Οι συνήθειες που βλάπτουν τον γάμο σας

Οι συνήθειες που βλάπτουν τον γάμο σας

Μήπως βλάπτετε την σχέση σας, χωρίς να το καταλαβαίνετε; Δείτε επτά συνήθειες των ζευγαριών που οι επιστήμονες λένε ότι μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά συζυγικά προβλήματα.

Τρώτε ανθυγιεινά 

Όλοι ξέρουμε ότι όλα τα κρεμώδη, λιπαρά, πικάντικα, τηγανιτά κ.λ.π. κάνουν κακό στην καρδιά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ohio, ωστόσο, υποστηρίζουν πως οι τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να κάνουν κακό και στην σχέση σας. Για τις ανάγκες μελέτης, η οποία θα συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του 2014, ζητήθηκε από ζευγάρια να καταναλώσουν γεύματα με burgers στο εργαστήριο. Ο ένας από τους δύο συντρόφους έφαγε ένα πολύ λιπαρό και «βαρύ», ενώ ο άλλος ένα με βάση τα λαχανικά. Στην συνέχεια τους ζητήθηκε να συζητήσουν μεταξύ τους «ευαίσθητα» θέματα, όπως τα χρήματα, τα πεθερικά, οι δουλειές του σπιτιού και ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά. Στη συνέχεια, τους έγιναν αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι τα λιπαρά φαγητά κάνουν τους ανθρώπους να στρεσάρονται περισσότερο και να γίνονται πιο αντιδραστικοί στους συζυγικούς καβγάδες.

Δεν ήσασταν ποτέ «γελαστός» τύπος

Οι γυναίκες με χαμόγελα «χαμηλής έντασης» στις φωτογραφίες των παιδικών και φοιτητικών τους χρόνων έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν ως ενήλικες, συγκριτικά με τις γυναίκες που στις φωτογραφίες τους έβγαιναν πολύ χαμογελαστές. Ένα μεγάλο, φωτεινό χαμόγελο, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου DePauw, αντιπροσωπεύει μία υποβόσκουσα θετική τοποθέτηση του ατόμου ως προς το πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο –στοιχείο, αναμφίβολα, ωφέλιμο σε έναν γάμο. Οι γελαστοί άνθρωποι, λένε οι ειδικοί, μπορεί να είναι από αυτούς που αναζητούν και επιδιώκουν τις σταθερές σχέσεις, και, καθώς το χαμόγελο είναι μεταδοτικό, οι σύντροφοί τους μπορεί να γίνουν εξίσου ευτυχισμένοι μαζί τους.

Το καλό με το χαμόγελο; Αν θέλετε μπορείτε να το προσποιηθείτε μέχρι να καταφέρετε να το αποκτήσετε. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και το χαμόγελο με το ζόρι είναι ικανό να μας κάνει πιο χαρούμενους, γιατί οι εκφράσεις του προσώπου μας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που νιώθουμε.

Δεν έχετε τους μηχανισμούς προστασίας γάμου

Θα ήταν ψέμα να πείτε πως δεν προσέχετε έναν γοητευτικό άνδρα, όταν σας χαμογελά. Κάθε γυναίκα θα τον πρόσεχε. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να το παραδεχτείτε. Όταν, όμως, είστε πραγματικά, βαθιά δεσμευμένη με έναν άνδρα συμβαίνει κάτι παράξενο: Όταν αντιληφθείτε πως ο άγνωστος αυτός σας φλερτάρει, ξαφνικά γίνεται λιγότερο γοητευτικός στα μάτια σας. Οι επιστήμονες το ονομάζουν «μηχανισμό προστασίας» και είναι πολύ πιθανό να μην έχετε αντιληφθεί καν ότι τον έχετε. Με τον ίδιο τρόπο, γυναίκες που δεν είναι (πια) τόσο στενά δεμένες με τον σύντροφό τους, έλκονται από έναν όμορφο άνδρα όταν τις φλερτάρει, τόσο όσο και γυναίκες που είναι αδέσμευτες. Αν, λοιπόν, συνηθίζετε να γοητεύεστε από τους διάφορους υποψήφιους γαμπρούς που σας γλυκοκοιτάζουν, ίσως θα πρέπει να προβληματιστείτε.

