Κάντε τον χώρο σας να φαίνεται μεγαλύτερος

Κάντε τον χώρο σας να φαίνεται μεγαλύτερος

Οι καιροί δεν προσφέρονται ούτε για ανακαινίσεις ούτε για αγορά νέου σπιτιού. Αν, λοιπόν, η «καμαρούλα μια σταλιά» σας δημιουργεί αίσθημα κλειστοφοβίας, δείτε ποιες έξυπνες αλλαγές μπορείτε να κάνετε προκειμένου να διπλασιάσετε «στο μάτι» ακόμα και τους πιο μικρούς χώρους του σπιτιού.

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα

Το πιθανότερο είναι ότι με τα χρόνια, έχετε συγκεντρώσει στον χώρο που ζείτε, αμέτρητα μικρά και μεγάλα αντικείμενα, τα οποία αφενός δεν χρειάζεστε πια και αφετέρου μαζεύουν σκόνη που πρέπει κάθε λίγο να καθαρίζετε. Αν το καλοσκεφτείτε, όμως, έχετε περισσότερο ανάγκη από την απουσία τους παρά την παρουσία τους. Μην διστάσετε, λοιπόν, να ξεφορτωθείτε περιοδικά, διακοσμητικά κουτιά αλλά και μικροαντικείμενα πάνω σε τραπέζια και ράφια, και θα εκπλαγείτε από το πόσο θα «ανοίξει» ο χώρος.

Πολυχρηστικά αντικείμενα

Οι μικροί χώροι πρέπει να διαθέτουν τα άκρως απαραίτητα έπιπλα, τα οποία θα έχουν περισσότερες από μία χρήσεις. Αν πρόκειται, δηλαδή, για ένα μικρό διαμέρισμα, φροντίστε να έχετε ένα τραπέζι στην κουζίνα, το οποίο θα ανοίγει για να λειτουργεί και ως τραπεζαρία, αλλά και και που θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε ως γραφείο όποτε χρειάζεται. Φυσικά, αν ο χώρος είναι περιορισμένος, είναι προτιμότερο να έχετε laptop ή tablet και όχι έναν σταθερό υπολογιστή. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε καναπέ ή κρεβάτι που θα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους στο κάτω μέρος ή έναν καναπέ-κρεβάτι. Επίσης, λειτουργήστε έξυπνα τοποθετώντας διάφορα αντικείμενα (βιβλία, CD, χαρτικά) σε ράφια, τα οποία δεν θα εμποδίζουν την κίνησή σας στον χώρο.

Προτιμήστε το μικρό μέγεθος

Αποφύγετε να τοποθετήσετε ογκώδη έπιπλα, π.χ. πολυθρόνες με χοντρά μπράτσα ή σκελετό κρεβατιού που εξέχει από το στρώμα. Επιλέξτε λεπτά έπιπλα, ενώ αν πρόκειται για χώρο στον οποίο καλείτε συχνά κόσμο, σκεφτείτε την εναλλακτική των σκαμπό τα οποία όταν «μαζεύονται» μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο, ή των πουφ τα οποία μπορούν να αποθηκεύονται κάτω από το τραπέζι του σαλονιού.

Φωτεινά χρώματα

Μπορεί τα σκούρα και γήινα χρώματα να κάνουν έναν χώρο να δείχνει πιο ζεστός και φιλόξενος, όμως τα ανοιχτόχρωμα είναι αυτά που δημιουργούν την αίσθηση της άπλας και της φωτεινότητας. Για τον μικρό σας χώρο, λοιπόν, προτιμήστε είτε ψυχρά χρώματα, γαλάζιο ή λευκό, είτε παλ, π.χ. κίτρινο ή πράσινο. Επιπλέον, φροντίστε τα χρώματα που θα διαλέξετε για τους τοίχους να ταιριάζουν με αυτά των επίπλων ή των υφασμάτων του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσετε την εντύπωση ενός πιο ανοιχτού χώρου. Μία καλή ιδέα, επίσης, είναι να τοποθετήσετε σε έναν τοίχο μία ανοιχτόχρωμη ταπετσαρία με ρίγες, κάθετες αν θέλετε να δώσετε ύψος στον χώρο και οριζόντιες αν θέλετε να τον κάνετε να δείχνει ευρύτερος.

Φως

Το φως είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο που «ανοίγει» ένα μικρό χώρο. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοιχτά όλα τα παράθυρα για να μπαίνει άπλετο φως. Μία ιδέα, ακόμη, είναι να τοποθετήσετε τις κουρτινόβεργες πολύ ψηλότερα από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες (λίγο κάτω από ταβάνι), από τις οποίες θα κρεμάσετε μακριές ως το πάτωμα, ανοιχτόχρωμες και λεπτής ύφανσης κουρτίνες. Επίσης, τοποθετήστε «έξυπνα» φωτιστικά: Προτιμήστε spots που βιδώνουν στην οροφή και στρέψτε τα προς τα λιγότερο φωτεινά σημεία του σπιτιού, επιλέξτε πλαφονιέρες για την κουζίνα ή τις κρεβατοκάμαρες, ειδικά αν τα δωμάτια αυτά είναι χαμηλοτάβανα, ενώ  φωτιστικά δαπέδου είναι ιδανικά είτε δίπλα στα παράθυρα για να αντικαθιστούν το φυσικό φως της ημέρας, είτε σε σκοτεινές γωνίες.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Το δημοφιλέστερο και απλούστερο τρικ για να μεγαλώσετε έναν μικρό χώρο, είναι να τοποθετήσετε έναν μεγάλο καθρέφτη, ο οποίος θα αντανακλά το φως είτε από τα παράθυρα του σπιτιού είτε από διάφορα φωτιστικά. Ειδικά σε ένα μικρό μπάνιο, ένας καθρέφτης που καταλαμβάνει όλον τον τοίχο πάνω από τον νιπτήρα, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός πολύ μεγαλύτερου χώρου.

Διάφανες επιφάνειες

Έπιπλα ή αντικείμενα με διαφανείς επιφάνειες, «απλώνουν» το μάτι. Αυτά μπορεί να είναι ένα τραπέζι με γυάλινη επιφάνεια ή μία γυάλινη πόρτα στην ντουζιέρα που θα κάνει το μπάνιο να φαίνεται διπλάσιο.

v