Σύμμαχος της γονιμότητας η γυμναστική

Σύμμαχος της γονιμότητας η γυμναστική

Η μέτρια άσκηση είναι ιδανική για τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν γρήγορα έγκυες, υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα που βρήκε ότι η ήπια γυμναστική αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι με εξαίρεση τις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, όσες ασκούνται σε δυνατή ένταση καθυστερούν να αποκτήσουν παιδί.

«Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που βρίσκει ότι η επίδραση της σωματικής άσκησης στη γονιμότητα σχετίζεται και με τον δείκτη μάζας σώματος της γυναίκας», λέει η Lauren Wise, αναπαραγωγική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και επικεφαλής της έρευνας.

H Wise και η ομάδα της έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερες από 3.500 Δανές, ηλικίας 18 έως 40 ετών, που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί σε διάστημα ενός έτους. Όλες διατηρούσαν μόνιμη σχέση και δεν ακολουθούσαν καμία αγωγή γονιμότητας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το 70% των γυναικών συνέλαβε παιδί.

Οι συμμετέχουσες υπολόγισαν τον αριθμό ωρών που ασκούνταν ανά εβδομάδα, καθώς και την ένταση της άσκησής τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετριοπαθής άσκηση, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή η κηπουρική συνδέεται με την ταχύτητα της σύλληψης, και ότι αυτό ισχύει για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως βάρους.

Οι γυναίκες που αφιέρωναν περισσότερες από 5 ώρες εβδομαδιαίως σε μέτρια άσκηση, είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια κάθε γόνιμης εβδομάδας, συγκριτικά με τις γυναίκες που γυμνάζονταν λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα.

Ωστόσο, γυναίκες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, οι οποίες ανέφεραν ότι ασκούνταν συστηματικά και έντονα, π.χ. κάνοντας aerobic, καθυστέρησαν να μείνουν έγκυες. Συγκεκριμένα, είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες από τις γυναίκες που δεν ασκούνταν τόσο έντονα.

Το παραπάνω συμπέρασμα, εντούτοις, αμφισβητούν κάποιοι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι οι συμμετέχουσες μπορεί να μην ήταν σαφείς σχετικά με το τι εννοούν «έντονη» άσκηση. Επιπλέον, το αποτέλεσμα δεν σημαίνει απαραίτητα πως υπεύθυνη της καθυστέρησης είναι η γυμναστική, αφού οι γυναίκες που άργησαν να συλλάβουν, μπορεί να αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα.

Το βάρος παίζει ρόλο στη γονιμότητα

Όπως εξηγεί ο Dr. Richard Grazi, γενετιστής που συμμετείχε στην έρευνα, σε γενικές γραμμές, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά στειρότητας, ενώ αντιμετωπίζουν συχνότερα επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Το πάχος είναι μεταβολικά ενεργό, καθώς δημιουργεί οιστρογόνα. Αυτά τα επιπλέον οιστρογόνα μπορούν να καταστείλουν άλλες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ωορρηξία. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες του κύκλου ή ακόμα και σε αμηνόρροια, δηλαδή έλλειψη έμμηνου ρήσης. Από την άλλη, δεν είναι σαφές γιατί οι λεπτές γυναίκες που ασκούνται έντονα, ενδέχεται να αργήσουν να μείνουν έγκυες», σχολίασε ο Grazi στο Reuters.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η απουσία λίπους στο σώμα μπορεί να λειτουργεί αρνητικά για τη γονιμότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι όσες ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό ή όσες υποφέρουν από ανορεξία, έχουν σοβαρά προβλήματα με τον κύκλο τους. Η άσκηση μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την ικανότητα του γονιμοποιημένου ωαρίου να ενσωματωθεί στην μήτρα. Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει πως αυτό συμβαίνει περισσότερο στις γυναίκες που ασχολούνται συστηματικά με το τρέξιμο ή την ποδηλασία.

«Πάντα συνιστώ στις ασθενείς μου να ασκούνται», λέει ο Grazi, «αλλά σε μέτρια επίπεδα ώστε να ωφελήσουν τη γονιμότητά τους».

Πηγή: Reuters.com

v