Διατροφή και θηλασμός: Όσα πρέπει να ξέρετε

Διατροφή και θηλασμός: Όσα πρέπει να ξέρετε

Πολλές νέες μαμάδες αναρωτιούνται αν θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή ενώ θηλάζουν. Η απάντηση είναι όχι. Ωστόσο υπάρχουν κάποεις διατροφικές συμβουλές που καλό θα είναι να ακολουθήσετε.

Οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να συνεχίζετε να λαμβάνετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων που παίρνατε πριν μείνετε έγκυος, κάτι που θα σας βοηθήσει και με την απώλεια βάρους μετά τον τοκετό. Δεν υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφύγετε. Για την ακρίβεια, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας φαγητά και αυτά που αγαπά όλη η οικογένεια.

Συγκεκριμένες τροφές που θα σας βοηθήσουν να παράγετε περισσότερο γάλα, δεν υπάρχουν. Όσον αφορά στο πώς η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το μωρό, είναι κάτι που θα πρέπει να το παρατηρήσετε εσείς. Αν διαπιστώσετε ότι ορισμένες τροφές δημιουργούν δυσφορία στο μωρό σας, δοκιμάστε να τις αποφύγετε και αναφέρετε το πρόβλημα στον παιδίατρο.

Έχετε, όμως, στο μυαλό σας τις παρακάτω σημαντικές διατροφικές συμβουλές:

-Πίνετε πολλά υγρά για να μένετε ενυδατωμένες. Πίνετε όταν διψάτε και πίνετε ακόμα περισσότερο αν τα ούρα σας είναι σκούρα. Συνιστάται συχνά στις γυναίκες να πίνουν ένα ποτήρι νερό ή χυμό κάθε φορά που θηλάζουν. Περιορίστε τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και οι συσκευασμένοι χυμοί. Βέβαια, η ποσότητα πρόσληψης υγρών δεν επηρεάζει την ποσότητα γάλακτος που θα παράγετε.

-Η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφεΐνης κατά την διάρκεια της ημέρας (έως 2 με 3 ποτήρια) κατά κανόνα δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στα μωρά που θηλάζουν. Η υπερβολική καφεΐνη, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει υπερένταση και αϋπνία στο μωρό.

-Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής δε μπορούν να αντικαταστήσουν την υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, είναι απαραίτητα σε κάποιες γυναίκες που θηλάζουν, οι οποίες ακολουθούν ταυτόχρονα και ισορροπημένη διατροφή. Ο γυναικολόγος σας θα σας ενημερώσει για το κατά πόσο χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα και τι πρέπει αυτό να περιλαμβάνει.

-Αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ κατά τον θηλασμό, θα πρέπει να αποφεύγεται. Ένα μικρό ποτό, μία φορά στο τόσο, είναι αποδεκτό, αλλά αποφύγετε να θηλάσετε για τουλάχιστον δύο ώρες μετά από αυτό.

Μπορεί ένα μωρό να είναι αλλεργικό στο μητρικό γάλα;

Οι έρευνες δείχνουν ότι το μητρικό γάλα ελάχιστα επηρεάζεται από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα. Οι μητέρες που θηλάζουν μπορούν να τρώνε ό,τι έτρωγαν πάντα και δεν χρειάζεται να αποφεύγουν συγκεκριμένες τροφές. Τα μωρά, άλλωστε, λατρεύουν τις διαφορετικές γεύσεις που δέχονται μέσω του μητρικού γάλακτος. Ορισμένες φορές μπορεί κάποιο μωρό να εμφανίσει ευαισθησία σε κάτι που θα φάει η μητέρα, π.χ. σε κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, όπως το γάλα και το τυρί. Τα συμπτώματα του μωρού που εμφανίζει αλλεργία σε κάτι που έφαγε η μαμά, μπορεί να είναι:

-Πράσινα κόπρανα με φλέμα ή/και αίμα, διάρροια, εμετός
-Κοκκινίλα, έκζεμα, δερματίτιδα, κνίδωση, ξηροδερμία
-Δυσφορία κατά την διάρκεια του θηλασμού ή μετά από αυτόν
-Κλάμα για πολλή ώρα, χωρίς να μπορεί κανείς να το παρηγορήσει
-Ξαφνικό ξύπνημα με δυσφορία
-Συριγμός ή βήχας

Τα μωρά που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα συνήθως αντιδρούν στις τροφές που καταναλώνει η μητέρα μέσα σε μερικά λεπτά ή στο πρώτο 24ωρο. Τα παραπάνω σημάδια δεν σημαίνουν ότι το μωρό είναι αλλεργικό στο ίδιο το μητρικό γάλα, αλλά σε κάτι που η μητέρα έφαγε. Αν σταματήσετε να τρώτε αυτό που ενδεχομένως ενοχλεί το μωρό σας, ή αν φάτε λιγότερο από αυτό, το πρόβλημα συνήθως θα περάσει από μόνο του. Ταυτόχρονα, αναφέρετε άμεσα στον παιδίατρο τα συμπτώματα αυτά.

Χορτοφαγική διατροφή

Αν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή ή κάποια διατροφή που δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε μορφή ζωικής πρωτεΐνης, είτε εσείς είτε το μωρό σας μπορεί να μην λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης Β12 που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας. Το ίδιο μπορεί να ισχύει ακόμα κι αν τρώτε κρέας αλλά όχι αρκετό. Στο μωρό η διατροφή αυτή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η απώλεια όρεξης, η μειωμένη κινητική ανάπτυξη, το να δείχνει πολύ κουρασμένο, να έχει αδύναμους μύες, να κάνει εμετό ή να εμφανίσει προβλήματα στο αίμα. Μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία σας και αυτή του μωρού σας λαμβάνοντας συμπληρώματα βιταμίνης Β12 ενώ θηλάζετε, με την έγκριση φυσικά του γυναικολόγου και του παιδιάτρου σας.

Άσκηση

Ο δραστήριος τρόπος ζωής σάς βοηθά να παραμένετε υγιής, να νιώθετε καλύτερα και να έχετε περισσότερη ενέργεια. Δεν επηρεάζει την ποιότητα ή την ποσότητα του μητρικό γάλακτος, ούτε την ανάπτυξη του μωρού σας. Αν το στήθος σας είναι μεγάλο και βαρύ, θα σας βοηθήσει κατά την άσκηση να φοράτε ένα αναπαυτικό αθλητικό σουτιέν με pads στο εσωτερικό για τις διαρροές. Είναι, επίσης, σημαντικό να καταναλώνετε πολλά υγρά. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε να ασκήστε, μετά τον τοκετό, ζητήστε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας.

*Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας-Τμήμα Γυναικείας Υγείας.

Πηγή: Womenshealth

v