9 πράγματα που δεν ξέρατε για τα όνειρα

9 πράγματα που δεν ξέρατε για τα όνειρα

Να τα ελέγχουμε, να τα αξιοποιούμε ακόμα και να χάνουμε βάρος. Δείτε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με τα όνειρά μας!

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να λύσετε ένα πρόβλημα

Πολλές φορές ίσως σας έχουν πει «κοιμήσου κι αύριο βρίσκεις λύση». Η συμβουλή αυτή δεν έχει νόημα μόνο επειδή όταν ξυπνάμε ο εγκέφαλός μας είναι πιο ξεκούραστος, αλλά και επειδή πραγματικά τα όνειρα μας βοηθούν να βρούμε λύσεις.

Τα όνειρα αποτελούν πλεονέκτημα μόνο όταν πρόκειται για προβλήματα που απαιτούν ενορατικές λύσεις, τύπου «Εύρηκα!», όπως επισημαίνεται σε έρευνα του University of Lancaster του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Memory & Cognition τον Νοέμβριο του 2012, ανακάλυψε ότι ο ύπνος μας βοηθά να λύσουμε δύσκολα προβλήματα, έχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες του προβλήματος που δεν μας έρχονται στο μυαλό όταν είμαστε ξύπνιοι.

I have a dream...

Ο ύπνος έχει αποτελέσει ιστορικά μεγάλη έμπνευση για καλλιτέχνες όπως ο Νταλί, ή ο Paul McCartney, ο οποίος έχει δηλώσει ότι μια μέρα ξύπνησε με μια μελωδία στο μυαλό του και έτσι συνέθεσε το Yesterday.

Η αυτόματη ραπτομηχανή, το βραβευμένο με Νόμπελ πείραμα του Otto Loewi για τα νευρικά ερεθίσματα και πολλές άλλες ανακαλύψεις, όλα προήρθαν από όνειρα, επισημαίνει ο Deirdre Barrett, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγγραφέας του «The Committee of Sleep».

Επομένως για να... αυξήσετε τις πιθανότητες για Νόμπελ, σκεφτείτε το πρόβλημα που σας απασχολεί πριν πέσετε για ύπνο και όταν ξυπνήσετε μην κινηθείτε απολύτως καθόλου. Ακόμα και ένα τίναγμα του κεφαλιού μπορεί να εξαφανίσει το όνειρο.

Μπορείτε να περάσετε τη βραδιά στα νησιά Φίτζι σήμερα

Σύμφωνα με τις διάφορες εφαρμογές για smartphone, που είναι διαθέσιμες, μπορείτε να ελέγξετε το περιεχόμενο των ονείρων σας (ανατριχιαστικό ε;). Το Sigmund, που αναπτύχθηκε από μεταπτυχιακούς φοιτητές του Χάρβαρντ και του MIT, επαναλαμβάνει, κατά τη διάρκεια του REM σας, λέξεις που εσείς επιλέγετε από μια βάση δεδομένων. Το Dream: ON σας παρακινεί, πριν κοιμηθείτε, να επιλέξετε τι όνειρο θέλετε να δείτε και πότε θέλετε να ξυπνήσετε. Στη συνέχεια ανιχνεύει τις κινήσεις σας και όταν «καταλάβει» ότι κοιμάστε, παίζει ένα «ηχοτοπίο», το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δημιουργήσει το όνειρο που επιθυμείτε.

Ονειρεύεστε να αδυνατίσετε;

Όσο πιο πολλά όνειρα βλέπετε, τόσο λιγότερη όρεξη έχετε για υδατάνθρακες και λίπη. Έρευνα του Νοσοκομείου St Luke ανακάλυψε ότι όταν κάποιος κοιμάται λίγες ώρες το βράδυ, ο μεταβολισμός του επιβραδύνεται και έχει μεγαλύτερη όρεξη για τρόφιμα όπως μακαρόνια και σοκολάτες. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στους λιγότερους κύκλους REM από το κανονικό. Με το να βλέπει κανείς όνειρα, αυξάνονται οι θερμιδικές του ανάγκες. Έτσι, επειδή οι κύκλοι REM μεγαλώνουν μόνο μετά από τουλάχιστον έξι ώρες ύπνου, ο οργανισμός παραδόξως καίει λιγότερες θερμίδες όταν κοιμόμαστε λίγο.

Οι ξενύχτηδες έχουν περισσότερους εφιάλτες

Το 90% από εμάς, είχε τουλάχιστον έναν εφιάλτη τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο όσοι «βρικολακιάζουν» τα βράδια και ειδικά οι γυναίκες είναι πιθανότερο να ανήκουν στο 2-6% που έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Yúzúncú Yil στην Τουρκία.

Οι εφιάλτες κάνουν καλό νο.1

Τώρα τα καλά νέα: Οι εφιάλτες μπορούν να κάνουν καλό στην πνευματική υγεία σας, βελτιώνοντας την κατάσταση του νου όταν είστε ξύπνιοι, σύμφωνα με την ψυχολόγο Rosalind Cartwright του Πανεπιστημίου Rush. Κατά την έρευνά της, μελέτησε άτομα που βίωναν στρες (περνούσαν διαζύγιο). Ανακάλυψε, λοιπόν, ότι τα καταθλιπτικά άτομα είχαν συχνά πιο ευχάριστα όνειρα, σύντομα και χωρίς λεπτομέρειες ενώ τα πιο χαρούμενα άτομα έβλεπαν περισσότερους εφιάλτες (κυρίως με την/τον πρώην). Έτσι, σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο, οι συγκρούσεις μάς βοηθούν να επιλύσουμε εσωτερικές αναταραχές.

Οι εφιάλτες κάνουν καλό νο.2

Τα άσχημα όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδεχομένως να μειώνουν τη διάρκεια της γέννας, σύμφωνα με ερευνητές του University of Messina στην Ιταλία. Για την ακρίβεια έρευνες έχουν δείξει ότι επιταχύνουν κατά μέσο όρο κατά 80' τη γέννα σε σχέση με αυτές με ευχάριστα όνειρα.

"Dream Lag"

Είδατε τον πρώην σας στο δρόμο την περασμένη Δευτέρα, οπότε γιατί τον βλέπετε τώρα στον ύπνο σας; Τα γεγονότα συχνά επιστρέφουν στα όνειρά μας την ίδια νύχτα αλλά συνήθως, αυτό συμβαίνει μια βδομάδα αργότερα. Είναι το αποτέλεσμα του λεγόμενου "dream-lag". Κατά τη διάρκεια του REM, ο ιππόκαμπος χρειάζεται πέντε έως επτά ημέρες για να μεταφέρει επιλεκτικές αναμνήσεις στο νεοφλοιό, όπως επισημαίνει μελέτη που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον Mark Blagrove, διευθυντή του εργαστηρίου ύπνου στο πανεπιστήμιο του Swansea.

Το καλύτερο σεξ δεν είναι μόνο στα όνειρα

Τα περισσότερα όνειρα έχουν να κάνουν με συγκρούσεις μας με άλλους. Το σεξ υπάρχει μόλις στο 4% και το 12% των γυναικών και ανδρών, αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από oprah.com

 

«Μια μέρα θα πρέπει να παραδεχθούμε επισήμως ότι αυτό που έχουμε βαφτίσει πραγματικότητα,
είναι μια μεγαλύτερη ψευδαίσθηση από τον κόσμο των ονείρων».
Salvador Dalí

 

 

v