διαβάζοντάς του δύο σελίδες και αφήνοντας μετά το παιδί να διαβάσει μία σελίδα μόνο του κ.ο.κ.

Δοκιμάστε ακουστικά βιβλία (audio books)
Το ότι δεν του αρέσει να διαβάζει, δε σημαίνει ότι δεν του αρέσει να ακούει ιστορίες. Στα περισσότερα βιβλιοπωλεία με παιδικά βιβλία θα βρείτε audio books, δηλαδή βιβλία που συνοδεύονται με ψηφιακό αρχείο αφήγησης της ιστορίας. Τέτοια audio books είναι «Ο Ψεύτης Παππούς» της Άλκης Ζέη, ενώ για μικρότερα παιδιά υπάρχει «Ο λύκος και τα 7 κατσικάκια», «Ο κοντορεβυθούλης» και «η Κοκκινοσκουφίτσα».

Χαλαρώστε και διαβάστε χωρίς κριτική
Ο καλύτερος τρόπος να βάλετε το παιδί σας στον μαγικό κόσμο του βιβλίου, είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο κάθε βράδυ για διάβασμα. Ξαπλώστε μαζί του στο κρεβάτι, χαλαρώστε και διαβάστε δυνατά μία εσείς και μία το παιδί. Χαλαρώστε, γελάστε με τις ιστορίες, συζητήστε τις και απλώς απολαύστε τις όμορφες στιγμές. Μην διορθώνετε συνέχεια τα λάθη του παιδιού σας, εκτός κι αν το εμποδίζουν να κατανοήσει το νόημα της ιστορίας. Όσο πιο πιεσμένο ή υπό κρίση νιώθει την ώρα που διαβάζει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αγαπήσει το διάβασμα. Αν συνηθίσει αυτή την διαδικασία του βραδινού, χαλαρωτικού διαβάσματος, πιθανόν να αρχίσει σταδιακά να την αποζητά μόνο του.

Πηγή: ModernΜom

v