Vintage ρούχα και αξεσουάρ: Συμβουλές και διευθύνσεις

Vintage ρούχα και αξεσουάρ: Συμβουλές και διευθύνσεις

Αν αγαπάτε τη μόδα, δεν γίνεται να μην αγαπάτε τα vintage. Κι αν αγαπάτε τα vintage, παρακάτω θα βρείτε κάποιες πολύτιμες συμβουλές για να τα ενσωματώνετε τέλεια στο στιλ σας, προκειμένου να το κάνετε ακόμα πιο ξεχωριστό.

Τι είναι vintage

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο όρος vintage αναφέρεται σε καινούργια ή μεταχειρισμένα είδη, τα οποία δημιουργήθηκαν σε περασμένες εποχές. Πιο συγκεκριμένα, τα ρούχα που δημιουργήθηκαν πριν την δεκαετία του 1920 αποτελούν αντίκες, ενώ όσα δημιουργήθηκαν μεταξύ των δεκαετιών 1920 και 1980 θεωρούνται vintage. Όσο για τον όρο retro (από το retrospective = αναδρομικό) που ίσως έχετε, επίσης, ακούσει αναφορικά με κάποιο στιλ, αυτός αφορά στοιχεία που μιμούνται το στιλ κάποιας παλαιότερης εποχής.

Στην αγορά των vintage θα βρείτε κατά κανόνα ρούχα που είναι ήδη φορεμένα και πιθανότατα φθαρμένα, όμως υπάρχει περίπτωση να βρείτε και αρκετά που δεν είναι ή και που έχουν ακόμα πάνω τις ταμπελίτσες τους. Συνήθως οι τιμές στα ρούχα αυτά είναι υψηλότερες.

Συμβουλές για vintage shopping:

Ξεχάστε τα «πρέπει»

Το βασικό χαρακτηριστικό του vintage shopping είναι η έκπληξη! Σε ένα κατάστημα με vintage ρούχα και αξεσουάρ δεν θα πας γιατί πρέπει να αγοράσεις π.χ. ένα καινούργιο τζιν. Θα είσαι περαστική από εκεί, θα μπεις μέσα χωρίς απαραίτητα να έχεις χρήματα για ψώνια πάνω σου και καθώς θα «χαζεύεις» ανυποψίαστη, θα εμφανιστεί μπροστά σου αυτό το συγκλονιστικό μεταξωτό πουκάμισο με τα κουμπάκια-πέρλες και την υποψία κιτρινίλας στη δαντέλα του γιακά που θα σου προκαλέσει ταχυκαρδία. Επίσης, τα vintage δεν έχουν εποχή. Δηλαδή, μπορεί μέσα στο κατακαλόκαιρο να βρείτε ένα καταπληκτικό μάλλινο, σταυρωτό παλτό (που είναι και της μόδας φέτος!). Να είστε, λοιπόν, ανοιχτόμυαλες όταν μπαίνετε σε ένα κατάστημα με vintage.

Βρείτε μία καλή μοδίστρα

Είναι πολύ πιθανό το φανταστικό vintage κομμάτι που θα βρείτε, να μην σας έρχεται ακριβώς στα μέτρα, καθώς πολλά από αυτά τα ρούχα έχουν ραφτεί στο χέρι και κατά παραγγελία. Αν χρειαστεί, λοιπόν, να κάνετε κάποια μεταποίηση, μην πάτε στην πρώτη μοδίστρα που θα συναντήσετε, αλλά αναζητήστε κάποια που να ξέρει καλά τη δουλειά και θα προσέξει ιδιαίτερα το ρούχο.

Ξεχάστε την τελειότητα

Ακριβώς όπως μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε ένα vintage ρούχο που σας «έρχεται» τέλεια, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε και κάποιο που να μην έχει ατέλειες. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για είδη που έχουν ζήσει ήδη μία (ή και περισσότερες) ζωές και έτσι έχουν πάνω τους σημάδια από την δική τους «ιστορία». Θα δείτε, όμως, ότι μια μικρή ατέλεια, π.χ. ένας λεκές ή ένα μπάλωμα, πάνω σε ένα υπέροχο κατά τα άλλο ρούχο δεν θα σας ενοχλήσει καθόλου (μπορεί ακόμα και να την αγαπήσετε).

Προσοχή, όμως: Υπάρχει περίπτωση να βρείτε και κομμάτια με πολύ έντονη μυρωδιά αντισκωριακού (π.χ. ναφθαλίνης) που να μη φεύγει με τίποτα. Αν δοκιμάζοντάς τα σας φανεί ενοχλητική, καλύτερα να τα αφήσετε στη θέση τους.

Πειραματιστείτε με μέτρο

Καθώς πρόκειται, κατά κανόνα, για οικονομικά ρούχα και αξεσουάρ, δεν χάνετε κάτι να δοκιμάσετε ή και να αγοράσετε κομμάτια κάπως... εκκεντρικά. Με αυτά μπορείτε να κάνετε πραγματικά ιδιαίτερες εμφανίσεις, αρκεί να τα συνδυάσετε με τα σύγχρονα ρούχα σας έτσι ώστε να προκύπτει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα –αν δεν θέλετε να δείχνετε σα να φοράτε αποκριάτικη στολή.

