Πιείτε το νερό και κάντε το καλό (για το σώμα σας)

Πιείτε το νερό και κάντε το καλό (για το σώμα σας)

Αν από τώρα ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να δροσιστούμε, φανταστείτε τι μας περιμένει το καλοκαίρι που (θεωρητικά) δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η απάντηση στις ζεστές μέρες και στις αυξημένες θερμοκρασίες δεν είναι τα αναψυκτικά, αλλά το νερό. Δείτε γιατί είναι τόσο σημαντικό να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας, αλλά και 7 τρόπους για να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας και να μην πείτε το νερό νεράκι.

Νερό για νου υγιή εν σώματι υγιεί

Το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του οργανισμού μας, περίπου 50% στις γυναίκες και 60% στους άντρες. Άρα το να φροντίζουμε να μην ξεμένουμε ποτέ, μεταφράζεται όχι μόνο σε καλύτερες σωματικές επιδόσεις, αλλά και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και αυξημένη πνευματική εγρήγορση. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Κάθε κύτταρο, κάθε όργανο του σώματός μας χρειάζεται νερό! Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας βοηθά να διατηρούμε τη φυσική αντοχή και δύναμή μας.

Η ποσότητα που πρέπει να πίνουμε, εξαρτάται από το ύψος, το βάρος, την ηλικία και άλλους παράγοντες, ωστόσο σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικους που κάνουν καθιστική ζωή να καταναλώνουν περίπου 1,5 λίτρο νερού καθημερινά.

Αφυδάτωση, ο μεγάλος εχθρός

Μπορεί να είναι προφανές, αλλά το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την αφυδάτωση, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Η απώλεια ενός λίτρου νερού είναι αρκετή ώστε να υποστείτε ήπια αφυδάτωση! Χάνετε νερό όταν ιδρώνετε, όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα, ακόμη και όταν αναπνέετε. Μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι ξηρότητα του στόματος, κόπωση, πονοκέφαλος, ζαλάδα, σκουρότερο χρώμα ούρων και έντονο αίσθημα δίψας. Γι’ αυτό, μην περιμένετε μέχρι να αφυδατωθείτε και να δείτε το σώμα σας να υπολειτουργεί, για να πιείτε νερό!

Ενυδάτωση χωρίς θερμίδες

Κατά πάσα πιθανότητα, γνωρίζετε ήδη ότι το νερό συμβάλλει αποφασιστικά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Αλλά ξέρατε ότι βοηθά τον οργανισμό σας να διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία; Ή ότι κρατά σε καλή κατάσταση τις αρθρώσεις σας και προστατεύει από τη χαλάρωση του δέρματος; Το νερό είναι τόσο απαραίτητο όσο και το οξυγόνο. Και επιπλέον δεν έχει θερμίδες. Ένα ποτήρι νερό είναι αναζωογόνηση, ένα δώρο για το σώμα σας που σας γεμίζει ενέργεια, χωρίς γλυκαντικές ουσίες και καφεΐνη.

Το νερό έχει ωραία γεύση

Όταν ζεσταίνεστε, μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα πιο λαχταριστό από ένα ποτήρι παγωμένο νερό; Μάλλον όχι, αφού είναι αυτό ακριβώς που θέλει το σώμα σας! Γιατί να του το στερήσετε;

7 τρόποι για να πιείτε νερό

1. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό. Βάλτε στο πρόγραμμα ώστε το πρώτο πράγμα που θα κάνετε όταν ξυπνάτε, είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό. Έτσι σας απομένουν μόνο άλλα 7 για την ημέρα.

2. Να έχετε πάντα μαζί σας νερό. Ρίξτε στην τσάντα σας ένα μπουκαλάκι νερό και είστε έτοιμες να βγείτε από το σπίτι!

3. Νερό στο γραφείο. Υπολογιστής, τηλέφωνο, post-it και ένα ποτήρι Η2Ο: Αν περνάτε μεγάλο (ή το μεγαλύτερο) μέρος της ημέρας σας στη δουλειά, φροντίστε να έχετε νερό δίπλα σας. Αν είναι μπροστά σας και το βλέπετε, πιστέψτε μας, θα το πιείτε κιόλας.

4. Νερό στο εστιατόριο. Το να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια του γεύματός σας, όχι μόνο θα σας κρατήσει ενυδατωμένες, αλλά επιπλέον θα σας φουσκώσει και θα περιορίσει την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσετε, «κόβοντας» αρκετές παραπανίσιες θερμίδες.

5. Δώστε έξτρα γεύση. Λίγες σταγόνες λεμονιού αν είστε κλασική, αλλά και φράουλας, πεπονιού ή όποιου άλλου αγαπημένου σας φρούτου, θα δώσουν διαφορετική γεύση και θα αλλάξουν την ιδέα που έχετε για το νερό.

6. Αν πεινάτε, πιείτε ένα ποτήρι νερό προτού καταναλώσετε το δεκατιανό σας.

7. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν νερό και εκτός από το να σας χορτάσουν ως ενδιάμεσο σνακ, μπορούν επίσης και να σας ξεδιψάσουν.

Πηγή: ModernMom

v