Πώς να φροντίζετε τα πρώτα δόντια του μωρού

Πώς να φροντίζετε τα πρώτα δόντια του μωρού

Μετά από τόσες εβδομάδες που βλέπατε το μωρό σας να γεμίζει σάλια, μπορείτε επιτέλους να εντοπίσετε τα πρώτα μικρά δοντάκια που ξεπροβάλουν από τα ούλα. Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, αυτό που τώρα μοιάζει με αστείο χαμόγελο θα αντικατασταθεί σταδιακά από 20 δοντάκια.

Τα βρεφικά δόντια μπορεί να είναι μικρά, είναι όμως πολύ σημαντικά καθώς κρατούν θέση για τα μόνιμα δόντια και βοηθούν στην ομιλία και τη μάσηση.

Χωρίς τη σωστή φροντίδα, τα νεογιλά δόντια δεν θα είναι υγιή, με αποτέλεσμα το παιδί να αντιμετωπίσει πιθανώς πονόδοντο και διαταραχές στη διάπλαση των μονίμων δοντιών που διαμορφώνονται μέσα στις γνάθους σε αυτή την ηλικία.

Πλένοντας τα δόντια του μωρού

«Η φροντίδα των δοντιών πρέπει να ξεκινά από το πρώτο κιόλας δόντι που θα αρχίσει να ξεπροβάλλει», επισημαίνει η . Αρχικά, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα.

  • Πάρτε ένα μαλακό, βρεγμένο πανί ή κομμάτι γάζας.
  • Σκουπίστε απαλά τα ούλα και τα δοντάκια του μωρού σας μετά το τάισμα και οπωσδήποτε πριν τον ύπνο.
  • Με τον τρόπο αυτό θα απομακρύνεται τα βακτήρια που σε συνδυασμό με το γάλα αφήνουν πίσω τους μια κολλώδη πλάκα που βλάπτει τα δόντια που εμφανίζονται.
  • Και μόνο το γάλα, τόσο της πρώτης βρεφικής ηλικίας όσο και του θηλασμού, μπορεί να χαλάσει τα δόντια δεδομένου ότι περιέχει λακτόζη την οποία χρησιμοποιούν τα βακτήρια που περιέχει το στόμα για να παράγουν οξέα και να προκαλέσουν τερηδόνα.

Όταν αρχίσουν να βγαίνουν περισσότερα δόντια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πρώτη του οδοντόβουρτσα.
Επιλέξτε μια:

  • Μαλακή βούρτσα
  • Με μικρή κεφαλή
  • Και μεγάλη λαβή

Από τα πρώτα κιόλας δόντια μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε λίγη οδοντόπαστα μικρής περιεκτικότητας σε φθόριο (500ppm), τόση όσο το μέγεθος μιας φακής. Μετά τα δύο έτη χρησιμοποιήστε φθοριούχο οδοντόκρεμα με περισσότερο φθόριο (1000ppm) και σε ποσότητα όσο ένας αρακάς.

Μετά τα έξι χρόνια μπορεί το παιδί να χρησιμοποιεί οδοντόκρεμα ενηλίκων (1450ppm).

Το φθόριο έχει βρεθεί ως το πιο αποτελεσματικό φάρμακο ενάντια στη νόσο που θεραπεύει (την τερηδόνα) όμως όπως κάθε φάρμακο για να έχει ευεργετικά αποτελέσματα θα πρέπει να χρησιμοποιείται στην κατάλληλη δοσολογία. Ακολουθώντας τις δοσολογίες αυτές τις οποίες συστήνουν οι American Academy of Pediatric Dentistry και European Academy of Paediatric Dentistry αποφεύγετε την πιθανότητα παρενεργειών και εξασφαλίζετε την υγεία των δοντιών ακόμα και στις ηλικίες που το παιδί δεν μπορεί να ξεπλύνει και να φτύσει.

Βουρτσίζετε κανονικά τα δόντια του μωρού από μπροστά, από την πίσω επιφάνεια και στα πίσω δόντια και στην επιφάνεια που μασάμε. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας μέχρι τουλάχιστον τα έξι χρόνια όπου μπορεί πιθανώς να το κάνει μόνο του. Από την αρχή κιόλας μπορείτε να αφήνετε το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια μόνο του ώστε να εξοικειώνεται με τη διαδικασία, το τελικό όμως βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται από εσάς. Συνεχίστε να επιβλέπετε τη διαδικασία έως ότου το παιδί σας μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορεί να βουρτσίζει μόνο του επαρκώς.

Παρατηρείτε προσεκτικά τα δόντια του μωρού και ψάχνετε σημάδια φθοράς τους (λευκές ή καφέ κηλίδες και σχισμές στα δόντια). Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, κλείστε ένα ραντεβού με έναν παιδοδοντίατρο.

Ειδικά οι λευκές ή κίτρινες κηλίδες κοντά στα ούλα των δοντιών μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι τερηδόνας. Η αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι άμεση δεδομένου ότι η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια προχωρά με ραγδαίο ρυθμό!

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το παιδί σας πρέπει να κάνει την πρώτη του επίσκεψη σε παιδοδοντίατρο μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Στην επίσκεψη αυτή ο οδοντίατρος θα σας παράσχει συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα των δοντιών του μωρού, την οδοντοφυΐα, το φθόριο και τη χρήση πιπίλας ή θηλασμού δακτύλου.

Μπορεί να χρειαστούν δύο χρόνια ή και λίγο παραπάνω μέχρι να βγουν όλα τα δόντια του μωρού. Η διαδικασία αυτή, που ονομάζεται ανατολή δοντιών, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη τόσο για το παιδί όσο και για εσάς.

Κατά την ανατολή των δοντιών τα μωρά συνήθως κλαίνε και γκρινιάζουν. Μπορούν επίσης να παρουσιάσουν και άλλα συμπτώματα, όπως να τους τρέχουν τα σάλια τους, να πρήζονται τα ούλα και ίσως να κάνουν πυρετό.

Συμβουλές για να τους ανακουφίσετε τον πόνο

Κάτι να δαγκώνει: Δώστε στο παιδί να δαγκώσει ένα ειδικό παιχνίδι για τα πρώτα δόντια του μωρού ή μια κρύα πετσέτα. Μην του δώσετε κάτι που είναι αρκετά μικρό για να το καταπιεί ή παιχνίδια που περιέχουν μέσα κάποιο υγρό.

Τρίψιμο των ούλων: Τρίψτε τα ούλα του μωρού σας με ένα παγάκι σε γάζα ή ακόμα και με την οδοντόβουρτσά του.

Η ανακούφιση του πόνου: Δίνετε περιστασιακά στο παιδί παρακεταμόλη αλλά όχι χωρίς να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας. Μην του δώσετε ποτέ ασπιρίνη. Αν το παιδί είναι ασυνήθιστα οξύθυμο ή απαρηγόρητο, καλέστε τον παιδίατρό σας.

Προλαμβάνοντας την τερηδόνα

Για την πρόληψη της τερηδόνας, προτιμήστε να βάζετε στο μπιμπερό γάλα ή νερό. Αποφύγετε τους συσκευασμένους χυμούς, τα αναψυκτικά και άλλα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη. Αν συνηθίζετε να δίνεται στο παιδί σας το μπιμπερό κατά τη διάρκεια του ύπνου θα πρέπει να το γεμίζετε μόνο με νερό. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σάλιο σταματάει να βγαίνει στο στόμα και η δράση των βακτηρίων είναι ακόμη πιο έντονη. Τέλος μη τοποθετείτε ζάχαρη ή μέλι στην πιπίλα του μωρού σας.

 

v