Τα αγαπημένα μας καταστήματα για vintage-shopping:

Troc – retro ντύσιμο (Δημ. Σούτσου, 39, Πλατεία Μαβίλη, 210-6442520): Από τα παλαιότερα καταστήματα στην Αθήνα με αυθεντικά κομμάτια εποχής –ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, τσάντες και μια μεγάλη συλλογή από καπέλα και μπιζού- από τις δεκαετίες του '20 και του '30 μέχρι και του '70 αλλά και σύγχρονα ρούχα από δεύτερο χέρι. Εδώ μπορείτε, επίσης, να πουλήσετε παλιά ρούχα και άλλα δικά σας αντικείμενα.

Yesterday's Bread (Καλλιδρομίου 87-89, Εξάρχεια, τηλ. 210 8811233): Από τα πιο δημοφιλή «vintag-άδικα» της Αθήνας, με εμπόρευμα που ανανεώνεται τακτικά, με είδη από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι δε τιμές τους είναι πολύ λογικές, ενώ θα βρείτε και μεγάλη ποικιλία σε παπούτσια.

Kilo Shop - φωτο (Ερμού 120, Μοναστηράκι, τηλ. 21 0323 7203): Νέα είσοδος στο vintage shopping και, μάλιστα, πολύ πρωτότυπη, αφού αμέτρητα vintage και επιλεγμένα σύγχρονα ενδύματα που θα βρείτε εκεί, τα αγοράζετε με το κιλό. Δηλαδή, πληρώνετε τα ρούχα ανάλογα με το βάρος τους. Οι δε τιμές είναι απίστευτα χαμηλές! Η συλλογή του ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με νέα είδη κάθε εβδομάδα.

Αμερικάνικη Αγορά - φωτο (Αθηνάς 30, Αθήνα, τηλ. 210 3217876): Από τις πλέον κλασικές πηγές vintage και παλιών ρούχων, εκεί θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε καπαρντίνες, παλτό αλλά και γούνες, καθώς και σε αξεσουάρ (καπέλα και τσάντες), ενώ δεν είναι απίθανο να ανακαλύψετε κάποια μοναδική βραδινή τουαλέτα. Τα άριστης κατάστασης ρούχα έρχονται στην πλειοψηφία τους από το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη και ανανεώνονται τακτικά.

Swap (Λαοδίκης 34, Γλυφάδα, τηλ. 210 8941100): Στο Swap θα βρείτε designer second hand ρούχα, τσάντες και αξεσουάρ, σε τιμές μειωμένες τουλάχιστον κατά 50% από τις αρχικές τους. Εκεί μπορείτε, επίσης, να αφήσετε τα δικά σας ελαφρώς μεταχειρισμένα ρούχα και αξεσουάρ, προς πώληση.

Μίμης, η πηγή των γυαλιών (Κάνιγγος 1 & Γλάδστωνος, πλατεία Κάνιγγος): Πρόκειται για ένα ιστορικό κατάστημα γυαλιών ηλίου και μυωπίας που στεγάζεται στον πεζόδρομο της Κάνιγγος από το 1962. Δεν έχετε δει πουθενά αλλού τόσα πολλά ζευγάρια γυαλιών μαζεμένα, ενώ από vintage θα βρείτε τεράστια ποικιλία με τα πιο απίθανα σχέδια από την δεκαετία του ΄70 και μετά, και φυσικά σε σούπερ χαμηλές τιμές (10-20 ευρώ).

Retrosexual Vintage Shop  - φωτο (Ταξιαρχών 133, Κορυδαλλός, τηλ. 6936997123): Το Retrosexual Vintage Shop είναι μία συλλογή vintage αντικειμένων από όλο τον κόσμο. Εκεί μπορεί κανείς να βρει αυθεντικά design αντικείμενα από τη δεκαετία του '20 έως και τη δεκαετία του '90 σε άψογη λειτουργική κατάσταση, όπως έπιπλα, διακοσμητικά για το σπίτι, καθώς και ρούχα και αξεσουάρ που έχουν συντηρηθεί με ιδιαίτερη φροντίδα, τα οποία πωλούνται ή και ενοικιάζονται.

Και online vintage shopping στα:

Vintage Lovers: Θα βρείτε vintage, second hand και ρετρό ρούχα και αξεσουάρ για άνδρες και γυναίκες, βιβλία και χαρτικά, είδη για το σπίτι, ενώ μέσω αυτού μπορείτε να πουλήσετε και τα δικά σας παλιά είδη.

Yoox: Στο Yoox θα βρείτε καταπληκτικά vintage ρούχα και αξεσουάρ επώνυμων οίκων σε τσιμπημένες, ωστόσο, τιμές.

Asos Marketplace: Στη στήλη marketplace του βρετανικού e-shop Asos θα βρείτε τεράστια ποικιλία σε vintage ρούχα και αξεσουάρ από Ευρώπη και Αμερική.

Μάθετε περισσότερα για το vintage shopping σε παλαιότερο άρθρο του In2life.gr.

v