Πώς θα κάνετε τα παιδιά να αγαπήσουν την άσκηση

Πώς θα κάνετε τα παιδιά να αγαπήσουν την άσκηση

Οι αθλητικές δραστηριότητες και η προώθηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου μπορούν να ενισχύσουν την καλή υγεία των παιδιών και να απομακρύνουν τους κινδύνους της παχυσαρκίας, της αυξημένης χοληστερόλης, αλλά και προβλημάτων στους μυς και τα οστά. Δείτε πώς θα κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει την άσκηση.

Ποια είναι η ιδανική άσκηση

Όσο τα παιδιά είναι σε μικρή ηλικία, από 2 έως 5 ετών, δραστηριότητες όπως βόλτες σε πάρκα, ποδήλατο, παιχνίδι με την μπάλα, αποτελούν την ιδανική άσκηση, αφού δεν απαιτούν από τα παιδιά ιδιαίτερες ικανότητες. Στις ηλικίες αυτές, η άσκηση πρέπει να αποτελεί ψυχαγωγία, με δραστηριότητες όπως ο χορός ή η κολύμβηση.

Μεγαλώνοντας, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν πιο συστηματικά σε ομαδικά αθλήματα ή σε αθλήματα που απαιτούν περισσότερη δύναμη, ταχύτητα και ειδικές επιδεξιότητες. Δεν χρειάζεται, όμως, να το παρακάνουν. Από τη ηλικία των 6 έως τα 12 χρόνια τους, μία ώρα την ημέρα είναι ιδανική για να ασκηθούν τα παιδιά επαρκώς.

Πώς θα... τα βάλετε στο παιχνίδι

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς:

Μην επιβάλλετε στα παιδιά ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης. Φέρτε τα σε επαφή με διάφορα είδη και παροτρύνετέ τα να επιλέξουν εκείνα αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο. Σε μικρές ηλικίες, μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς στα αθλήματα αυτά, προκειμένου να γίνουν ακόμη πιο διασκεδαστικά και ελκυστικά για τα παιδιά.

Διώξτε τα από το σπίτι. Παροτρύνετε τα παιδιά να περνούν περισσότερες ώρες σε πάρκα και γήπεδα παρά στο σπίτι.

Παίξτε μαζί τους. Δραστηριοποιηθείτε μαζί με τα παιδιά είτε σε παιχνίδια όπως κρυφτό, κυνηγητό κ.λπ., είτε σε παιχνίδια που απαιτούν σκέψη, όπως σκάκι και επιτραπέζια.

Περπατήστε, όποτε μπορείτε να αποφύγετε το αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μάθετε στα παιδιά ότι το περπάτημα είναι πολύ καλή άσκηση όταν δεν προλαβαίνουν να ασκηθούν κάπως αλλιώς.

Χαρίστε τους αθλητικά αξεσουάρ, όπως μπάλες, ρακέτες, σχοινάκια, φρίσμπι και roller skates.

Ελάτε σε επαφή με άλλους γονείς και οργανώστε μαζί ομαδικά παιχνίδια σε κάποιο κοντινό πάρκο για τα παιδιά σας.

Επαινέστε τις επιτυχίες τους και δώστε κουράγιο στα παιδιά όταν απογοητεύονται από τις ικανότητες και τα ταλέντα τους.

Δώστε το καλό παράδειγμα. Αν το παιδί σας βλέπει εσάς να γυμνάζεστε, το πιθανότερο είναι ότι θα θέλει και εκείνο να ασκηθεί. Διαφορετικά, θα το βρίσκετε μονίμως δίπλα σας στον καναπέ.

Πηγή: BHF.org.uk

 

 

v