Ασφαλέστερες γέννες υπόσχεται η «ορμόνη της αγάπης»

Ασφαλέστερες γέννες υπόσχεται η «ορμόνη της αγάπης»

Μετά την αποτυχία της Pfizer να δημιουργήσει την εισπνεόμενη ινσουλίνη, μία νέα θεραπεία παρουσιάστηκε πρόσφατα, βασισμένη στην τεχνολογία της Pfizer, η οποία υπόσχεται να καταπολεμήσει τον νούμερο ένα λόγο μητρικής θνησιμότητας.

Έξι χρόνια μετά την απόσυρση του Exubera από την αγορά, η οποία κόστισε στην Pfizer περισσότερα από 2,8 δισεκατομμύρια, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης επανέρχονται στην εισπνεόμενη τεχνολογία προκειμένου να δημιουργήσει ένα φάρμακο που πραγματικά θα σώσει ζωές, αφού σταματά την αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Η προσπάθεια αυτή να δοθεί στη γυναίκα με καλύτερο τρόπο οξυτοκίνη, το χημικό του εγκεφάλου που βοηθά στη συστολή της μήτρας μετά τον τοκετό και συχνά αναφέρεται ως «ορμόνη της αγάπης» χάρη στο ρόλο που παίζει στον οργασμό, στηρίζεται οικονομικά από το Bill & Melinda Gates Foundation. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σύντομα πολλά φάρμακα θα αρχίσουν να γίνονται εισπνεόμενα.

Οι επικεφαλής της έρευνας λένε, μάλιστα, ότι οι πρώτοι έλεγχοι του νέου αυτού φαρμάκου της εισπνεόμενης οξυτοκίνης θα αρχίσουν να γίνονται στους πρώτους μήνες του 2014.

Σταματώντας τον θάνατο

Το όφελος της εισπνεόμενης οξυτοκίνης δεν έχει μόνο να κάνει με την αποφυγεί των δυσάρεστων ενέσεων, αλλά και με το γεγονός ότι το φάρμακο αυτό μπορεί πιο εύκολα να κυκλοφορήσει σε χώρες όπως η Αφρική, όπου οι αποστειρωμένες βελόνες είναι δυσεύρετες και οι θάνατοι λόγω αιμορραγίας μετά από τοκετούς ευθύνονται για την πλειοψηφία των μητρικών θανάτων μετά τον τοκετό. Σε παγκόσμιο επίπεδο για έναν στους τέσσερις θανάτους γυναικών μετά τον τοκετό ευθύνεται η ακατάσχετη αιμορραγία.

Η εισπνεόμενη οξυτοκίνη δεν απαιτεί ψύξη για να διατηρηθεί και έτσι μπορεί πιο εύκολα να διανεμηθεί ανά τον κόσμο, με σκοπό να σωθούν εκατομμύρια γυναίκες, ειδικά στα τριτοκοσμικά κράτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οξυτοκίνη είναι ένα σπουδαίο φάρμακο που πρέπει να υπάρχει σε αφθονία, σε όλα τα κράτη. Συνιστούν, μάλιστα, να προσφέρεται σε όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να αποφεύγεται η αιμορραγία ή η απώλεια παραπάνω από μίας μονάδας αίματος στον τοκετό.

Η μεγάλη πρόκληση

Αν χρησιμοποιηθεί προληπτικά, η οξυτοκίνη μπορεί να μειώσει στο μισό τους θανάτους εξαιτίας της αιμορραγίας μετά τον τοκετό, καθώς αναγκάζει τους μύες της μήτρας να συστέλλονται, κλείνοντας τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία.
Αυτή, άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται εισπνεόμενα φάρμακα, τα οποία όμως μέχρι σήμερα υπάρχουν για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες σήμερα είναι να δημιουργήσουν μία στεγνή φόρμουλα σε μορφή πούδρας, από υγρά φάρμακα, η οποία να μπορεί να απορροφηθεί αποτελεσματικά από τα αιμοφόρα αγγεία μέσω των μικροσκοπικών αγγείων που υπάρχουν στους πνεύμονες.

Εν αναμονή, λοιπόν, των πρώτων αποτελεσμάτων του νέου φαρμάκου, τα οποία θα προκύψουν μέσα στο 2014.

Πηγή: Bloomberg

v