Tαχύτερη συνταξιοδότηση από 2 έως 7 χρόνια για μητέρες ανηλίκων

Tαχύτερη συνταξιοδότηση από 2 έως 7 χρόνια για μητέρες ανηλίκων

Πάνω από 100.000 είναι οι ασφαλισμένοι που πρέπει να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη τους μέχρι το τέλος του χρόνου, με βάση τις διατάξεις περί αναγνώρισης προϋπηρεσίας για το 2010, για να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας και να συνταξιοδοτηθούν από δύο μέχρι επτά χρόνια ταχύτερα.

Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι διασώζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας και δε χρειάζεται να κάνουν υπομονή μέχρι τα 67 για πλήρη σύνταξη ή τα 62 για μειωμένη (που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2013). Οι πλασματικοί χρόνοι είναι:

-Η στρατιωτική θητεία

-Ο πλασματικός χρόνος τέκνων

-Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας μέχρι 200 μέρες

-Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας μέχρι 200 μέρες 

-Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών μέχρι δύο έτη

-Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών

Τι ισχύει για μητέρες με ανήλικα τέκνα

Οι γυναίκες ασφαλισμένες, ειδικά οι μητέρες ανηλίκων του ΙΚΑ, διατηρούν το 50ο τους έτος για μειωμένη σύνταξη και το 55ο για την πλήρη. Επιπλέον, όσες απέκτησαν τέκνα μετά την 1η.1.2000 έχουν τη δυνατότητα κατοχύρωσης με το καθεστώς των 10.000 ημερών αποφεύγοντας έτσι τόσο την αύξηση του ορίου ηλικίας όσο και εκείνη του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης.

Τέλος, οι ασφαλισμένες του ΕΤΑΑ που βρίσκονταν κοντά στην 35ετία θα μπορέσουν να αποφύγουν την αύξηση ορίου ηλικίας και απαραίτητου χρόνου ασφάλισης που μεταβαίνει στα 59 μέχρι το 2012 και στα 62 από την 1η.1.2013.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

v