Πώς να διαβάζετε με το μωρό σας: Συμβουλές για να αγαπήσει τα βιβλία

Πώς να διαβάζετε με το μωρό σας: Συμβουλές για να αγαπήσει τα βιβλία

Η πιο γαλήνια στιγμή της ημέρας, αυτή που οι περισσότερες νέες μαμάδες απολαμβάνουν ίσως περισσότερο από κάθε άλλη, είναι όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου, το μωρό χαλαρώνει και το βιβλίο γίνεται καλοτάξιδη βαρκούλα που θα το οδηγήσει στην αγκαλιά του Μορφέα!

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για να αξιοποιείτε πλήρως τα πρώτα βιβλία του μωρού σας και τον πολύτιμο χρόνο του διαβάσματος μαζί του:

Ώρα για αγκαλιές!

Το διάβασμα είναι μία πολύ καλή δικαιολογία για μία ακόμα αγκαλιά με το μωρό σας! Ο καλύτερος τρόπος να συνδέσει, λοιπόν, το μωρό σας το διάβασμα με κάτι όμορφο και οικείο είναι να το πάρετε στην αγκαλιά σας, γερμένο στο ένα χέρι σας και με την παλάμη σας να κρατάτε το βιβλίο. Το άλλο χέρι σας είναι ελεύθερο για να γυρίζει τις σελίδες και να δείχνει τις εικόνες στο μωρό.

Ποτέ δεν είναι νωρίς...

Μπορείτε να γνωρίσετε στο μωρό σας τον μαγικό κόσμο των βιβλίων ήδη από την ηλικία των 3 μηνών. Κάποια στιγμή που θα είναι ήρεμο, πάρτε το στην αγκαλιά σας, δώστε του ένα υφασμάτινο βιβλίο και αφήστε το να το αγγίξει, να το παρατηρήσει, ακόμα και να το δαγκώσει!

Από το ύφασμα στο χαρτί

Όταν το μωρό σας θα μπορεί πλέον να κάθεται, γύρω στους 6 μήνες, μπορείτε να «περάσετε» από τα υφασμάτινα στα πιο στέρεα βιβλία με τις στρογγυλεμένες γωνίες, τις φωτεινές εικόνες και τις διαφορετικές υφές. Από τους 6 μήνες και μετά στα μωρά αρέσουν τα βιβλία με «κρυμμένες» εικόνες, κάτω από άλλες μικρότερες σελίδες που μπορούν να σηκώσουν. Στους 9 μήνες μπορείτε να φέρετε το μωρό σε επαφή με το πρώτο του βιβλίο με ήχους, π.χ. κάποιο βιβλίο με ζωάκια πάνω στα οποία θα μπορεί να πατά και εκείνα να βγάζουν ήχους!

Εικόνες και λέξεις

Είναι πολύ σημαντικό, όταν διαβάζετε με το μωρό σας, να χρησιμοποιείτε τόσο εικόνες όσο και λέξεις. Τα μωρά μαθαίνουν κάνοντας: Βάζετε, λοιπόν, το δάχτυλό σας στην κάθε εικόνα και προφέρετε την λέξη στην οποία αντιστοιχεί, για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει το λεξιλόγιό του. Μάλιστα, μπορείτε, όσο μεγαλώνει, να του κάνετε και ερωτήσεις για τις εικόνες (π.χ. πού είναι η γατούλα;), αλλά και να χρησιμοποιείτε αστεία φωνή ενώ διαβάζετε για να κάνετε την διαδικασία ακόμα πιο διασκεδαστική!

Μωρό εν κινήσει

Τα μεγαλύτερα μωρά μπορεί να δυσκολεύονται να μείνουν για αρκετή ώρα ακίνητα, προκειμένου να τους διαβάσετε ένα βιβλίο. Παραμείνετε χαλαρή και μην τα πιέσετε! Αντίθετα, δοκιμάστε να συνδυάσετε το διάβασμα με μία δραστηριότητα, π.χ. υπάρχουν βιβλία που έχουν τραγουδάκια, με τα οποία το μωρό μπορεί να κουνηθεί ρυθμικά και να χτυπήσει παλαμάκια! Και αυτό διάβασμα είναι!

Κοινά γούστα

Όταν επιλέγετε βιβλία για το μωρό σας φροντίστε να βασίζεστε στα προσωπικά σας γούστα (όχι μόνο σε αυτά που σας προτείνουν φίλοι ή πωλητές), γιατί θα τα διαβάσετε αμέτρητες φορές! Μην ξεχνάτε, μάλιστα, ότι η σταθερότητα και η επανάληψη κάνουν τα μωρά να νιώθουν σιγουριά και να συμμετέχουν πιο ενεργά στις δραστηριότητες. Όταν θα έρθει η στιγμή που το νήπιο -πλέον- παιδί σας θα σας λέει όλο χαρά τι ακολουθεί στην επόμενη σελίδα του βιβλίου του, έχει ήδη μάθει να διαβάζει!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v