Συνταγές με σολομό: 5 υγιεινά και νόστιμα πιάτα

Load more

Ο σολομός όχι μόνο είναι πεντανόστιμος αλλά έχει και τεράστια διατροφική αξία. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές των, απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ενώ έχει ευεργητικές ιδιότητες στο δέρμα, το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και το μυαλό. Δείτε 5 συνταγές που δοκιμάσαμε και προτείνουμε ανεπιφύλακτα! 

Σολομός με ντομάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

6 παχουλές φέτες σολομό
Για τα κρεμμύδια
½ κιλό κρεμμύδια
3-4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο γλυκό Σαμιώτικο κρασί
Για τη σάλτσα ντομάτας
3 νεροπότηρα φρεσκοτριμμένη ντομάτα
1 κρεμμύδι λειωμένο στο μίξερ
2 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένες και λειωμένες
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε κατ' αρχήν τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε ροδέλες. Τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε καλά μέχρι να ξανθύνουν ελαφρά. Τα σβήνετε με το γλυκό κρασί, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί και να γίνουν ένα πηκτός πολτός. Τα αφήνετε να κρυώσουν.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το λειωμένο κρεμμύδι μαζί με τις λειωμένες σκελίδες σκόρδο. Ρίχνετε τη φρεσκοτριμμένη ντομάτα μέσα, αλατίζετε, πιπερώνετε και αφήνετε να μαγειρευτούν τα υλικά σε σιγανή φωτιά μέχρι να μείνει ο μισός όγκος.

Παίρνετε τις 6 παχουλές φέτες σολομού και τις βάζετε μέσα σε ένα μικρό πυράντοχο σκεύος. Τις περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας και με ένα κουτάλι της σούπας πάνω στις φέτες σολομού μοιράζετε το καραμελωμένο κρεμμύδι. Το πατάτε να απλωθεί παντού, πασπαλίζετε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 170ο. Σερβίρετε τους σολομούς σε πιατέλα προσθέτοντας λίγο φρεσκοτριμμένο ωμό μαϊντανό.

Συνταγή: eliasmamalakis.gr

Λεμονίσιος Σολομός

 

Υλικά

2 φιλέτα φρέσκα σολωμού (από τη μέση του ψαριού)
100 γρ. Μουστάρδα Hellmann's mild
Χυμός και ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Χυμός και ξύσμα 2 λεμονιών
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
80 ml. ελαιόλαδο
πιπέρι χονδροκομμένο
αλάτι

Εκτέλεση

Τοποθετήστε τα φιλέτα του σολωμού με όλα τα υλικά μέσα σε μία λεκάνη και καλύψτε τα με τα υλικά της μαρινάδας. Αφήστε τα για 30 λεπτά στο ψυγείο. Στη συνέχεια τοποθετήστε το κάθε φιλέτο μέσα σε αντικολλητικό χαρτί ξεχωριστά και βάλτε από επάνω τους τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας από τη λεκάνη. Κλείστε καλά και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15΄ λεπτά στους 180ο.

Συνταγή: argiro.gr

Μπιφτέκια σολομού

Υλικά (για 2 μπιφτέκια)

350γρ φιλέτο σολομού χωρίς το δέρμα
1κουτ. σούπας κάρρυ πάστα (στα ράφια με Ασιατικά προϊόντα)
1κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
Τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια μαϊντανού
1κουτ. γλυκού σόγια σος
1κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

Λεμόνι
Λεπτές φέτες καρότου και κολοκυθιού
1κουτ. σούπας λευκό ξύδι
1κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Κόβετε το σολομό σε μικρά κομμάτια και τον τοποθετείτε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Πολτοποιείτε με διακοπτόμενη λειτουργία 30 το πολύ δευτερολέπτων το μείγμα. Με λαδωμένα χέρια πλάθετε τα μπιφτέκια και αφήνετε για 15 λεπτά.

Ψήνετε σε γκριλ ή σε μαντεμένιο τηγάνι για 15 λεπτά γυρίζοντας μια φορά. Όσο τα μπιφτέκια ψήνονται κόβετε με τον πατατοκαθαριστή λεπτές φέτες καρότου και κολοκυθιού και τα μαρινάρετε με το μείγμα ξυδιού ζάχαρης. Σερβίρετε με φέτες λεμονιού και συνοδεύετε με πατάτες τηγανητές ή ρύζι μπασμάτι ατμού.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Σολομός με σπανάκι και μοτσαρέλα

 

Υλικά

Για το βράσιμο:
4 φιλέτα σολομού περίπου 200 γρ το ένα (προσοχή! φιλέτα και όχι κομμάτια με κόκαλο)
ένα ποτηράκι κρασί
1 1/2 ποτήρι νερό
φύλλο δάφνης
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομένα
μια πρέζα αλάτι

Για το φούρνο μετά:
250 γρ σπανάκι
150 γρ τριμένη μοτσαρέλλα
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
δύο κουταλιές λάδι

Εκτέλεση

Βράζετε το νερό με το κρασί, τα κρεμμυδάκια και το φύλλο δάφνης και τοποθετείτε όταν βράσουν τα φιλέτα προσεχτικά στην κατσαρόλα. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για ένα τέταρτο.

Στο μεταξύ ψιλοκόβετε το σπανάκι και το ανακατεύετε με την μοτσαρέλα και προσθέτετε αλατοπίπερο, λάδι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.

Τοποθετείτε σε σχάρα ή μέσα σε σκεύος τα φιλέτα και απλώνετε επάνω τους το μίγμα του σπανακιού

Ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να λειώσει καλά το τυρί

Συνταγή: cooktherapy.gr

Linguini με σολωμό και κρέμα γάλακτος

 

Υλικά

200 γρ. μακαρόνια Linguini
1 φιλέτο σολομού φρέσκο ή κατεψυγμενο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
400 γρ. κρέμα γάλακτος light
2 μεσαία κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 κλωναράκια άνηθο
λίγο κρασί
αλάτι
μαύρο πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβετε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το σκόρδο σε μικρά κομματάκια (όχι στο multi). Τα τσιγαρίζετε μέχρι να ροδίσουν τα κρεμμύδια και προσθέτετε το σολομό. Αφού ασπρίσει και ο σολομός τα σβήνετε με κρασί, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Αφού πιούν το κρασί, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε μέχρι να κιτρινίσει και να δέσει. Εν τω μεταξύ έχετε βράσει και στραγγίσει τα μακαρόνια. Προσθέτετε και τα μακαρόνια στη σάλτσα και ανακατεύετε για λίγο.

Συνταγή/φωτογραφία: sintagespareas.gr

Load more

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies & Προστασία Προσωπικών Δεδομένων