Ο αποκλειστικός θηλασμός ωφελεί τον βρεφικό εγκέφαλο

Ο αποκλειστικός θηλασμός ωφελεί τον βρεφικό εγκέφαλο

Ο θηλασμός ωφελεί τον εγκέφαλο του μωρού, αναφέρει νέα έρευνα, η οποία μέσω μαγνητικής τομογραφίας εξέτασε την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε 133 παιδιά, ηλικίας 10 μηνών έως 4 ετών.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, μωρά που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 3 μήνες, εμφάνισαν ταχύτερη ανάπτυξη σε συγκεκριμένες, σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου τους, συγκριτικά με παιδιά που τρέφονταν με γάλα φόρμουλας ή και με τα δύο.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που αναπτύχθηκαν περισσότερο στα μωρά που τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα είναι αυτές που συνδέονται με τη γλώσσα, τη συναισθηματική λειτουργία, και τις ικανότητες σκέψης, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ' NeuroImage.'

Ο επικεφαλής της έρευνας Sean Deoni, του Brown University, μάλιστα, δήλωσε ότι η διαφορά ανάπτυξης ανάμεσα στα μεν και τα δε μωρά είναι της τάξης του 20-30%.

Όσο για τα μωρά που θήλασαν για περισσότερο από έναν χρόνο, εμφάνισαν ακόμα περισσότερη ανάπτυξη στην περιοχή του εγκεφάλου και δη σε περιοχές που συνδέονται με τις κινητικές ικανότητες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που υποδεικνύει ότι ο θηλασμός βοηθά τον εγκέφαλο των μωρών, αλλά η πρώτη έρευνα απεικόνισης που εξετάζει διαφορές στον εγκέφαλο των πολύ μικρών και υγιών παιδιών αναφορικά με το θηλασμό, προσθέτοντας ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο στα οφέλη του θηλασμού.

Πηγή: NeuroImage

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v