Στο ενοίκιο

Η αγορά ακινήτων καταρρέει και μαζί με αυτήν και ο γάμος σας. Αν το σπίτι στο οποίο ζείτε σας ανήκει έχετε περισσότερες πιθανότητες να παραμείνετε μαζί. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα οικονομολόγων του Hunter College, οι οποίοι συνέδεσαν την ιδιοκτησία ακινήτου με την συχνότητα διαζυγίων. Γιατί; Γιατί όταν η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε ύφεση, οι ιδιοκτήτες τείνουν να μένουν στους γάμους τους, επειδή είναι πιο δύσκολο να πουλήσουν το ακίνητο και φοβούνται μη χάσουν λεφτά. Καθώς, λοιπόν, περιμένουν να ανακάμψει η αγορά, καταλήγουν να τα ξαναβρίσκουν μεταξύ τους. Καλώς ή κακώς, το να μη σας ανήκει το σπίτι αφαιρεί τον παράγοντα «κάτσε-να-δούμε-πώς-θα-πάει» και το κάνει πιο εύκολο και για τους δύο να αποχωρήσουν.

Ο υλισμός δεν φέρνει την ευτυχία

Όταν γνωρίσατε τον σύντροφό σας πιστέψατε ότι βρήκατε την «αδερφή ψυχή» σας, αφού μπορούσε να ξεχωρίζει τα Louboutin από τα Manolo Blahnik. Και εκείνος συγκινήθηκε όταν αναγνωρίσατε ότι η γραβάτα του είναι Armani. Ο γάμος σας φαινόταν ονειρικός –ή τουλάχιστον σούπερ-στιλάτος. Οι επιστήμονες, όμως, του Brigham Young University, σε πρόσφατη μελέτη τους, βρήκαν ότι τα ζευγάρια που παραδέχονται πως λατρεύουν το χρήμα και την πολυτέλεια εμφανίζουν 10-15% χαμηλότερη σταθερότητα στον γάμο τους, από τα ζευγάρια που λένε πως το χρήμα δεν έχει μεγάλη σημασία γι'αυτούς. Τα πρώτα ζευγάρια τσακώνονται πιο συχνά για οικονομικά ζητήματα, ακόμα κι αν είναι ευκατάστατα, και ανταποκρίνονται λιγότερο στις ανάγκες του άλλου. Μάλιστα, ο γάμος ανάμεσα σε δύο υλιστές είναι σε χειρότερη μοίρα, από έναν γάμο στον οποίον μόνο ο ένας από τους δύο είναι μανιακός με τα ψώνια.

Συναναστρέφεστε με τη λάθος παρέα

Το διαζύγιο είναι κάτι συνηθισμένο. Μετρήστε πόσοι φίλοι και γνωστοί σας έχουν χωρίσει. Εσείς, όμως, υποστηρίζετε ότι δεν θα χωρίσετε. Βρίσκεστε, όμως, στην ομάδα υψηλού κινδύνου αν συναναστρέφεστε τακτικά με διαζευγμένους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Brown. Τα άτομα στο κοινωνικό σας δίκτυο -αυτοί με τους οποίους βλέπεστε αρκετά συχνά- μπορούν να επηρεάσουν τις απόψεις σας περί γάμου. Άτομα με χωρισμένους φίλους έχουν 147% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν επίσης. Στατιστικά, όσο περισσότερους διαζευγμένους φίλους και γνωστούς έχετε, τόσο πιο πιθανό είναι να πείτε μια μέρα στον άνδρα σας «ας χωρίσουμε και εμείς».

Καπνίζετε μόνοι

Εκείνος κατάφερε να το κόψει. Εσείς, όμως, όχι. Έτσι σχηματίζεται ένας φαύλος κύκλος: Καπνίζετε, παραπονιέται, τσακώνεστε, στρεσάρεστε και τότε χρειάζεστε ακόμα ένα τσιγάρο. Ωστόσο, ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Αυστραλίας βρήκε ότι το κάπνισμα δεν αποτελεί υψηλό κίνδυνο διαζυγίου, αν καπνίζουν και οι δύο σύντροφοι. Τα ποσοστά διαζυγίου, όμως, αυξάνονται σημαντικά (από 67 έως 95%) όταν μόνο ένας από τους δύο συντρόφους -ιδιαίτερα η γυναίκα- καπνίζει. Κόψτε το, λοιπόν, για να σώσετε την (έγγαμη) ζωή σας.

Πηγή: Oprah.com

v