Πρωτότυπες καλοκαιρινές συνταγές με όσπρια

Πρωτότυπες καλοκαιρινές συνταγές με όσπρια

Από τα πιο υγιεινά, θρεπτικά και νόστιμα τρόφιμα, τα όσπρια κυριαρχούν στο καλοκαιρινό τραπέζι, στολίζοντάς το με τα χρώματα και τα αρώματά τους. Δείτε πέντε πρωτότυπες παραλλαγές για τα αγαπημένα σας όσπρια που θα σας κάνουν να γλύφετε τα δάχτυλά σας!

Φακές με πορτοκάλι

Υλικά (για 4 άτομα):

1 πακέτο φακές (500γρ.)
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ντομάτα
μισή κ.σ. πελτέ
1 δάφνη
φλούδα πορτοκαλιού από μισό πορτοκάλι (κομμένο σε φέτες)
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
1 1/2 κ.σ. βαλσάμικο

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε το κρεμμύδι, το ψιλοκόβετε και το αφήνετε σε ένα μπολ με νερό για να βγάλει την έντονη μυρωδιά του (προαιρετικά).

Κόβετε τη φλούδα και καθαρίζετε το σκόρδο. Τρίβετε και την ντομάτα στον τρίφτη και τα αφήνετε στην άκρη. Πλένετε καλά τις φακές, τις στραγγίζετε και τις βάζετε στην κατσαρόλα. Γεμίζετε με νερό, 3 δάχτυλα πάνω από τις φακές, και τις βάζετε στην φωτιά. Ρίχνετε και το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Όταν πάρει βράση, ρίχνετε το φύλλο δάφνης, την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, ανακατεύετε καλά και χαμηλώνετε την φωτιά στο μισό. Εάν χρειάζεται, ξαφρίζετε.

Όταν χαμηλώσετε τη φωτιά, ρίχνετε και την κομμένη φλούδα, αλάτι, πιπέρι και τις αφήνετε μέχρι να «γίνουν», περίπου 20 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμες βγάζετε τις φλούδες και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και το βαλσάμικο. Ανακατεύετε και σερβίρετε.

Συνταγή: agiameteora.net

Ρεβίθια στη γάστρα

Υλικά (για 4 άτομα):

1/2 κιλό ρεβίθια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι λάδι
2 ντομάτες κόκκινες και σφικτές κομμένες ροδέλες
2 πιπεριές πράσινες κομμένες ροδέλες
1 κ.γ πιπέρι
1/2 κ.γ πάπρικα
λίγη ρίγανη

Εκτέλεση:

Βάζετε τα ρεβίθια από το βράδυ να μουλιάσουν στο νερό. Την άλλη μέρα τα βάζετε στην κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζετε. Ξαφρίζετε και όταν έχουν βράσει και μαλακώσει αρκετά τα παίρνετε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε σε γάστρα ή πυρέξ με καπάκι.

Ρίχνετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το αλάτι και από πάνω βάζετε τις ντομάτες ροδέλες και πάνω από τις ντομάτες τις πιπεριές. Ρίχνετε 1/2 φλιτζάνι από το ζουμί των ρεβιθιών, το λάδι, πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη και πάπρικα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς, μία με μιάμιση ώρα μέχρι να μείνει με λίγο ζουμάκι και το λαδάκι του.

Συνταγή: www.sintagespareas.gr

Κουκιά με αρακά

Υλικά (για 6 άτομα):

1 1/2 κιλό φρέσκα τρυφερά κουκιά
1 κούπα λάδι
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 κιλό καθαρισμένο αρακά
1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Αφαιρέστε τις κλωστές από τα κουκιά και κόψτε τα στη μέση. Από αυτά που είναι πολύ μεστωμένα, αφαιρέστε και πετάξτε το φλούδι. Πλύνετε και στραγγίστε τα. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί, ρίξτε και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια.

Προσθέστε τα κουκιά, τον αρακά, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 1 κούπα ζεστό νερό. Σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσουν τα κουκιά και ο αρακάς και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.

Κατεβάστε τα από τη φωτιά και περιχύστε τα με τον χυμό λεμονιού. Κουνήστε την κατσαρόλα να πάει παντού. Ζεστά ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμα.

Συνταγή: www.vefashouse.gr

Πατατοσαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα

Υλικά (για 4 άτομα):

½ κιλό φασόλια μαυρομάτικα
4 μεγάλες πατάτες
3 κονσέρβες τόνο σε ελαιόλαδο, στραγγισμένο
1 κονσέρβα καλαμπόκι
Άνηθο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
½ κουταλάκι του γλυκού ξύδι
Χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση:

Μουλιάζετε τα φασόλια όλο το βράδυ. Τα βράζετε σε αλατισμένο νερό, σουρώνετε και αφήνετε να κρυώσουν. Κόβετε τις πατάτες σε κυβάκια και τις βράζετε. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τις πατάτες με τα φασόλια, τον τόνο, τον άνηθο και το καλαμπόκι. Χτυπάτε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το ξύδι και το λεμόνι, και περιχύνετε τη σαλάτα με το μείγμα.

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και δυόσμο

Υλικά (για 4 άτομα):

250γρ. φάβα
1 κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
2 καρότα κομμένα σε κύβους
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
1 lt. ζωμό λαχανικών ή νερό

Για τα κρεμμύδια:

500 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες (3-4 κρεμμύδια μέτρια)
¼ κούπας χυμό πορτοκάλι (100 ml)
1/3 κούπας Μαυροδάφνη (120 ml)
3 κ.σ. Ξύδι Balsamic(40 ml)
3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1 ξύλο κανέλλας
4-5 κόκκοι μπαχάρι
Αλάτι & πιπέρι
Θυμάρι φρέσκο

Λίγα φύλλα δυόσμου και 4 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Για τη φάβα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα καρότα και τη φάβα και σβήνετε με το ζωμό ή το νερό. Αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Στο τέλος αν έχουν μείνει υγρά σουρώνετε και πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε.

Εν τω μεταξύ, για τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και σβήνετε με τα υγρά ενώ προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σιγοβράζετε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να δέσουν τα υλικά. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε.

Για το σερβίρισμα της φάβας, αρωματίζετε το ελαιόλαδο με λίγα φύλλα δυόσμου χτυπώντας στο μπλέντερ τα δύο υλικά. Ρίχνετε το λάδι πάνω από τη φάβα λίγο πριν σερβίρετε.

Συνταγή: mastercook.gr

v