Δημόσιος Θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Δημόσιος Θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Ο δημόσιος θηλασμός είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει έντονα τις νέες μαμάδες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου μητέρες επικρίνονται για την κίνησή τους να θηλάσουν δημόσια, ενώ από την άλλη πλευρά συμβαίνει κάποιες γυναίκες να προβαίνουν στην πράξη του θηλασμού σε δημόσιο χώρο με "προκλητικό" τρόπο. Πώς αλήθεια μπορεί μια τέτοια υπέροχη πράξη, με εξαιρετικά οφέλη για τη μητέρα και το μωρό, να εδραιωθεί στην Ελλάδα δίχως εμπόδια ή περαιτέρω αντιδράσεις; Και τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες;

Θηλάζουν οι γυναίκες στην Ελλάδα;

Η παιδίατρος νεογνολόγος και πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας κ. Αναστασία Καραθανάση υπογραμμίζει καταρχάς πως στην Ελλάδα τα ποσοστά θηλασμού είναι αποθαρρυντικά. Αν και 8 στις 10 Ελληνίδες ξεκινούν να θηλάζουν, μέσα στο πρώτο εξάμηνο ούτε μία στις εκατό δε συνεχίζει. Οι λόγοι είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό οι γυναίκες δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον καθώς επίσης ότι δεν έχουν σωστή ενημέρωση και στήριξη από τον γυναικολόγο και τον παιδίατρό τους. Η κ. Καραθανάση αναφέρει πως στην Ελλάδα πολλοί παιδίατροι δεν έχουν επιστημονική γνώση πάνω στο θηλασμό (και κατ' επέκταση στο δημόσιο θηλασμό) με αποτέλεσμα να μην παρέχουν τη φροντίδα που χρειάζεται μια νέα μητέρα και ως εκ τούτου η ίδια να οδηγείται πολύ εύκολα στον αποθηλασμό.

Ο δημόσιος θηλασμός σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η κ. Καραθανάση αναφέρει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να προστατεύει τις γυναίκες που θηλάζουν δημόσια και πως παρόλο που και εδώ τα πράγματα χωλαίνουν -παρατηρούνται αντιδράσεις (ενίοτε ακραίες) απέναντι σε γυναίκες που τυγχάνει να θηλάζουν σε εξωτερικό χώρο- η κατάσταση στο εξωτερικό είναι συχνά χειρότερη, όπως σε κάποιες Πολιτείες των Η.Π.Α.

Συγκεκριμένα στο εξωτερικό: Στη Μ. Βρετανία ο δημόσιος θηλασμός προστατεύεται από νόμο: Έρευνα του 2004 έδειξε μάλιστα πως ένα ποσοστό 84% αποδέχεται τον δημόσιο θηλασμό όταν αυτός γίνεται με διακριτικό τρόπο. Στην Κίνα ο δημόσιος θηλασμός θεωρείται πράξη ντροπής από κάποιους, αλλά αποδεκτή από μια άλλη μερίδα. Στη Γαλλία ο δημόσιος θηλασμός είναι νόμιμος και ευρέως αποδεκτός. Στην Αμερική η αποδοχή του δημόσιου θηλασμού εξαρτάται από την κάθε Πολιτεία και τη δική της νομοθεσία. Ωστόσο, έχουν πλέον ψηφιστεί νόμοι που απαγορεύουν την αποπομπή μιας γυναίκας σε περίπτωση που εκείνη θηλάσει δημόσια. Η Ινδία δεν έχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να καλύπτει τον δημόσιο θηλασμό και οι αντιδράσεις εξαρτώνται από την εκάστοτε περιοχή της χώρας. Στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται ο δημόσιος θηλασμός, μιας και οι γυναίκες επιτρέπονται να δείχνουν δημόσια μόνο τα χέρια και μέρος του προσώπου τους. Στην Αυστραλία υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη διάκριση εναντίον γυναικών που θηλάζουν δημόσια. Στον Καναδά υπάρχει νόμος που προστατεύει τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών, χωρίς ωστόσο να εστιάζει στο θέμα του δημόσιου θηλασμού. Στη Γερμανία ο δημόσιος θηλασμός είναι αποδεκτός, αν και δεν υπάρχει κάποιος νόμος μέσω του οποίου να γίνεται ειδική μνεία. Στις Φιλιππίνες και στην Ταιβάν ο δημόσιος θηλασμός προστατεύεται από συγκεκριμένους νόμους ενώ υπηρεσίες και σχολεία διαθέτουν τις υποδομές προκειμένου οι μητέρες να μπορούν να θηλάζουν τα μωρά έξω από το σπίτι.

