Πώς θα μάθετε στα παιδιά να φροντίζουν τον εαυτό τους

Πώς θα μάθετε στα παιδιά να φροντίζουν τον εαυτό τους

Τα παιδιά μπορούν να γίνουν ακόμα πιο χρήσιμα μέλη μέσα στην οικογένεια όταν γνωρίζουν πώς μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται. Με απλά βήματα ή τεχνικές, μπορούν να μάθουν από τους γονείς πώς να συμπεριφέρονται στο τραπέζι ή ακόμη με ποιο τρόπο μπορούν να συνεισφέρουν στις δουλειές του σπιτιού.

Διδάξτε τους κανόνες υγιεινής

Δείξτε στα παιδιά πώς να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι (ιδιαίτερα πριν το φαγητό), καθώς και με ποιον τρόπο να παραμένουν καθαρά κάθε φορά που χρησιμοποιούν την τουαλέτα. Διδάξτε τους τον σωστό τρόπο για να πλένουν τα δόντια τους τρεις φορές την ημέρα, ίσως σε συνεργασία με έναν παιδοδοντίατρο. Εξηγήστε τους πως τα προσωπικά τους είδη (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, οδοντόβουρτσα, πετσέτες κ.α.) δεν πρέπει να τα μοιράζονται με κανέναν άλλον για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να κολλήσουν μικρόβια.

Μάθετε στα παιδιά να κοιμούνται σωστά

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός μιας και το παιδί μπορεί να ηρεμήσει, να ξεκουραστεί και να οργανώσει καλύτερα την καθημερινότητά του, ενώ παράλληλα γίνεται λιγότερο νευρικό και αγχωμένο. Μπορείτε με μια σχετική πειθαρχία να οριοθετήσετε το ωράριο του παιδιού έτσι ώστε να κοιμάται συγκεκριμένες ώρες. Αν το παιδί σας πάντως αντιμετωπίζει διαταραχές στον ύπνο του, καλό θα ήταν να μιλήσετε με έναν παιδοψυχολόγο ο οποίος θα σας δώσει σωστές κατευθύνσεις για το πώς αυτό θα μάθει να κοιμάται σωστά δίχως να ταλαιπωρείται.

Δώστε προσοχή στην καθαριότητα

Η καθαριότητα δεν είναι υπόθεση μόνο των γονιών! Μπορείτε να μάθετε στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, και ίσως αρχικά στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού, ότι είναι απαραίτητο να διατηρούν το σπίτι, και κυρίως το δωμάτιό τους, καθαρό. Μάθετε στα παιδιά να μη πετούν σκουπίδια, μέσα και έξω από το σπίτι, ενώ καλό είναι να γίνονται από νωρίς συζητήσεις που θα βάζουν το παιδί σταδιακά στη φιλοσοφία του καθαρού και οικολογικού περιβάλλοντος (π.χ. για τη σημασία της ανακύκλωσης).  

Δείξτε τους πώς να τρώνε

Τα παιδιά, ξέρουμε όλοι, είναι εξαιρετικοί μιμητές των γονιών τους. Ως εκ τούτου εάν οι γονείς δεν έχουν καλές διατροφικές συνήθειες δεν θα πρέπει να περιμένουν από τα παιδιά τους το αντίθετο. Αυτό σημαίνει πως πριν εκπαιδεύσετε τα παιδιά να τρώνε σωστά, δείτε πώς εσείς οι ίδιοι μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στο τραπέζι (και προπάντων, μείνετε συνεπείς σε αυτές). Μάθετέ τους για τη σημαντικότητα των λαχανικών και των φρούτων, για τις κακές συνέπειες των πολλών γλυκών και για την ανάγκη να συμπεριλαμβάνονται τα όσπρια και τα ψάρια στο τραπέζι. Εννοείται πως είναι καλό να τους δείξετε πώς να κρατούν τα μαχαιροπίρουνα, πώς να έχουν τα χέρια τους στο τραπέζι και με ποιον τρόπο να μασούν την τροφή.

Βοηθήστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση

Ένα παιδί που πιστεύει στον εαυτό του και που νιώθει ασφάλεια με αυτό που είναι, μπορεί να κάνει καλύτερες επιλογές στη ζωή του και σαφέστατα μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια με μεγαλύτερη ευκολία. Οι γονείς που επιβραβεύουν τα παιδιά τους, που τα αγκαλιάζουν συχνά και που τους παρέχουν συναισθηματική κάλυψη δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου το παιδί να σταθεί πιο εύκολα στα πόδια του. Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που όλοι οι γονείς οφείλουν να χτίσουν στο παιδί από πολύ μικρή ηλικία, μιας και με αυτό τον τρόπο το θωρακίζουν στη σχολική και κοινωνική του ζωή.

Δείξτε τους πώς να ντύνονται

Μπορεί στους περισσότερους να φαντάζει εξαιρετικά εύκολο, όμως το ντύσιμο για ένα παιδί μπορεί να είναι πραγματικός γρίφος. Μάθετε στο παιδί σας πώς να βάζει τα εσώρουχα, τις κάλτσες, τα παπούτσια και τα ρούχα του για να μπορεί να εξυπηρετεί τον εαυτό του κάθε πρωί πριν πάει στο σχολείο. Μπορείτε (στα μεγαλύτερα παιδιά) να κάνετε και κάποια βασικά μαθήματα "στυλ", εξηγώντας κάποιους συνδυασμούς χρωμάτων που το παιδί μπορεί να αφομοιώσει, ακόμα και υπό τη μορφή παιχνιδιού.

Μάθετε στο παιδί πώς να κάνει "εύκολες" δουλειές

Προφανώς δεν εννοούμε τις βαριές δουλειές του σπιτιού αλλά υπάρχουν μικρά πράγματα που κάθε παιδί (ανάλογα με την ηλικία του) μπορεί να κάνει μέσα στο σπίτι, προκειμένου να νιώσει και εκείνο ωφέλιμο αλλά και να βοηθήσει την οικογένειά του. Μπορεί, για παράδειγμα, να βάζει τα σκουπίδια στον κάδο, να ξεσκονίζει την βιβλιοθήκη του, να τακτοποιεί τα συρτάρια της ντουλάπας του, να πλένει τα πιάτα που χρησιμοποιεί ή να βοηθά τη μητέρα του στο μαγείρεμα. Ακόμα και οι δουλειές, αν τις παρουσιάσετε έξυπνα, μπορούν να αποτελέσουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι!

v