Γάμος: Όσα θα θέλατε να ξέρετε πριν το μεγάλο «ναι»

Γάμος: Όσα θα θέλατε να ξέρετε πριν το μεγάλο «ναι»

Ο γάμος είναι μία από τις σπουδαιότερες και πιο όμορφες συμβάσεις που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του –αν πετύχει! Ακόμα, βέβαια, κι αν τελικά ένας γάμος καταλήξει σε χωρισμό, είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να κρατήσει μόνο τις όμορφες στιγμές (που οπωσδήποτε υπήρξαν) και να μη μένει με μνησικακίες και ερωτηματικά, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε έναν... επόμενο και πιο ευτυχισμένο γάμο! Αυτή τη δεύτερη φορά, όμως, γνωρίζοντας όσα δεν γνώριζε την πρώτη...

Η επικοινωνία είναι το παν

Όλοι συμφωνούν σε αυτό. Πόσοι πραγματικά το κάνουν πράξη; Μόνο αυτοί που ακούν προσεκτικά όσα έχει να πει ο άλλος, χωρίς να τον κρίνουν, χωρίς να αντιδρούν επιθετικά (ακόμα κι αν διαφωνούν) και χωρίς να διακόπτουν για να πουν πώς οι ίδιοι νιώθουν ή σκέφτονται για το ίδιο θέμα. Αυτό, φυσικά, είναι αμφίδρομο.

...Όμως ακόμα πιο παν(ω) είναι ο ερωτισμός

Στον ερωτισμό περιλαμβάνεται το φλερτ, το σεξ, ο ρομαντισμός και το να θες να βγαίνεις ραντεβού με τον σύντροφό σου όπως ήθελες τον πρώτο καιρό, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει.

Γάμος δεν σημαίνει παντοτινή ευτυχία

Για την ακρίβεια, στον γάμο «βγαίνουν» όλα αυτά που μας θυμώνουν και μας ενοχλούν στον άλλον. Όλες οι δυσλειτουργίες της σχέσης μας, αλλά και οι κακές -μαζί με τις καλές- πλευρές του εαυτού μας. Με λίγα λόγια, είναι άσκοπο να αναζητά κανείς την ευτυχία στον γάμο, όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι μία υγιής σχέση εξορισμού φέρνει ευτυχία. Ο γάμος από τη φύση του φέρνει στην επιφάνεια τις δυσλειτουργίες μας, τους βάζει φωτιά και μας βοηθά, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να ωριμάσουμε.

Πρέπει να σου αρέσει ο σύντροφός σου!

Να σου αρέσει εμφανισιακά, αλλά και σαν τύπος. Να περνάς χρόνο μαζί του, να τον κοιτάς και να λες «μα τι όμορφο / γοητευτικό / γλυκό άνδρα έχω!», και να λέει και εκείνος το ίδιο για εσένα. Εξίσου σημαντικό είναι να αρέσετε ο ένας στον άλλον σαν χαρακτήρες, για να χαίρεστε να κάνετε πράγματα μαζί. Άλλωστε, παντρεύεσαι κάποιον επειδή τον επιλέγεις, όχι επειδή έτυχε!

Όσα περισσότερα δίνεις στον γάμο τόσο περισσότερα θα πάρεις

Θυμάστε τον πρώτο καιρό της σχέσης σας; Αφιερώνατε στον σύντροφό σας όσο περισσότερο χρόνο μπορούσατε, του κάνατε εκπλήξεις, δώρα, κάνατε σεξ με κάθε ευκαιρία. Και με έναν μαγικό τρόπο, τα πάντα στη ζωή σας έδειχναν να πηγαίνουν καλά. Είχατε τρομερή ενέργεια για δουλειά (και αυτό απέφερε καρπούς), είχατε καλύτερες σχέσεις με τους γύρω σας. Σταδιακά, όμως, στον γάμο οι προτεραιότητες μπορεί να αλλάξουν. Να χρειάζεστε περισσότερα χρήματα, να αναλάβετε μία ακόμα δουλειά, μετά έρχονται τα παιδιά. Και σιγά-σιγά μειώνονται αυτά που δίνετε και, αναπόφευκτα, αυτά που παίρνετε.

Η απόκτηση παιδιών είναι επιλογή

Το αν ένα ζευγάρι θα κάνει παιδιά ή όχι είναι απόφαση που αφορά μόνο το ζευγάρι, και σίγουρα δεν είναι υποχρέωση. Αμέτρητα ζευγάρια που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά παραμένουν ευτυχισμένα, μετά από πολλά χρόνια γάμου. Εξίσου ευτυχισμένα είναι τα ζευγάρια που δεν απέκτησαν παιδιά και αποφάσισαν κάποια στιγμή να χωρίσουν.

Είστε διαφορετικοί (και έτσι θα παραμείνετε)

Δεν είναι λίγοι αυτοί που παντρεύονται με την ελπίδα ότι ο σύντροφός τους θα αλλάξει όλα όσα τους ενοχλούν μετά τον γάμο. Ακόμα κι αν τον πρώτο καιρό και οι δύο προσπαθούν να αναδείξουν τον καλύτερό τους εαυτό, στην πορεία απλά επιβεβαιώνεται η διαφορετικότητα. Αν δεν αποδεχθείτε ότι μπορεί να έχετε διαφορετικές απόψεις για κάποια πράγματα, και να είναι και οι δύο εξίσου σωστές, και να μην υπάρχει πρόβλημα, δεν θα καταφέρετε να ευτυχίσετε στον γάμο σας. Αν τα πράγματα, λοιπόν, μεταξύ σας δεν δείχνουν καλά από την αρχή, μην περιμένετε να φτιάξουν στο μέλλον. Δεν θα φτιάξουν.

Ο γάμος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Όταν ο βιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Brain Rules», John Medina, ερωτήθηκε από διάφορους άνδρες «ποιο είναι το σπουδαιότερο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας πατέρας;», απάντησή του ήταν το εξής αποστομωτικό: Πηγαίνετε σπίτι και αγαπήστε τη γυναίκα σας. Αυτό ουσιαστικά που εννοούσε ο Medina είναι ότι ο γάμος έχει έναν ευγενέστερο στόχο από το να κάνει δύο ανθρώπους ευτυχισμένους. Η επένδυση που κάνετε με έναν γάμο έχει άμεση επίπτωση και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας (κατά βάση στα παιδιά σας) και κατ'επέκταση στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

v