Πώς να φτιάξετε τα πιο αφράτα κουλουράκια της Μεγάλης Εβδομάδας

Load more
Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε και παρ’ ότι θα την περάσουμε κλεισμένοι στο σπίτι, δεν υπάρχει λόγος να μην την περάσουμε όμορφα, αφιερώνοντας χρόνο σε πράγματα που δεν προλαβαίναμε να κάνουμε άλλες χρονιές. Είναι ευκαιρία, για παράδειγμα, να ετοιμάσουμε παραδοσιακά γλυκίσματα της περιόδου, όπως τα αέρινα κι αφράτα κουλουράκια αμμωνίας που έφτιαχνε με αγάπη η γιαγιά μας και μοσχοβολούσε το σπίτι... Λαμπρή, απ’ άκρη σ’ άκρη.

Τι χρειαζόμαστε

250 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματιού)

1 ½ κούπα ζάχαρη

25 γραμμάρια μαγειρική αμμωνία σε σκόνη

½ κούπα γάλα χλιαρό

4 αυγά

2 βανίλιες σε σκόνη (ή 1 ½ κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας)

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κρόκους αυγού

1 κουταλιά της σούπας νερό

Τι κάνουμε

Στο μίξερ, βάζουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο (σε κομματάκια) και χτυπάμε καλά για 15 λεπτά, ώσπου ν’ αφρατέψει το μείγμα.

Στο μεταξύ, ρίχνουμε το χλιαρό γάλα σ’ ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε την αμμωνία και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως.

Στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε, αφήνοντας το κάθε αυγό να αναμιχθεί τελείως με το βούτυρο πριν ρίξουμε το επόμενο. Κατόπιν, προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα με την αμμωνία και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ύστερα, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας (να είναι μαλακή και όχι πολύ κολλώδης). Μόλις είναι έτοιμη, την τυλίγουμε με μεβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα 20λεπτο.

Για να πλάσουμε τα κουλουράκια μας τσιμπάμε λίγη απ’ τη ζύμη και πλάθουμε φιδάκια. Με το καθε φιδάκι, σχηματίζουμε μια πλεξούδα ή ένα σπιράλ, ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να έχουν τα κουλουράκια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σ’ ένα ταψί, απλώνουμε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού και τοποθετούμε επάνω τα κουλουράκια (με απόσταση γιατί θα φουσκώσουν κιόλας).

Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε τους 2 κρόκους και 1 κουταλιά νερό και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα πηρούνι. Μ’ ένα πινέλο, περνάμε με το μείγμα τα κουλουράκια από πάνω για να γλασαριστούν.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά, ώσπου να χρυσίσουν.

Καλές γιορτές!

Load more

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies & Προστασία Προσωπικών Δεδομένων