Απίστευτο: Μειώνουν τις ποινές για τους παιδόφιλους!

Απίστευτο: Μειώνουν τις ποινές για τους παιδόφιλους!

Μία εξωφρενική είδηση κυκλοφόρησε σήμερα στους νομικούς κύκλους σχετικά με την τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα που σχετίζονται με αδικήματα παιδικής πορνογραφίας. Σύμφωνα με πηγές, παρά την σημαντική αύξηση του υλικού παιδικής πορνογραφίας που διακινείται στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας τρόμο και φρίκη στους γονείς, η ελληνική νομοθεσία ετοιμάζεται να χαλαρώσει τις ποινές για τους παιδόφιλους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αλλαγές που ετοιμάζονται, οι ποινές προβλέπονται για τους παιδόφιλους θα είναι πολύ μικρότερες, παραπέμποντας σε παλαιότερο άρθρο του νόμου περί πορνογραφίας Ανηλίκων. Δηλαδή, όπως προβλέπεται, θα μειωθεί η ποινή για κατοχή ή προμήθεια υλικού παιδικής πορνογραφίας, είτε προέρχεται από «την τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών» είτε όχι, από τουλάχιστον δύο έτη φυλάκισης σε ένα έτος θα επιβάλλεται διαζευκτικά χρηματική ποινή, ενώ μέχρι σήμερα ο νόμος προέβλεπε ποινή από 50.000 έως 300.000 ευρώ.

Οι νομικοί αναφέρουν ότι η ποινή αυτή είναι μικρότερη από εκείνη που επιφυλάσσει ο νόμος για τους συκοφάντες και εξηγούν ότι οι παιδόφιλοι, στην πράξη πλέον, γλυτώνουν εντελώς τη φυλάκιση, αφού το σύνηθες είναι τέτοιες ποινές να εξαγοράζονται.

Κατάπληξη προκαλεί, άλλωστε, το γεγονός ότι ενώ το άρθρο του κώδικα ορίζει για τους καθ΄εξιν παραβάτες την κάθειρξη μέχρι 10 ετών σε συνδυασμό με χρηματική ποινή, στις νέες τροποποιήσεις δεν υπάρχει τέτοια διάταξη, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να μπορεί να αντιμετωπίζεται πιο ευνοϊκά, άσχετα με το πόσες φορές παρενέβη τον νόμο.

Τέλος, το πλέον εξοργιστικό στην σχεδιαζόμενη ρύθμιση είναι ότι στην περίπτωση που ο ανήλικος παρασύρθηκε ή εξωθήθηκε στην τέλεση πράξης σεξουαλικού χαρακτήρα που αποτελεί αντικείμενο πορνογραφικού υλικού και λόγω αυτού υπέστη βαριά σωματική βλάβη ή έχασε τη ζωή του, η ποινή για τον δράστη μειώνεται από ισόβια κάθειρξη στα 15-20 χρόνια φυλάκισης.

Οι αλλαγές αυτές όχι μόνο ακυρώνουν τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διωκτικές αρχές στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού και έρχονται σε αντίθεση με εισαγγελικές παρεμβάσεις που απαιτούν την δημοσιοποίηση των δραστών, αλλά, κυρίως, θέτουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τους μικρούς χρήστες του διαδικτύου και τα ανυποψίαστα παιδιά γενικότερα.

Πείτε μας τη γνώμη σας για τις αλλαγές αυτές που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v