Τα οφέλη του δημόσιου θηλασμού

Το σημαντικότερο όφελος, σύμφωνα με την κ. Καραθανάση, για μια γυναίκα που θηλάζει δημόσια είναι ότι δεν χρειάζεται να "κουβαλήσει" τίποτε πάνω της (γάλα, μπιμπερό κλπ) και ως εκ τούτου μπορεί να μετακινηθεί ανά πάσα στιγμή με ιδιαίτερη ευκολία. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι έχει την ασφάλεια ότι θα παρέχει την καλύτερη τροφή στο μωρό της. Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η ίδια δεν απομονώνεται και αυτό είναι ευεργετικό για την ψυχολογία της. Και για το μωρό βέβαια τα οφέλη είναι τεράστια, μιας και πρώτον, λαμβάνει το γάλα που χρειάζεται και δεύτερον, δέχεται την αγάπη και την ψυχολογική στήριξη που του είναι απαραίτητη.

Τι μπορεί να αλλάξει

Αυτό που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα για να βελτιωθεί η κατάσταση γύρω από τον δημόσιο θηλασμό είναι να υπάρχει, καταρχάς, πιο έντονη η εικόνα των γυναικών που θηλάζουν δημόσια, για να είναι μια οικεία εικόνα που δεν προσβάλει. Επίσης είναι σημαντικό, όπως υπογραμμίζει η κ. Καραθανάση, να αλλάξουν οι υποδομές στην Ελλάδα (σε σχολεία, υπηρεσίες κλπ) προκειμένου να μπορεί μια γυναίκα να πηγαίνει στη δουλειά της και να κοινωνικοποιείται χωρίς να χρειάζεται να απομονώνεται ή να σταματά αναγκαστικά τον θηλασμό.

Πόσο πρέπει να θηλάζει μια γυναίκα

Η κ. Καραθανάση αναφέρει πως η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία ορίζει ως απαραίτητο τον θηλασμό για τον πρώτο χρόνο του μωρού. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ότι είναι σημαντικός για τα πρώτα δύο χρόνια. Η κ. Καραθανάση αναφέρει πως το μωρό θα πρέπει να θηλάζει ως τους 6 μήνες και στη συνέχεια να συνεχίζει το θηλασμό λαμβάνοντας συμπληρωματικά και άλλες τροφές. Μετά τον πρώτο χρόνο, το μωρό είναι σημαντικό να θηλάζει για ψυχολογικούς λόγους, για να έχει στήριξη και αγάπη.

Τι συμβουλή θα έδινε η ίδια σε μια μητέρα που θηλάζει δημόσια; Η κ. Καραθανάση επισημαίνει πως ο δημόσιος θηλασμός είναι καλό να μη γίνεται με προκλητικό τρόπο. Σημαντικό είναι να γίνεται ως μια φυσιολογική πράξη. Πάντως αναφέρει ότι ο δημόσιος θηλασμός δε χρειάζεται να γίνεται με πίεση, και ότι κάθε μητέρα καλό θα είναι να κάνει έτσι όπως αισθάνεται καλύτερα.

Δείτε το επίσημο βίντεο 2013 προώθησης του μητρικού θηλασμού από το Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN Ελλάδας! 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v