Συμβουλές για λιγότερο... πανικόβλητα πρωινά

Συμβουλές για λιγότερο... πανικόβλητα πρωινά

Όσοι από εσάς έχετε μικρά παιδιά θα συμφωνείτε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να είστε στην ώρα σας για... οπουδήποτε. Είναι φοβερό, αλλά όσο νωρίς κι αν ξεκινήσετε να ετοιμάζεστε και να ετοιμάζετε και τα παιδιά, σχεδόν πάντα κάτι θα συμβεί που θα σας καθυστερήσει: Μια πάνα που πρέπει να αλλαχτεί εκτάκτως, ένας απρόοπτος εμετός πάνω στα καθαρά τους (ή σας) ρούχα, ή απλά η άρνηση να φορέσουν ό,τι τους προτείνετε.

Και, εντάξει, το σαββατοκύριακο μπορείτε να επιδείξετε την απαραίτητη ψυχραιμία και υπομονή για να ετοιμαστείτε από την αρχή (το πολύ-πολύ να χάσετε μία ακόμα παιδική παράσταση). Τις καθημερινές, όμως, που πρέπει και τα παιδιά να είναι εγκαίρως στο σχολείο και εσείς στην δουλειά σας, αναπόφευκτα σας πιάνει πανικός.

Η μαμά-blogger Andrea Byrne, έχοντας αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα αμέτρητα πρωινά με τα τέσσερα παιδιά της, κατέληξε σε ορισμένες συμβουλές που, όπως η ίδια υποστηρίζει, θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε λίγο χρόνο και λίγη παραπάνω ψυχική ηρεμία:

Ξυπνητήρι στην «Επανάληψη»

Επιστρατεύστε την τακτική του "snooze" (αναβολή) για το πρωινό ξύπνημα των παιδιού σας. Ξυπνήστε τα μία φορά, ήρεμα –τόσο ώστε να καταλάβουν ότι έχει έρθει η ώρα να σηκωθούν. Έπειτα ξαναμπείτε μετά από μερικά λεπτά στο δωμάτιο και ανακοινώστε λίγο πιο έντονα πως τώρα πρέπει να σηκωθούν. Με λίγη καλή τύχη και ίσως με λίγα χάδια στο κεφάλι, την τρίτη φορά που θα χρειαστεί να τα ξυπνήσετε θα το πάρουν απόφαση πως πρέπει να σηκωθούν.

Αυτή η τακτική, βέβαια, που προτείνει η Byrne προϋποθέτει ότι θα έχετε ξυπνήσει και εσείς αρκετή ώρα νωρίτερα, προκειμένου να παίξετε τον ρόλο του ξυπνητηριού. Κατά το διάστημα που θα κάνετε το «snooze» για τα παιδιά μπορείτε να ετοιμάζεστε, ώστε να μην δημιουργηθεί, τουλάχιστον, συνωστισμός στο μπάνιο μετά. Προτείνουμε επίσης αν βρείτε τα κουμπιά του κάθε παιδιού για άμεσο ξύπνημα, βάζοντας για παράδειγμα ένα συγκεκριμένο τραγούδι ή δινοντάς τους ένα φιλί.

Προετοιμάστε τα ρούχα τους

Για να αποφύγετε τους πρωινούς καβγάδες του τύπου «δεν φοράω αυτό, δε μου αρέσει το άλλο», προνοήστε και προετοιμάστε μαζί τα ρούχα που θα φορέσουν από το προηγούμενο βράδυ. Κρεμάστε τα και έξω από την ντουλάπα για να τα βλέπουν ακόμα και στον ύπνο τους και να «χωνέψουν» καλύτερα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να αλλάξουν γνώμη το πρωί.

Χρήσιμο είναι, ακολουθώντας την ίδια λογική, να κάνετε και εσείς το ίδιο, με τα δικά σας ρούχα.

