Συνταγές για γλυκά με φρούτα

Συνταγές για γλυκά με φρούτα

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία αγροτική χώρα, με αποτέλεσμα τα εποχικά φρούτα σπάνια να λείπουν από το οικογενειακό τραπέζι. Τα φρούτα του καλοκαιριού, μάλιστα, είναι από τα πιο νόστιμα του χρόνου και προσφέρονται όχι μόνο για άμεση κατανάλωση αλλά και ως πρώτη ύλη σε λαχταριστά γλυκά! Δείτε παρακάτω πέντε απίθανες συνταγές με φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα.

Πάβλοβα με φράουλες

Υλικά για τη βάση (8 μερίδες):Για τη σάλτσα φράουλας
5 μεγάλα (150-160 γραμμ.)
ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
150-160 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
150-160 γραμμ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1/2 κ.γλ. ξίδι λευκό
1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
500 ml κρέμα γάλακτος
35% χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή
300 γραμμ. φράουλες
50 γραμμ. ζάχαρη
1 κ.σ. κονιάκ
1/2 μπαστούνι βανίλιας
φράουλες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ζυγίζετε τα ασπράδια και όσο γραµµάρια είναι τόσα γραµµάρια πρέπει να είναι η κρυσταλλική και η άχνη ζάχαρη αντίστοιχα.

Μπορείτε να αλέσετε την κρυσταλλική ζάχαρη στο µπλέντερ σε πιο ψιλή µορφή, για να διαλυθεί πιο εύκολα στα ασπράδια.

Τοποθετείτε τ' ασπράδια στον κάδο του µίξερ και µε το σύρµα αρχίζετε να τα χτυπάτε σε µέτρια ταχύτητα. Προσθέτετε το αλάτι. Λίγη-λίγη, βροχηδόν, µε συνεχή ροή προσθέτετε την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπηµα της µαρέγκας, µέχρι να σχηµατιστούν σφιχτές κορυφές.

Πιάνετε λίγη µαρέγκα ανάµεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη και αν νιώθετε ότι η ζάχαρη δεν έχει λιώσει καλά, συνεχίζετε το χτύπηµα για λίγα λεπτά. Αφού σφίξει καλά η µαρέγκα, προσθέτετε τη βανίλια (πάντα με το µίξερ σε λειτουργία) και το ξίδι. Αυτό θα βοηθήσει στο να κρατήσει η µαρέγκα στο κέντρο της µια αφράτη και τσιχλένια υφή, ενώ εξωτερικά θα γίνει τραγανή.

Τέλος κοσκινίζετε στη µαρέγκα την άχνη και µε σπάτουλα και απαλές κινήσεις την ενσωµατώνετε. Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 80-100οC στον αέρα. Στρώνετε λαδόκολλα σε λαµαρίνα (κολλάτε τη λαδόκολλα στη λαµαρίνα µε λίγη µαρέγκα, για να µην κουνιέται στο ψήσιµο στον αέρα).

Νοητά χαράζετε κύκλο 25-27 εκ. Με ένα κουτάλι στήνετε τη µαρέγκα σε δίσκο. Με παλέτα ή κουτάλι κάνετε ελαφριά λακκούβα στη µέση για να καθίσει µετά η σαντιγί. Ψήνετε στη µεσαία σχάρα για 1 ώρα και 30΄ περίπου, µέχρι να στεγνώσει καλά η µαρέγκα. Όταν πια ξεκολλάει από την λαδόκολα και απ' έξω είναι τραγανή, τότε είναι έτοιµη. Την ψήνετε σε χαµηλή θερµοκρασία για πολλή ώρα, γιατί αλλιώς κιτρινίζει και σκάει γύρω-γύρω, ενώ έτσι µένει κατάλευκη και εντυπωσιακή. Την αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Για τη σάλτσα: Διαλέγετε φράουλες κατακόκκινες και γερές. Αφού τις πλύνετε, τις κόβετε στη µέση και τις βάζετε σε τηγάνι. Προσθέτετε το κονιάκ, αφαιρείτε τα σποράκια βανίλιας και τα ρίχνετε στις φράουλες και τέλος πασπαλίζετε µε τη ζάχαρη. Βράζετε σε µέτρια φωτιά για λίγα λεπτά µέχρι να γίνει σαν αραιή µαρµελάδα. Αφήνετε να κρυώσει καλά.

Για το στήσιµο: Βάζετε την πάβλοβα σε τουρτιέρα. Από πάνω βάζετε µια στρώση κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή. Γαρνίρετε όλη την επιφάνεια, µπήγοντας στην κρέμα φράουλες και τελευταία στιγµή γαρνίρετε µε τη σάλτσα.

Tip: Για τέλεια µαρέγκα, τα σκεύη που θα χρησιµοποιήσετε πρέπει να είναι πεντακάθαρα και στεγνά. Μπορείτε να χρησιµοποιήσετε ό,τι φρούτα θέλετε για γαρνιτούρα και για τη σάλτσα, π.χ. βατόµουρα.

