20 tips για ευτυχισμένο έγγαμο βίο

20 tips για ευτυχισμένο έγγαμο βίο

Μετά από πολλά χρόνια γάμου είναι δύσκολο να διατηρηθεί ο ρομαντισμός και η σεξουαλική ενέργεια μιας σχέσης. Δείτε ποια είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με ειδικούς και ζευγάρια που είναι αγαπημένα για πολύ καιρό μαζί, που αποτελούν την «κόλλα» της καλής σχέσης.

Μην προσπαθείτε να αλλάξετε αυτό που ερωτευτήκατε

Να θυμάστε ότι κάθε χάρισμα που αγαπήσατε στον σύντροφό σας έχει απέναντί του και ένα μειονέκτημα. Και αυτό είναι που τον κάνει μοναδικό.

Απογαλακτισμός –άμεσα

Μαρτυρία μεσίτριας: «Μετά από 30 χρόνια εργασιακής εμπειρίας, βοηθώντας ζευγάρια να βρουν το σπίτι των ονείρων τους, έχω μάθει πως ένας καλός δείκτης ευτυχίας είναι το κατά πόσο αναμειγνύονται οι γονείς τους στη σχέση τους. Αν κάποιος από τους δύο επηρεάζεται πολύ από τους γονείς του, και όχι από την άποψη του συντρόφου του, ξέρω ότι το σπίτι αυτό θα επιστρέψει σύντομα στη λίστα με τα διαθέσιμα».

Προτεραιότητα στην υγεία

Όσο πιο υγιείς είστε τόσο καλύτερα θα μπορείτε να ανταποκριθείτε σε κάθε άποψη της σχέσης σας. Είναι αμφίδρομο: Όταν τρώτε σωστά και ασκήστε νιώθετε πιο σέξι και πιο άνετα με το σώμα σας. Αυτό σας δίνει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να ανοιχτείτε στον άλλον, να έρθετε πιο κοντά, και να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή.

Παιδιαρίσματα

Το γέλιο σάς χαλαρώνει και σάς φέρνει πιο κοντά. Κάντε το, λοιπόν, προτεραιότητα. Όσο μικρό και ασήμαντο κι αν ακούγεται, είναι σπουδαίο όταν σε ένα ζευγάρι γελά ο ένας με τον άλλον.

Και μαζί και χώρια

Όσο σημαντικό είναι να περνάτε χρόνο μαζί πρέπει να θυμάστε πως ο γάμος δεν είναι φυλακή –καθένας από εσάς χρειάζεται να περνά χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά του, αλλά και με τα ενδιαφέροντά του. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνετε την πίεση ο ένας από τον άλλο και κάνετε τον γάμο σας πιο δυνατό.

Μεγάλα όνειρα

Αφιερώστε χρόνο, κάθε εβδομάδα, στο να μιλάτε για τις ελπίδες και τα όνειρά σας για το μέλλον και σκεφτείτε τι θα σας έκανε ακόμα πιο ευτυχισμένους. Ένα σπίτι σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πέντε χρόνια; Ένα εξωτικό ταξίδι; Δεν είναι τόσο ο προγραμματισμός που έχει σημασία αλλά η φαντασία. Είναι οι σκέψεις αυτές που κάνουν τα ζευγάρια να προχωρούν μαζί, προς έναν κοινό στόχο, και να συνέρχονται από τα –αναπόφευκτα- πισωγυρίσματα. Τα ζευγάρια που δεν φαντάζονται ένα λαμπερό μέλλον μαζί, μάλλον είναι καταδικασμένα...

Σταματήστε να ρωτάτε αν είστε χοντρή

Έρευνες λένε ότι οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι είναι κατά 25% πιο παχιές από όσο πραγματικά είναι. Ακόμα κι αν χάσετε λίγο βάρος, με το να ρωτάτε διαρκώς τον σύντροφό σας αν δείχνετε χωρίς σπαταλάτε ουσιαστικό χρόνο από την σχέση σας.

Μη γκρινιάζετε: Ξεγελάστε τον (λίγο)

Αν θέλετε κάτι κάντε το να φανεί σαν δική του ιδέα –σαν κάτι που βασικά θέλει αυτός. Αρκεί να φυτέψετε τον σπόρο μέσα στο μυαλό του και να τον αφήσετε να φυτρώσει. Πείτε για παράδειγμα «ωραία θα ήταν να είχαμε μία κούνια στον κήπο. Είναι, βέβαια, περιττό έξοδο αυτή την εποχή αλλά θα χαλαρώναμε λίγο». Δεν αποκλείεται να σας απαντήσει κάτι του στιλ «έτσι κι αλλιώς δεν βγαίνουμε πολύ τελευταία, οπότε μας 'παίρνει' ένα τέτοιο έξοδο».

