Τι θα χρειαστούμε
- 4 μεγάλα μήλα (κατά προτίμηση κόκκινα, γλυκόξινα)
- 150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 200 γρ. ζάχαρη καστανή
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 3 αυγά
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Τι πρέπει να κάνουμε
Βήμα 1ο
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγη κανέλα και μία κουταλιά ζάχαρη, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για να βγάλουν τα υγρά τους.
Βήμα 2ο
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Βήμα 3ο
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Βήμα 4ο
Προσθέτουμε τα μήλα και τα καρύδια στο μείγμα και ανακατεύουμε με σπάτουλα, ώστε να μοιραστούν παντού.
Βήμα 5ο
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο.
Βήμα 6ο
Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει ελαφρά και τη πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν τη σερβίρουμε.
Μια ζεστή φέτα από αυτή τη μηλόπιτα, με έναν καφέ ή λίγο παγωτό βανίλια στο πλάι, είναι ό,τι καλύτερο για να γλυκάνουμε την ημέρα μας. Απλή, σπιτική και ακαταμάχητη — η απόλυτη συνταγή που θα φτιάχνουμε ξανά και ξανά.