5 τρόποι να εξασφαλίσετε οικονομικά (και όχι μόνο) το μέλλον του παιδιού σας

5 τρόποι να εξασφαλίσετε οικονομικά (και όχι μόνο) το μέλλον του παιδιού σας

Οι περισσότεροι γονείς με μικρά παιδιά θέλουν να φαντάζονται το μέλλον τους με τα πιο φωτεινά χρώματα. Ονειρεύονται τα παιδιά τους να σπουδάσουν, να αποκτήσουν οικογένεια και να έχουν όσο το δυνατό πιο ευτυχισμένη ζωή. Πολλές φορές, όμως, τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα ονειρευόμαστε. Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε το πρωί, μέχρι την ώρα που θα επιστρέψουμε στο κρεβάτι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές και να ληφθούν αποφάσεις που να επηρεάσουν την πορεία της ζωής μας.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική αστάθεια που έχει οδηγήσει σε εκατομμύρια ανέργους, σε ανθρώπους να χάνουν τα σπίτια τους, να μη μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή, ακόμα χειρότερα, να μη μπορούν να τους προσφέρουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, το μέλλον γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτο –αν όχι ανησυχητικό.
Τα καλά νέα είναι ότι οι γονείς μπορούν να κάνουν κάποιες κινήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν ευκαιρίες για το καλύτερο δυνατό μέλλον.

Ασφάλεια νοσοκομειακής περίθαλψης – ασφάλεια ζωής

Είναι από τα πράγματα που όλοι ξέρουν ότι χρειάζονται αλλά συχνά διστάζουν να κάνουν. Πολλοί γονείς φοβούνται ότι κάνοντας στο παιδί μια ιδιωτική ασφάλεια νοσοκομειακής περίθαλψης προκαλούν κατά κάποιον τρόπο την τύχη του, να την χρειαστεί. Άλλοι -ειδικά όσοι δεν το έχουν ζήσει- θεωρούν ότι η δημόσια υγεία είναι επαρκής, ό,τι κι αν συμβεί στο παιδί –και αλήθεια είναι ότι για σοβαρές ασθένειες οι περισσότεροι καταφεύγουν σε δημόσια νοσοκομεία. Η πλειοψηφία των γονιών σήμερα, βέβαια, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει ιδιωτική ασφάλεια στο παιδί. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την ασφάλεια ζωής, για τους ίδιους τους γονείς, η οποία μπορεί να προσφέρει κάποια οικονομική κάλυψη στην οικογένεια, και δη στα παιδιά, σε περίπτωση που ένας από τους δύο γονείς «φύγει» πρόωρα. Δεν πρόκειται για υποχρεωτικές κινήσεις, αλλά για μία επένδυση που λειτουργεί ως «μαξιλαράκι» για τις δύσκολες ώρες, εφόσον κανείς έχει τη δυνατότητα να βάζει στην άκρη κάθε μήνα το απαιτούμενο ποσό (μικρότερο ή μεγαλύτερο) για να την καλύπτει.

Αποταμιεύοντας για τα συντάξιμα χρόνια

Με τις μειώσεις που γίνονται κάθε τόσο στις συντάξεις, μία σοφή κίνηση από τους εργαζόμενους ακόμα γονείς είναι, εφόσον και πάλι έχουν τη δυνατότητα, να αποταμιεύουν κάθε τόσο ένα ποσό που ενδεχομένως τους χρειαστεί για τα χρόνια της σύνταξης. Το όφελος από την κίνηση αυτή για τα παιδιά είναι διπλό: Αφενός παίρνουν ένα μάθημα ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουν να δουλεύουν είναι σημαντικό να σκεφτούν ότι κάποτε θα σταματήσουν να δουλεύουν και θα χρειαστούν σύνταξη, αφετέρου ότι αν οι γονείς όταν θα βρίσκονται στη σύνταξη πάθουν κάτι που θα απαιτεί χρήματα, δεν θα επιβαρύνουν οικονομικά τα παιδιά τους.

Φροντίδα για τα γηρατειά

Οι περισσότεροι γονείς είναι τόσο πολυάσχολοι που δεν προλαβαίνουν παρά να ζουν για το τώρα, το οποίο δεν είναι βέβαια κακό. Συχνά ξεχνούν, όμως, ότι μία μέρα θα γεράσουν και θα έχουν ανάγκες, τις οποίες σημαντικό είναι να έχουν βρει εγκαίρως τρόπους να καλύψουν, ώστε να μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους. Καλό είναι, λοιπόν, καθώς οι γονείς μεγαλώνουν και τα παιδιά ενηλικιώνονται, να κάνουν όλοι μαζί ένα πλάνο για το πώς θα λειτουργήσουν σε περίπτωση π.χ. που κάποιος γονιός πάθει άνοια και δεν είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του ή σε περίπτωση που ένας από τους δύο γονείς πεθάνει. Το πλάνο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο πρακτικά (π.χ. πού θα μένει ο γονιός) όσο και οικονομικά ζητήματα (π.χ. πώς θα συντηρείται ο γονιός), ώστε όταν έρθει εκείνη η στιγμή να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς που αγωνιούν μη τυχόν επιβαρύνουν τα παιδιά.

Τα χρήματα και τα κορίτσια

Οι γυναίκες συνεχίζουν να δυσκολεύονται περισσότερο από τους άνδρες στα οικονομικά ζητήματα. Μπορεί σήμερα να έχουν φτάσει να κερδίζουν τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα από αυτούς, όμως δύσκολα εμπλέκονται σε θέματα επενδύσεων ή συνταξιοδοτικών πλάνων, με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να αγωνιούν για το πόσο ακόμα πρέπει να δουλέψουν για να μπορούν να έχουν ένα εισόδημα στα γηρατειά. Αν θέλετε να μεγαλώσετε πραγματικά οικονομικά ανεξάρτητες κόρες, φροντίστε ώστε αυτές να συμμετέχουν από νωρίς στον προγραμματισμό των οικογενειακών εσόδων και εξόδων, στο πλήρωμα των λογαριασμών, στις τραπεζικές σας συναλλαγές και, όταν πλέον θα χρειαστεί, μάθετε στις κόρες σας να κάνουν μόνες τους τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Αγαπάτε τα παιδιά σας

Είναι μάλλον το σημαντικότερο που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε το μέλλον των παιδιών και τοποθετείται τελευταίο στη λίστα μόνο και μόνο επειδή θεωρείται αυτονόητο –δεν πρέπει, όμως, να παραληφθεί. Να αγαπάτε, να υπολογίζετε και να σέβεστε τα παιδιά σας. Σίγουρα πρέπει να φροντίσετε να είναι προετοιμασμένα οικονομικά, να διψούν για γνώση και να κατανοούν ότι η ζωή δεν σταματά αν αντιμετωπίζεις οικονομικά προβλήματα. Πρέπει να είναι προετοιμασμένα για τη ζωή τους ως ενήλικες, μεσήλικες και υπερήλικες. Όμως με το να αγαπάτε και να σέβεστε τα παιδιά, με το να τα βοηθάτε να αγαπούν τη μάθηση, θα έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι μπορούν να στραφούν σε εσάς. Και αυτό είναι μάλλον η μεγαλύτερη ασφάλεια που μπορεί ένας γονιός να παρέχει σε ένα παιδί.

Πηγή: Workingmother

v