Ακόμα, εξίσου έτοιμη πρέπει να είναι και η σχολική τσάντα, με όλα τα βιβλία και τα τετράδια που θα χρειαστούν τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά και το κολατσιό των παιδιών, το οποίο μπορείτε επίσης να έχετε ετοιμάσει από το βράδυ.

Αγώνας... χρόνου

Προσπαθήστε να κάνετε την πρωινή προετοιμασία ένα παιχνίδι ρουτίνας. Αν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά που πρέπει να ετοιμαστούν βάλτε τα να διαγωνιστούν για το ποιο θα καταφέρει να το κάνει πιο γρήγορα (π.χ. ποιο θα ντυθεί πιο γρήγορα, θα φάει πρωινό, θα φορέσει μπουφάν και παπούτσια). Στα περισσότερα παιδιά αρέσει ο ανταγωνισμός και με χαρά θα προσπαθήσουν. Κι αν κάποια στιγμή βαρεθούν αυτή την διαδικασία παραλλάξτε το παιχνίδι σε «ποιος θα το κάνει πιο γρήγορα από τη μαμά».

Βέβαια, με το παιχνίδι αυτό που προτείνει η Byrne το πιθανότερο είναι ότι τα παιδιά θα ζητήσουν «έπαθλο» για τον νικητή. Τι έπαθλο θα είναι αυτό είναι στο χέρι σας να το αποφασίσετε: Μπορεί να είναι ένα ακόμα ευρώ για τον κουμπαρά τους ή επιλογή ταινίας για το βράδυ της Παρασκευής, από το παιδί που τελείωσε πιο γρήγορα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Ο αντιπρόσωπος

Αν είναι και ο μπαμπάς στο σπίτι τα πρωινά, την ώρα που ετοιμάζεστε όλοι μαζί, αναθέστε του μέρος των αρμοδιοτήτων σας, για να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, ενώ εσείς βουρτσίζετε τα δόντια σας, εκείνος μπορεί να βοηθά τα παιδιά να βάλουν μπουφάν και παπούτσια. Κάθε βοήθεια που μπορεί να δεχθείτε για να κλείσετε πιο γρήγορα την πόρτα πίσω σας είναι ένα ακόμα βήμα προς την ψυχική σας ηρεμία.

Και όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν...

Παρουσιάστε τους τις επιπτώσεις (το «απειλήστε» τα μας φάνηκε λίγο βαρύ): Αν, για παράδειγμα, δεν βάζουν τις εργασίες τους στην τσάντα τους, ενώ τους το έχετε ζητήσει τρεις φορές, πείτε τους ότι θα πάρουν κακό βαθμό στο μάθημα. Αν αρνούνται να φάνε πρωινό, ή «χαζεύουν» ενώ θα έπρεπε να τρώνε, θυμίστε τους ότι το επόμενο γεύμα του θα είναι το κολατσιό στο διάλειμμα. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να είναι υπεύθυνα για τις πράξεις τους και το να γνωρίζουν τις συνέπειες μπορεί να τα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη, αποφύγετε «απειλές» που ξέρετε ότι δεν θα πραγματοποιήσετε, ειδικά αν δεν είναι πολύ μικρά. Το να πείτε, για παράδειγμα σε ένα επτάχρονο, «θα φύγω χωρίς εσένα και θα μείνεις μόνος σου εδώ» πιθανώς θα το χαροποιήσει, παρά θα το τρομάξει!

Όταν θα έχετε δημιουργήσει πλέον κάποια πρωινή ρουτίνα και θα έχετε κερδίσει μερικά επιπλέον λεπτά για την πρωινή σας προετοιμασία (ή τουλάχιστον όταν θα καταφέρετε να φεύγετε για την δουλειά χωρίς πονοκέφαλο), επιτρέψτε να χαρίσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, είτε για να χαλαρώσετε στο ντους είτε για να ετοιμάσετε και να πιείτε έναν πρώτο καφέ στο σπίτι, πριν ξυπνήσουν όλοι οι υπόλοιποι.

v