Εργαστήριο: Γνωρίζω το σώμα μου και εκφράζομαι μέσα από αυτό

Εργαστήριο: Γνωρίζω το σώμα μου και εκφράζομαι μέσα από αυτό

Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο για παιδιά που ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού ξεκινά στις στις 16 Σεπτεμβρίου, από το Social Skills Project και την ειδική παιδαγωγό κ. Μαράνια Γκιόκα. Η ίδια μας μιλά για τους σκοπούς και τα οφέλη του εργαστηρίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 5 συναντήσεις.

Γνωρίζω το σώμα μου και εκφράζομαι μέσα από αυτό

Σύμφωνα με την κ. Γκιόκα, το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά που ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού. Ο σχεδιασμός του εργαστηρίου είναι εστιασμένος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως το έλλειμμα στην επικοινωνία, στις κοινωνικές δεξιότητες αλλά και στη φαντασία.

Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά, δουλεύοντας σε μικρές ομάδες, θα έχουν την ευκαιρία:

• να γνωρίσουν το σώμα τους, παρατηρώντας το δικό τους και το σώμα άλλων παιδιών και εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές
• να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες μίμησης των κινήσεων του σώματος άλλων παιδιών
• να συμμετέχουν σε θεατρικό παιχνίδι σχετικό με τα μέρη του ανθρώπινου σώματος
• να συμμετέχουν σε δραστηριότητες αναγνώρισης και έκφρασης συναισθήματος μέσα από το σώμα
• να συμμετέχουν σε εικαστικές δραστηριότητες εστιασμένες στα μέρη του σώματος (γλυπτική, κολάζ, ζωγραφική κ.ά.)

Τι μέσα θα χρησιμοποιηθούν στο εργαστήριο;

Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα οποία είναι οικεία στα παιδιά, όπως καθρέφτες, υφάσματα, αποκόμματα από περιοδικά, σαπούνια τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στη γλυπτική κ.ά.

Θα χρησιμοποιηθούν όμως και μέσα τα οποία θα διευκολύνουν τους μικρούς συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως οπτικοποιημένο πρόγραμμα για το ποιες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στην κάθε συνάντηση, οπτικοποιήση οδηγιών, ειδικό ρολόι για τη δόμηση του χρόνου και άλλα μέσα που ταιριάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μάθησης των παιδιών με αυτισμό.

Τι θα κερδίσουν τα παιδιά από αυτό;

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα δημιουργικό εργαστήριο, το οποίο είναι τροποποιημένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ατόμων με αυτισμό. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σώμα τους και το πώς να εκφράζονται μέσα από αυτό, και όλο αυτό μέσα σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης της επικοινωνίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων, αλληλεπιδρώντας με άλλα άτομα της ομάδας. Γενικά, θα κερδίσουν αυτό ακριβώς που αποτελεί τη φιλοσοφία του Social Skills Project, δηλαδή την ευκαιρία να διασκεδάζουμε, να μαθαίνουμε, να επικοινωνούμε, να κατανοούμε και να εξελισσόμαστε.

Ημέρες, τόπος και κόστος συναντήσεων

Το εργαστήριο ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 14 Οκτωβρίου, μετά από 5 συναντήσεις, ενώ θα έχει διάρκεια 1,5 ώρα. Θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στις 5.30, στον χώρο του Social Skills Project, στο Παγκράτι.

Το συνολικό κόστος του εργαστηρίου (5 συναντήσεις) είναι 85 ευρώ.

To Social Skills Project

Το Social Skills Project είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της επικοινωνίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων ατόμων που ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού.

Δημιουργήθηκε από τη Μαράνια Γκιόκα το 2011. Αρχικά, οι υπηρεσίες του προσφέρονταν κατ' οίκον. Από το Δεκέμβριο του 2012, το Social Skills Project απέκτησε τη δική του στέγη. Πρόκειται για ένα χώρο στο Παγκράτι, ο οποίος φτιάχτηκε με πολλή αγάπη. Είναι διαμορφωμένος για να φιλοξενεί τις ατομικές και ομαδικές συναντήσεις των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτό, καθώς και των οικογενειών τους.

Social Skills Project: Σπ. Μερκούρη & Αντήνορος 11, Παγκράτι (πλησίον Μετρό Ευαγγελισμού)

Επικοινωνία: 210 7248993, [email protected], www.socialskillsproject.com.

v