Μήνας κατά του καρκίνου του μαστού: Δράσεις και ενημέρωση που σώζει ζωές

Μήνας κατά του καρκίνου του μαστού: Δράσεις και ενημέρωση που σώζει ζωές

Κάθε 68 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο πεθαίνει μια γυναίκα από καρκίνο μαστού. Οι γυναίκες, όμως, που υποβάλλονται σε μαστογραφία έχουν μόνο 4,7% ποσοστό θνησιμότητας. Συμπέρασμα; ΠΡΟ-ΛΗ-ΨΗ.

Οκτώβριος: Μήνας κατά του Καρκίνου του Μαστού

Δράσεις και ενημερωτικές εκστρατείες έχουν προγραμματιστεί για ακόμα μία χρονιά, καθώς ο Οκτώβριος έχει ανακηρυχτεί παγκοσμίως Μήνας κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού η συναυλία «Μίκης και Μάνος... in jazz», στην οποία συμμετέχουν το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή, η Ορχήστρα Πατρών και η Dulce Pontes. Η εκδήλωση γίνεται για την ενίσχυση των σκοπών του Ελληνικού Ιδρύματος της Έρευνας Καρκίνου ΕΛ.Ι.Ε.Κ. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί μία διαφορετική σκυταλοδρομία, στην οποία νικητές θα είναι όσοι θα συμμετέχουν (πεζοί, άτομα με αναπηρία, δρομείς, σκέιτερ, ποδηλάτες), δηλαδή όσοι θα μεταφέρουν το μήνυμα «Κινήσου ενάντια στον Καρκίνο». Μάθετε περισσότερα εδώ.

Στα εμπορικά πράγματα, η Pandora Jewelry Hellas στηρίζει έμπρακτα την εκστρατεία ενημέρωσης κατά του καρκίνου του μαστού με μία υπέροχη συλλογή κοσμημάτων που προσφέρονται σε ειδικές τιμές στα καταστήματά της και στο www.pandorashop.gr, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής».

Δείτε την ενδιαφέρουσα ενημερωτική καμπάνια Wish or Win

Πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Καθώς ο καρκίνος του μαστού έχει κατά βάση να κάνει με γενετικούς παράγοντες, όπως ορμόνες, παχυσαρκία, γενετικό έδαφος, κληρονομικούς συντελεστές κ.λ.π. δυνατότητα για πρωτογενή πρόληψη δεν υπάρχει. Υπάρχει, όμως, πολύ αποτελεσματική πρόληψη, δηλαδή έγκαιρη προσυμπτωματική διάγνωση:

Αυτοεξέταση

Καταρχήν, παρατηρείτε αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα των μαστών, αλλαγές στο σχήμα και στην υφή των θηλών και αν υπάρχει έκκριση από αυτές. Ο οπτικός έλεγχος γίνεται με 3 τρόπους. Σε όρθια στάση με τα χέρια χαλαρά κρεμασμένα κάτω, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι, παρατηρείτε πώς ακολουθούν την κίνηση οι μαστοί και προσέχετε για τυχόν αλλαγές της επιφάνειας του δέρματος των μαστών. Με τα χέρια στη μέση παρατηρείτε για αλλαγές στο περίγραμμα των μαστών ή για τυχόν τράβηγμα σε κάποια περιοχή.

Στη συνέχεια προχωράτε σε ψηλάφηση του μαστού και της μασχάλης. Πρόκειται για τη σημαντικότερη μέθοδο εξέτασης των μαστών και μπορεί να γίνει σε όρθια ή ξαπλωμένη θέση του σώματος και πάντα με τον ίδιο τρόπο, όσο συχνά επιθυμείτε. Με τα δάχτυλα του δεξιού σας χεριού ενωμένα αρχίστε να πιέζετε μαλακά αλλά σταθερά το μαστό, κάνοντας μικρές κυκλικές κινήσεις για να ψηλαφίσετε τον ιστό μεταξύ των δακτύλων σας και του τοιχώματος του θώρακα. Αρχίστε από το έξω μέρος του μαστού, κοντά στην αριστερή σας μασχάλη και ψηλαφίστε αργά και προσεκτικά με μικρές κυκλικές κινήσεις, γύρω από όλη την περίμετρο του μαστού σας.

