Τι θα χρειαστούμε
- 1 κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό), κομμένο σε μερίδες
- 4 πατάτες, κομμένες σε κύβους ή φέτες
- 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 κολοκύθι, κομμένο σε φέτες
- Μισό μπρόκολο κομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 λεμόνι (ο χυμός και λίγο ξύσμα)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι μουστάρδα
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 1 κουταλάκι θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι
Τι πρέπει να κάνουμε
Βήμα 1ο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Βήμα 2ο:
Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε τις πατάτες, τα καρότα, το κολοκύθι, την πιπεριά, το μπρόκολο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού το λάδι και τα καρυκεύματα.
Βήμα 3ο:
Τοποθετούμε επάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, την μουστάρδα, τη ρίγανη, το θυμάρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από το κοτόπουλο και τα λαχανικά, φροντίζοντας να πάει παντού.
Βήμα 4ο:
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Στη μέση του χρόνου, ανακατεύουμε ελαφρά τα λαχανικά και γυρίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό για να μην στεγνώσει το φαγητό.
Βήμα 5ο:
Όταν το κοτόπουλο αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα και τα λαχανικά μαλακώσουν, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστό, με λίγο φρέσκο λεμόνι και φρυγανισμένο ψωμί για να μαζέψουμε όλη τη νοστιμιά από τα ζουμιά του ταψιού. Καλή επιτυχία!