Παραμύθια για παιδιά που δε... μασάνε

Παραμύθια για παιδιά που δε... μασάνε

Χρειάζεται μεγάλη υπομονή από τους γονείς όταν ένα παιδί είναι δύσκολο στο φαγητό, αλλά χρειάζεται και πυγμή, για να μην υποκύψουν στις ανθυγιεινές προτιμήσεις του. Ποια μαμά, όμως, μπορεί να επιδείξει με επιτυχία τα ταλέντα αυτά, όταν αναγκάζεται σχεδόν καθημερινά να πετά το φαγητό του παιδιού στα σκουπίδια;

Όπως σε άλλα καθημερινά «προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι γονείς με τα παιδιά, έτσι και σε αυτό του φαγητού, λύσεις μπορούν να δώσουν τα βιβλία! Τα παρακάτω βιβλία έχουν γραφτεί με σκοπό να δώσουν στους γονείς χρήσιμες συμβουλές για το πώς να διαχειριστούν ένα παιδί που δεν τρώει εύκολα αλλά και να βοηθήσουν το παιδί να αγαπήσει την σωστή διατροφή.

Παράλληλα, τα βιβλία αυτά θα δημιουργήσουν μία ακόμα ευκαιρία να περάσετε χρόνο με το παιδί, να συζητήσετε για τις διατροφικές του προτιμήσεις, αλλά και να του κινήσετε την περιέργεια να δοκιμάσει νέες τροφές!

Γνωρίστε τα βιβλία:

«Παραμύθι, μύθι, μύθι... το Κουκί και το Ρεβύθι», της Κάρμεν Ρουγγέρη

(Εκδόσεις Heaven, τιμή: 9,99 ευρώ, αγοράστε το online από εδώ)

Στο υπέροχο βιβλιο-cd με θέμα την διατροφή των παιδιών, τα τρόφιμα που συνήθως οι γονείς δυσκολεύονται να εντάξουν στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους γίνονται πιο οικεία και προσιτά. Έτσι, το κουκί, το ρεβίθι, η φακή, το φασόλι, η φάβα και το μπιζέλι αποφάσισαν να διηγηθούν και να τραγουδήσουν την ιστορία τους.

«Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε», της Ελένης Χαρατσή-Γιωτάκη

(Εκδόσεις Μεταίχμιο, τιμή: 6,11 ευρώ, αγοράστε το online από εδώ)

Στους ήρωες του βιβλίου το παιδί θα αναγνωρίσει τον εαυτό του και κάποιες από τις συμπεριφορές του, ενώ θα συνειδητοποιήσει την ωφέλεια της υγιεινής δίαιτας. Στις τελευταίες σελίδες δίνονται πολύτιμες πληροφορίες για θέματα υγιεινής διατροφής και περιλαμβάνονται ευχάριστες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι γονείς με τα παιδιά.

«Η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν έτρωγε το φαγητό της», Έρη Ρίτσου

(Εκδόσεις Κέδρος, τιμή: 12,11 ευρώ, αγοράστε το online από εδώ)

Ξέρετε εσείς κανένα παιδάκι που να μην τρώει το φαγητό του; Εγώ ξέρω. Καμηλοπαρδαλάκι όμως ξέρετε; Ε, λοιπόν, αυτή είναι η Νεφέλη. Μια μικρούλα καμηλοπάρδαλη που δεν μπορεί να κατεβάσει μπουκιά απ' τα δροσερά, τρυφερά φυλλαράκια που με τόση φροντίδα εξασφαλίζει η μαμά της. Πόσο στεναχωριέται αυτή η καημένη μαμά, πόσο ανησυχεί! Αλλά η Νεφέλη το βιολί της. Ώσπου μια μέρα ένας μεγάλος κίνδυνος θα κάνει τη Νεφέλη να καταλάβει πολλά πράγματα και ν' αλλάξει ...βιολί.

«Μια φορά ήταν... η Κολοτούμπα», της Σοφίας Μαντούβαλου

(Εκδόσεις Καστανιώτη, τιμή: 10 ευρώ, αγοράστε το online από εδώ)

Οι περιπέτειες της Κολοτούμπας, μέσα από την υπέροχη εικονογράφηση του Νίκου Μαρουλάκη, θα βοηθήσουν παιδιά από 5 ετών, γονείς και παιδαγωγούς να «αποκτήσουν» σωστές συνήθειες διατροφής.

«Ο Χάρης στη χώρα των χορτάτων παιδιών», της Ειρήνης Βασιλείου

(Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, τιμή: 13,14 ευρώ, αγοράστε το online από εδώ)

Ο Χάρης έχει χαθεί μέσα στην αφθονία των φαγητών, των γλυκών, των παιχνιδιών και της ξενοιασιάς. Ο παππούς του και ο Γηγίας, ένα παράξενο πλασματάκι, κάνουν μια μεγάλη «βουτιά» στη χώρα των χορτάτων παιδιών για να τον σώσουν. Ακολουθήστε τους σε ένα μαγικό ταξίδι γνώσης, όπου ο Γηγίας αναλαμβάνει να σας ξεναγήσει στο θαυμαστό κόσμο της αλυσίδας της τροφής και της αξίας της για τη ζωή. Μοιραστείτε τις προσπάθειες και τις αγωνίες τους να καλλιεργήσουν μια πατατιά και κάντε κι εσείς τη δική σας έρευνα, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου.

«Το δικαστήριο των τροφών», της Νατάσας Αναγνωστοπούλου – Μπίτου

(Εκδόσεις Φυτράκη, τιμή: 8 ευρώ, αγοράστε το online από εδώ)

Tα τρόφιμα "έστησαν" δικαστήριο και δικάζουν όσους παραβαίνουν τους κανόνες καλής διατροφής. Γιατί η υγεία μας είναι πολύτιμη, η άγνοια δε συγχωρείται και η εκδίκηση των τροφίμων είναι άσχημη εμπειρία... Ο μικρός Μάκης είδε αυτό το άσχημο όνειρο που θα τον κάνει να σκεφτεί διαφορετικά για τις διατροφικές του συνήθειες!

v