Έπειτα μετακινήστε τα δάχτυλά σας κατά δύο εκατοστά πιο μέσα, προς την κατεύθυνση της θηλής και κάνετε τις ίδιες μικρές κυκλικές κινήσεις γύρω από το μαστό. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται για να ψηλαφίσετε όλη την επιφάνεια του μαστού, από το έξω μέρος προς τα μέσα, στη θηλή, και συνεχίστε και στο μέρος κάτω από τη μασχάλη. Εξυπακούεται ότι θα ψηλαφίσετε και τους δύο μαστούς.

Κλινική εξέταση

Ανεξάρτητα από την αυτοεξέταση, όλες οι γυναίκες μεταξύ 20-40 ετών πρέπει να εξετάζονται στους μαστούς από γιατρό κάθε τρία χρόνια, ενώ από τα 40 και μετά κάθε χρόνο. Η ψηλάφηση από γιατρό πρέπει να γίνεται πριν από κάθε άλλη εξέταση (υπερηχογράφημα ή μαστογραφία). Ωστόσο, αν συντρέχει λόγος, ακόμα και οι μικρότερης ηλικίας γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε περαιτέρω ή πιο τακτικές εξετάσεις.

Μάλιστα, σε γυναίκες ηλικίας έως 35 ετών, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, ο γιατρός θα συστήσει υπερηχογράφημα μαστού. Πρόκειται για μία εξέταση απλή, η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να σχηματίσει μια εικόνα του μαστού. Ο υπέρηχος είναι πολύ ευαίσθητος και μπορεί να ξεχωρίσει, για παράδειγμα, τη διαφορά ανάμεσα σε έναν συμπαγή όγκο και μία κύστη.

Στην ηλικία των 35 ετών οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία, η οποία είναι ακτινογραφία του μαστού, με το μηχάνημα του μαστογράφου. Αυτή δίνει πληροφορίες για ψηλαφητά ογκίδια αλλά και για μη ψηλαφητές ανωμαλίες. Ακόμα κι αν η μαστογραφία δεν δείξει κάτι ανησυχητικό, καλό είναι οι γυναίκες άνω των 40 να επαναλαμβάνουν την εξέταση κάθε χρόνο, έτσι ώστε ακόμα κι αν παρουσιαστεί οποιαδήποτε υποψία για καρκίνο να αντιμετωπιστεί πολύ έγκαιρα.

Αν από το υπερηχογράφημα ή τη μαστογραφία διαπιστωθεί κάποιος όγκος, θα χρειαστεί να γίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία, κυτταρολογική εξέταση και βιοψία.

Μετά τη διάγνωση

Η διάγνωση καρκίνου του μαστού είναι εμπειρία τραυματική για τις περισσότερες γυναίκες, καθώς αναγκάζονται να μπουν σε μία διαδικασία θεραπείας που φυσικά δεν είναι ευχάριστη για κανέναν. Για την ακρίβεια, δύο είναι οι διαθέσιμες θεραπείες για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού:

Τοπική θεραπεία: Σκοπό έχει να αντιμετωπίσει τον όγκο χωρίς να επηρεάσει το υπόλοιπο σώμα και περιλαμβάνει χειρουργική εκτομή και ακτινοθεραπεία.

Συστηματική θεραπεία: Χορηγούνται, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή από το στόμα, φάρμακα ώστε να αντιμετωπισθούν τα καρκινικά κύτταρα που πιθανώς έχουν διασκορπιστεί έξω από τον μαστό. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

(*) Με πληροφορίες από το www.iatronet.gr.

v