Συνταγή: www.argiro.gr.

Μάφιν με κεράσια

Υλικά (για 12 μάφιν):Για το κραμπλ:
4 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
100 γρ. αμύγδαλο σκόνη (τριμμένο στο μπλέντερ)
κεράσια απύρηνα
80 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη μαύρη
80 γρ. βούτυρο
100 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη (τριμμένο στο μπλέντερ)
1 κουτ. του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση:

Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε σιγά-σιγά μέσα στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας απαλά (όχι στο μίξερ). Προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ, τη σκόνη αμυγδάλου και το βούτυρο. Μοιράζετε το μείγμα σε καραμελόχαρτα, τα οποία είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε μέσα σε φόρμες για μάφιν. Βάζετε από 3 - 4 κεράσια στην επιφάνεια κάθε μάφιν και πάνω από αυτά πασπαλίζετε λίγο κραμπλ. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 30 λεπτά. Εάν χρειαστεί, ψήνετε λίγο παραπάνω. Αφήνετε να κρυώσουν και πασπαλίζετε με άχνη.

Για το κράμπλ: Ανακατεύετε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτετε το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύετε έως ότου σχηματιστεί ένα συμπαγές μείγμα. Το διατηρείτε για 1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο και το τρίβετε με τον τρίφτη.

Συνταγή: Stelios Parliaros

Κέικ αμυγδάλου με νεκταρίνια

Υλικά (10 μερίδες):

3 αυγά, μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
100 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου (και λίγο ακόμη για τη φόρμα)
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο ακόμη για τη φόρμα)
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
150 γρ. αμυγδαλόψιχα, τριμμένη
3 νεκταρίνια, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένα σε φετάκια
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
1/2 φλιτζ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνετε καλά και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός χτυπάτε τα αυγά με τα 100 γρ. λευκής ζάχαρης μέχρι να «ασπρίσει» το μείγμα. Μετά προσθέτετε το βούτυρο και τον χυμό πορτοκαλιού.

Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πάρετε ένα μείγμα λείο. Προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα. Στο τέλος ρίχνετε και την αμυγδαλόψιχα και ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ (ευλύγιστη σπάτουλα από σιλικόνη).

Στρώνετε το μείγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. «Καρφώνετε» στην επιφάνεια τα φετάκια από τα νεκταρίνια, πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη και το φιλέ αμυγδάλου και ψήνετε το κέικ για 30 λεπτά. Το κέικ θα φουσκώσει και θα καλύψει τα νεκταρίνια, κι έτσι τα νεκταρίνια θα βρεθούν στη μέση του κέικ.
Το αφήνετε να κρυώσει και το ξεφορμάρετε. Αν θέλετε, το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Συνταγή: www.gastronomos.gr

Παγωτό πεπόνι

Υλικά:

1 φυτική κρέμα γάλακτος 500 ml
1 γάλα ζαχαρούχο
500 γρ πεπόνι ζυγισμένο καθαρισμένο (όσο πιο γλυκό, τόσο καλύτερα)

Εκτέλεση:

Χτυπάτε την φυτική κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγί.
Βάζετε στο μπλέντερ την χτυπημένη σαντιγί το πεπόνι και το ζαχαρούχο γάλα. Τα χτυπάτε καλά όλα μαζί. Αδειάζετε σε μπολ ή δοχείο παγωτού και τοποθετείτε στην κατάψυξη.
Μετά από καμιά ωρίτσα ξαναχτυπάτε το παγωτό για ν' αφρατέψει και ξανά κατάψυξη.
Για να αποκτήσει πιο έντονο πράσινο χρώμα, μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στο χτύπημα 2-3 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Συνταγή: syntageskardias.blogspot

Σορμπέ με γλυκό κρασί και σταφύλια

Υλικά για το σορμπέ (για 8 άτομα)Υλικά για τα σταφύλια
1/2 λίτρο νερό
1 1/3 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 μπουκάλι (750ml) γλυκό κρασί μαυροδάφνη
χυμός 2 λεμονιών
χυμός 2 πορτοκαλιών
1 τσαμπί μαύρα σταφύλια
1 τσαμπί λευκά σταφύλια
1/2 φλυτζάνι τσαγιού μέλι
χυμός 2 πορτοκαλιών
1 κουτ. γλυκού ανάμεικτα μπαχάρι, κανέλα και μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε το σορμπέ ως εξής: Βράζετε όλα τα υλικά για το σορμπέ μαζί για 30 λεπτά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και το τοποθετείτε στην κατάψυξη να κρυώσει.

Πλένετε τα σταφύλια, τα στραγγίζετε και τα περιχύνετε με τον χυμό του πορτοκαλιού και το μέλι. Πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά για 3 - 4 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν.

Σερβίρετε το σορμπέ σε ψηλά ποτήρια και συνοδεύετε με τα σταφύλια.

Συνταγή: www.greekmasa.gr.

v