Μην αμελείτε τις βραδινές τρυφερότητες

Τόσο ο ύπνος όσο και τα ερωτόλογα απαιτούν τον ίδιο τύπο ψυχολογικής παράδοσης. Όταν νυστάζουμε οι άμυνές μας πέφτουν και είμαστε περισσότερο ενεργοί συναισθηματικά. Είναι αυτές ακριβώς οι στιγμές που ενδείκνυνται για τρυφερότητα.

Τονώστε ο ένας τον άλλον

Μην σταματάτε να υπενθυμίζετε στον σύντροφό σας πόσο γοητευτικό τον βρίσκετε. Πείτε του κάτι πονηρό σε μία άσχετη στιγμή και θα εκπλαγείτε με το χαμόγελό του.

Αξιόπιστοι baby-sitters

Έρευνες δείχνουν ότι ένα αξιόπιστο προγνωστικό για την ευτυχία μιας σχέσης είναι το πόσο συχνά το ζευγάρι κοινωνικοποιείται με φίλους. Βγείτε, λοιπόν, με ένα φιλικό ζευγάρι. Και σταματήστε να νιώθετε ενοχές ότι χάνετε πολύτιμο χρόνο από τα παιδιά σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι γονείς σήμερα περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους από όσο περνούσαν πριν 100 χρόνια, αλλά το κάνουν εις βάρος του δικού τους ελεύθερου χρόνου, ο οποίος όμως είναι εξίσου σημαντικός για την ευημερία της σχέσης.

Να είστε ειλικρινείς και να συζητάτε τα οικονομικά σας

Σε κανέναν δεν αρέσει να μιλά για χρήματα, όμως αν κρύβετε κάποια «οικονομική αμαρτία» από τον σύντροφό σας, αυτή αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί και θα διαταράξει τη μεταξύ σας εμπιστοσύνη. Υπάρχουν ζευγάρια που χωρίζουν επειδή δε μπορούν να ρυθμίσουν τα έξοδά τους –και επειδή δεν επιχειρούν καν να βρουν λύση.

Επαινέστε τις ιδιαίτερες ικανότητές του

Οι άνδρες γίνονται πολύ πιο δοτικοί όταν νιώθουν... άνδρες, και τίποτα δεν κάνει έναν άνδρα να νιώθει πιο αρρενωπός από το να επαινείτε για το πόσο καλός εραστής είναι. Δεν χρειάζεται να πείτε πολλά και μην περιμένετε ανταποδοτικά σχόλια. Παρατηρήστε, όμως, πώς θα αλλάξει με τα καλά σας σχόλια.

Αγαπήστε ο ένας τα πάθη του άλλου

Μάθετε τα χόμπι του και συμμετέχετε μαζί του όταν μπορείτε. Έτσι θα έρχεστε ακόμα πιο κοντά.

Αφήστε τον να κάνει τη ζωή του

Δεν λέμε να μην νοιάζεστε, αλλά να νιώθετε αρκετά ασφαλείς μέσα σας και να μην τρελαίνεστε αν ένα βράδυ βγει με τους φίλους του.

Σωστές ερωτήσεις

Δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον, ρωτάτε πράγματα για την καθημερινότητά σας και ακούτε αυτά που ο άλλος έχει να σας πει.

Μυστική γλώσσα

Τα αγαπημένα ζευγάρια, που μετρούν πολλά χρόνια μαζί, έχουν αναπτύξει ένα σύστημα επικοινωνίας μεταξύ τους, χάρη στο οποίο δεν χρειάζεται να σπαταλούν πολλά λόγια, παρά συνεννοούνται μόνο με ένα βλέμμα.

Δημιουργήστε κλίμα

Τα περισσότερα ζευγάρια αναπόφευκτα "ρουτινιάζουν" με την καθημερινότητα και με τις διάφορες δουλειές και είναι εύκολο για την σχέση να χάσει κάθε ερωτικό στοιχείο. Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια, όμως, βρίσκουν χρόνο και ευκαιρίες για σεξ, ακόμα κι αν δεν έχουν πάντα τέτοια διάθεση. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη...

Θετικά προκατειλημμένοι

Πολλοί σύντροφοι νευριάζουν τόσο με ένα μειονέκτημα του άλλου που γενικεύουν σε μία συνολική κακή εικόνα. Γιατί δεν κάνετε ακριβώς το αντίθετο; Να εστιάσετε, δηλαδή, στο σημαντικότερο χάρισμά του και με αυτό σαν βάση να αντιμετωπίζετε τα «κακά» του.

Ιδιωτικότητα

Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε και εσείς μέσα στο μπάνιο όταν κάνει "την ανάγκη του", ούτε να σας βλέπει να βγάζετε τα φρύδια σας. Τα χωριστά μπάνια είναι μία καλή αρχή για να προστατεύσετε την ιδιωτικότητά σας και να μην χαθεί κάθε ρομαντισμός.

Πηγή: Redbookmag

v