Πεντανόστιμα λαχανικά με πουρέ στο φούρνο

Load more
Τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για τη διατροφή και την υγεία μας και η σημασία τους είναι ζωτική για την ανάπτυξη των παιδιών μας. Μια καλή τακτική για να τρώνε τα παιδιά περισσότερα λαχανικά είναι να τα μαγειρεύουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και αυτή η παραλλαγή της παραδοσιακής βρετανικής «πίτας του βοσκού» που συνδυάζει τη θρεπτική αξία των λαχανικών, με τη βελούδινη υφή του πουρέ και τα αρώματα ενός φαγητού που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Τι χρειάζεστε

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 σέλερι ψιλοκομμένο

3 καρότα σε ροδέλες

500 γραμμάρια αρακά κατεψυγμένο

Λίγο θυμάρι και δεντρολίβανο φρέσκα (φυλλαράκια)

1 φύλο δάφνης

2 κουταλιές της σούπας ντομάτα συμπυκνωμένη

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Μισό φλιτζάνι κόκκινο κρασί

2 κούπες ζωμό λαχανικών

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

6 μεσαίες πατάτες

Λίγο μοσχοκάρυδο (στην άκρη του κουταλιού)

Μισό φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό πλήρες

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Μισό φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

Τι κάνετε

Για τον πουρέ:

Ξεφλουδίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε κυβάκια και τις αφήνετε σε νερό που βράζει ώσπου να μαλακώσουν. Στραγγίζετε, και σ' ένα μπολ τις κάνετε χοντροκομμένο πουρέ με ένα πιρούνι. Προσθέτετε το γιαούρτι, το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Βάζετε τον πουρέ στην άκρη.



Για τη «γέμιση»:  

Σε μια κατσαρόλα (ακόμη καλύτερα να είναι πήλινη που μπαίνει και στο φούρνο), ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά ώσπου να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε το σκόρδο και σωτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμη.

Ρίχνετε μέσα τα λαχανικά (καρότα, αρακά, σέλερι) και τα αρωματικά (θυμάρι, δεντρολίβανο, δάφνη) και σωτάρετε ώσπου να μαλακώσουν τα καρότα.

Προσθέτετε τη συμπυκνωμένη ντομάτα και το αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί και περιμένετε 1 λεπτό, ώσπου να εξατμιστεί. Σιγά σιγά, προσθέτετε τον ζωμό, ανακατεύοντας παράλληλα. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει το μείγμα ώσπου να δέσει η σάλτσα.

Για το ψήσιμο:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Αδειάζετε τη «γέμιση» σε ένα βαθύ ταψάκι (αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει πήλινη κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο) και από πάνω απλώνετε τον πουρέ ώσπου να σκεπάσετε καλά τα λαχανικά. Πασπαλίζετε με τριμμένη γραβιέρα και λίγα φυλλαράκια θυμάρι.

Ψήνετε για 30-40 λεπτά, ώσπου να ροδίσει.

Σερβίρετε και απολαμβάνετε!

 

Load more

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies & Προστασία Προσωπικών Δεδομένων